Από 3D εκτυπωτή τα πιστόνια της Porsche 911 GT2 RS (+video)

Με 3D εκτυπωτή κατασκευάζονται τα πιστόνια του κινητήρα της Porsche 911 GT2 RS. Δείτε τα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τον «παραδοσιακό» τρόπο...

Βρείτε μας στο

Την τεχνολογία 3D εκτύπωσης ενσωματώνει πλέον η Porsche στην παραγωγή της. Πιο συγκεκριμένα, τα πιστόνια του κινητήρα της κορυφαίας Porsche 911 GT2 RS δεν κατασκευάζονται με τον συμβατικό τρόπο χύτευσης και το αποτέλεσμα είναι 30 επιπλέον ίπποι.

Διαβάστε επίσης: Δείτε πως κατασκευάζεται στο χέρι ο ισχυρότερος κινητήρας παραγωγής της Ford (+video)

Σε πρώτη φάση, τα πιστόνια του συγκεκριμένου κινητήρα γίνονται σε συνεργασία με τις εταιρείες Mahle και Trumpf. Η διαδικασία κατασκευής γίνεται με ειδικό λέιζερ, με αποτέλεσμα η συνολική μάζα να μειώνεται κατά 10%. Κάτι τέτοιο έχει θετικό αντίκτυπο στην ισχύ του κινητήρα, αφού είναι εφικτή η αύξηση του ορίου περιστροφής.

«Χάρη στα νέα, ελαφρύτερα έμβολα, μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα του κινητήρα, να μειώσουμε το θερμικό φορτίο στα έμβολα και να βελτιστοποιήσουμε την καύση», εξηγεί ο Frank Ickinger από το τμήμα εξέλιξης της Porsche. Η κατασκευή γίνεται στρώση προς στρώση υλικού, χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να κατασκευαστεί ένα ειδικό καλούπι.

Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης δεν απαντάται αποκλειστικά στην κατασκευή των εμβόλων. Έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές. Μία εξ’ αυτών είναι η δημιουργία εξαρτημάτων του συμπλέκτη της Porsche 959 από το τμήμα Porsche Classic. Άλλη μία είναι τα μονοκόμματα καθίσματα των 911 και 718.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε στιγμιότυπα από την ενδιαφέρουσα διαδικασία κατασκευής των εμβόλων του κινητήρα της Porsche 911 GT2 RS.