Είμαι ένας από τους χιλιάδες οδηγούς που γινόμαστε “μάρτυρες” της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα σε ώρες αιχμής. Κινούμενος κάθε πρωί από τα Νότια Προάστια Αθηνών προς τα Βόρεια (και αντίθετα το απόγευμα) βιώνω την διαδικασία που δοκιμάζει την υπομονή των οδηγών. Βάσει της εμπειρίας που έχω αποκομίσει, θα ήθελα να μοιραστώ μερικές συμβουλές που θα εξοικονομήσουν πολύτιμα λεπτά από την καθημερινότητά μας.
Χρήσιμα: Υπολογίσαμε πόσα λίτρα ανά 100 χλμ. “καίει” ο κλιματισμός!
-Πριν ξεκινήσεις άνοιξε πάντα τον ψηφιακό χάρτη της Google
Είναι ίσως η πιο χρήσιμη συμβουλή για να εξοικονομήσεις πολύτιμα λεπτά. Σχεδόν κάθε μέρα η διαδρομή μου από τα Νότια προς τα Βόρεια Προάστια διαφοροποιείται ελαφρώς λόγω της κίνησης. Άλλες φορές η συντομότερη χρονικά διαδρομή περιλαμβάνει την Λ. Κηφισίας, άλλες φορές την Λ. Μεσογείων. Το απόγευμα, πολλές φορές το Google Map βγάζει ως συντομότερη την επιστροφή από την Λ. Κηφισού, κάτι που για παράδειγμα δεν συμβαίνει ποτέ το πρωί. Κάπως έτσι, είναι εφικτό να εξοικονομηθούν ακόμα και 10-15 λεπτά σε μία απόσταση της μίας ώρας.
– Επέλεξε έξυπνα την λωρίδα που θα κινηθείς
Tο να έχεις… πελαγώσει στην κίνηση και να αλλάζεις λωρίδες κυκλοφορίας, επειδή στην “δίπλα” τσουλάει, εκτός από επικίνδυνο είναι και ανώφελο. Σύντομα θα βρεθείς να λες “γκαντέμης είμαι, άλλαξα λωρίδα και τώρα κοκκάλωσαν όλα”. Σκέψου λοιπόν τι μπορεί να συμβαίνει και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα αυτοκίνητα. Αν δεν έχει γίνει κάποιο ατύχημα, τότε καθημερινά υπάρχει ρουτίνα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στον ρυθμό τους. Αριστερά από την τρίτη λωρίδα υπάρχει σε πολλές λεωφόρους φανάρι για αριστερή στροφή. Εκεί, το πράσινο φανάρι διαρκεί λίγο με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτοκίνητα που περιμένουν να στρίψουν αριστερά να μπλοκάρουν πολλές φορές και την τρίτη λωρίδα κυκλοφορίας της λεωφόρου (λόγω του σχηματισμού μεγάλης ουράς). Συνεπώς, πλησιάζοντας σε τέτοιες διασταυρώσεις, καλό είναι να αλλάζετε εγκαίρως λωρίδα και να κινείστε στη μεσαία. Το ίδιο ισχύει και στην δεξιά λωρίδα, όπου μπαίνουν πολλά αυτοκίνητα από πλευρικές οδούς καθυστερώντας την ροή, ενώ υπάρχουν ταξί που σταματάνε ή λεωφορεία κλπ. Συνεπώς, δική μου συμβουλή είναι να κινείστε κυρίως στη μεσαία λωρίδα και οπωσδήποτε να αποφεύγετε την αριστερή, όταν γνωρίζετε πως πλησιάζει φανάρι αριστερής στροφής.
-Κάνε τον δακτύλιο σύμμαχό σου
Μπορεί η συντομότερη χιλιομετρικά διαδρομή σου να μην περνά από τον δακτύλιο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αξίζει να διανύσεις πιο πολλά χιλιόμετρα για να κερδίσεις χρόνο. Με την επαναφορά του δακτυλίου, η κατάσταση εντός αυτού γίνεται καλύτερη και εκτός αυτού χειρότερη. Ίσως, λοιπόν, τις ημέρες που επιτρέπεται η διέλευση αξίζει να περνάς μέσα από τον δακτύλιο για να κερδίσεις χρόνο.
– Μην κλείνεις τους κόμβους… γιατί θα τα “ακούσεις”!
Για το τέλος αφήνω μία συμβουλή που μπορεί να μην συνδέεται με εξοικονόμηση χρόνου, αλλά είναι μέρος μίας “συλλογικής” προσπάθειας για καλυτέρευσης της κατάστασης. Φροντίζουμε πάντα να προβλέπουμε καταστάσεις και να μην παγιδευόμαστε επάνω σε κόμβους. Σε αυτή την περίπτωση το ακινητοποιημένο ρεύμα που κινούμαστε θα εγκλωβίσει και τους οδηγούς που διασχίζουν κάθετα τον δρόμο μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν βρισκόμαστε εκεί… θα τα ακούσουμε για τα καλά! Πριν περάσετε από έναν κόμβο, λοιπόν, φροντίστε απέναντι να υπάρχει χώρος για το αυτοκίνητό σας. Διαφορετικά μείνετε υπομονετικά στη θέση σας, ακόμα κι αν έχετε πράσινο φανάρι!
Υ.Γ. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα είναι ένα έντονο πρόβλημα. Οπλιστείτε με υπομονή, επιλέξτε στο αυτοκίνητο τα ακούσματα της αρεσκείας σας ώστε να περνά ευχάριστα ο χρόνος και ξεκινήστε λίγο νωρίτερα για τον προορισμό σας. Το άγχος κάνει πάντα τα πράγματα χειρότερα!