Αναλύοντας ένα τιμόνι της F1 (+video)

Το τιμόνι αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα σημεία των μονοθεσίων F1, οπότε η ανάλυση της λειτουργίας του απαιτεί τη βοήθεια ενός ειδικού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Valtteri Bottas!

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα τιμόνια στα μονοθέσια της F1 εντυπωσιάζουν με το σχεδιασμό, την πολυχρωμία χάρη στα πολλά κουμπιά αλλά κυρίως, χάρη στην πλειάδα λειτουργιών που επιτελούν. Η βελτίωσή τους είναι αντίστοιχη με εκείνη των αυτοκινήτων εν γένει, οπότε η παρακολούθηση των νέων λειτουργιών, απαιτεί διαρκή ενημέρωση. Με αφορμή την έναρξη της φετινής σεζόν, η Mercedes δημοσίευσε ένα βίντεο κατά το οποίο ο Valtteri Bottas, αναλύει τις λειτουργίες του τιμονιού έκδοσης 2019.

Περιληπτικά, να αναφέρουμε ότι το τιμόνι διαθέτει συνολικά 25 κουμπιά ή διακόπτες, τον συμπλέκτη και τα “αυτιά” για τις αλλαγές ταχυτήτων. Μέσω αυτού ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει παραμέτρους όπως κατανομή των φρένων εμπρός και πίσω, λειτουργία του κινητήρα, DRS ή μεταφορά της ροπής. Για τους περισσότερους πιλότους, ο πιο σημαντικός διακόπτης πιθανότατα είναι ο “Strat”, καθώς έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση του μονοθεσίου. Όπως τονίζει η Mercedes, η σημασία του κάθε κουμπιού στο τιμόνι, εξαρτάται και από την περίσταση. Αν για παράδειγμα ο οδηγός χάσει την επαφή με τον μηχανικό του, τότε το κουμπί έντασης του ράδιο γίνεται το πιο σημαντικό.

Μέσω του τιμονιού ο οδηγός κάνει και αλλαγές σχέσεων, με 15 δείκτες φωτισμού LED, να βοηθούν τον πιλότο για την καλύτερη στιγμή αλλαγής ταχύτητας. Σε έναν τυπικό γύρο του GP Αυστραλίας στη Μελβούρνη, οι οδηγοί χρησιμοποιούν τα “paddles” αλλαγής ταχυτήτων περίπου 50 φορές. Να σημειωθεί, πως οι οδηγοί εμπλέκονται ενεργά στην κατασκευή των τιμονιών, καθώς είναι φτιαγμένα με βάση τις δικές τους ανάγκες. Η δημιουργία κάθε τιμονιού απαιτεί περίπου 80 εργατοώρες, ενώ κάθε πιλότος θα χρησιμοποιήσει 3 με 4 τιμόνια ανά σεζόν.

Αρκετά όμως με τα δικά μας λόγια… Ας αφήσουμε έναν από τους πλέον ειδικούς, τον νικητή του GP Αυστραλίας, Valtteri Bottas, να μας πει περισσότερα…

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr