Από τη θρυλική ανάβαση του Vatanen στη λογική της… νέας ηλεκτρικής εποχής (+videos)

Έχουμε μία τάση να εξιδανικεύουμε το παρελθόν και όσα ζήσαμε σε αυτό. Στην περίπτωση του Pikes Peak όμως, κυριολεκτικά, τίποτα δεν είναι όπως παλιά...

Βρείτε μας στο

Θυμάσαι; Τότε που το Pikes Peak ή αλλιώς ο “αγώνας προς τα σύννεφα” (The Race To The Clouds) έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό της Ελλάδος, μέσα από την εκπομπή του Άρη Σταθάκη, στην οποία βλέπαμε έναν άλλο Άρη… τον Vatanen να “πολεμάει” στο τιμόνι του Peugeot 405 Turbo 16.Συγκλονιστικό video που σε κάνει να ανατριχιάζεις ακόμη και σήμερα, από την ασφάλεια του καναπέ σου… Πάτα το “play” στο video πιο κάτω και ξαναζήσε εκείνη την εποχή, με τον Ari να δίνει όλο του το είναι για να φτάσει το Peugeot στην κορυφή (ποιος ξεχνάει τα πατήματά του στο χείλος του γκρεμού αλλά και σήκωμα του χεριού του για να κάνει σκιά), σε μία διαδρομή που θαρρείς καταλήγει στον παράδεισο, αλλά αν κάνεις λάθος σε περιμένει η κόλαση… O Vatanen τότε τα κατάφερε. Έφτασε στα… ουράνια με το Peugeot 405 T16 και χρειάστηκε για αυτό 10 λεπτά, 47 δευτερόλεπτα και 22 εκατοστά του δευτερολέπτου.

Πλέον όμως ο χρόνος αυτός είναι πιο αργός και από… ηλεκτρικό πατίνι για το Pikes Peak. Συγκεκριμένα, το ρεκόρ το κατέχει ο Romain Dumas με το ηλεκτρικό VW ID R ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή συγκλονιστικά γρήγορα και συγκεκριμένα σε 7 λεπτά 57 δευτερόλεπτα και 148 χιλιοστά. Και φυσικά με την… θαλπωρή της ασφάλτου κάτω από τα… πόδια και τους τροχούς του, καθώς πλέον η ανάβαση είναι εξολοκλήρου ασφάλτινη. Δεν είναι το ίδιο θεαματικός και σίγουρα δεν πασχίζει όσο ο Ari πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου του, χωρίς προφανώς να θέλω να μειώσω τις ικανότητές του.

Ο χρόνος όμως είναι σχετικός και μπορεί ο Vatanen να έχει φύγει εδώ και καιρό από την κορυφή του Pikes Peak, θα είναι όμως για πάντα πιο ψηλά από όλους στη συνείδησή μας, τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη ανάβαση.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr