Airspeeder: Γεγονός το πρώτο ιπτάμενο αγωνιστικό “αυτοκίνητο”! (+video)

Τα εναέρια μέσα μετακίνησης αναμένεται να μπουν στην καθημερινότητα μας στο μέλλον με την Airspeed να παρουσιάζει το πρώτο αγωνιστικό ιπτάμενο "αυτοκίνητο".

Βρείτε μας στο
Airspeeder Mk3 2021 drone racing

Για τους πιο παραδοσιακούς φίλους των τεσσάρων τροχών οι λέξεις “ιπτάμενο” και “αυτοκίνητο” δύσκολα χωρούν στην ίδια πρόταση, ως δύο λέξεις εντελώς ασύμβατες μεταξύ τους. Τα εναέρια ωστόσο μέσα μετακίνησης, που ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται από διάφορους κατασκευαστές αυτοκινήτων, είναι πραγματικότητα, έστω και υπό τη μορφή concept και αναμένεται να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην αστική μετακίνηση στο μέλλον και όχι μόνο. Με τους αγώνες να εξακολουθούν να αποτελούν μακράν το καλύτερο πεδίο εξέλιξης σε πολλούς τομείς για ένα αυτοκίνητο, το ίδιο ισχύει και για τα ιπτάμενα “ξαδέρφια” τους και η αυστραλιανή Airspeeder γίνεται η πρώτη στον κόσμο που μας παρουσιάζει το δικό της ιπτάμενο ηλεκτρικό αγωνιστικό “αυτοκίνητο”.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται τα ελαστικά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια

Το ηλεκτρικό Airspeeder Mk3 της αγγλικής εταιρίας, που θυμίζει έντονα drone, είναι ένα ιπτάμενο μοντέλο σε πραγματικό μέγεθος, το οποίο ανήκει στην κατηγορία eVTOL και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα.

Ο χειρισμός του Airspeeder Mk3 μπορεί και γίνεται απομακρυσμένα και κάπως έτσι θα ξεκινήσει τόσο το ενιαίο πρωτάθλημα που θα δημιουργήσει η εταιρία σε πρώτη φάση το 2021, όσο και η επόμενη φάση της εξέλιξης του μοντέλου της με στόχο η έκδοση Mk4 που θα ακολουθήσει, να οδηγείται από πιλότο που θα βρίσκεται εντός του cockpit.

Φέτος, οι αγώνες που θα έχει τη δυνατότητα να δει το κοινό θα το φέρουν από πρώτο χέρι πιο κοντά στο concept της εναέριας μετακίνησης με τα μεγάλα σε μέγεθος drones να δίνουν τις δικές τους μάχες με ταχύτητες έως και 120 χλμ./ώρα. Να πως το ηλεκτρικό σύστημα του Airspeeder έχει ισχύ μόλις 130 ίππους με τη δύναμη να φτάνει συνολικά σε 8 έλικες. Έτσι διασφαλίζεται τρομερός έλεγχος από τη μεριά του πιλότου αλλά και πολλές δικλείδες ασφάλειας σε περίπτωση που κάποια από τις έλικες σταματήσει να λειτουργεί.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται ηλεκτρική όπισθεν για όλες τις… μοτοσυκλέτες

Την Airspeeder μπορεί να μην τη γνωρίζετε αλλά γνωρίζετε ωστόσο πολλούς από τους συνεργάτες της που συμμετέχουν στην εξέλιξη αυτού του project, μεταξύ των οποίων είναι και οι Mclaren, Boeing, Jaguar Land Rover, Rolls-Royce και Brabham, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι γνωστοί κατασκευαστές σε αυτή τη λίστα. Τα εναέρια μέσα μεταφοράς αναμένεται να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση στο μέλλον με την Morgan Stanley να προβλέπει πως η αξία της θα φτάσει στα 1,5 τρισ. δολάρια Αμερικής έως το 2050…

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr