BMW iX: Το πρώτο μεσαίο ηλεκτρικό SUV της μάρκας. Πότε έρχεται Ελλάδα;

Λίγους μήνες πριν μπει επίσημα στην παραγωγή, η BMW μας αποκαλύπτει την ολοκαίνουρια iX, που ανοίγει το δρόμο στα ηλεκτρικά SUVs για τους Βαυαρούς.

Βρείτε μας στο
2021 BMW iX ηλεκτρικό SUV BEV

Η νέα αμιγώς ηλεκτρική BMW iX, που βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη, έρχεται κοντά μας μέσω της BMW i, της ηλεκτρικής μάρκας της γερμανικής εταιρίας και επιθυμεί να παίξει τον δικό της σημαντικό ρόλο στη “μεταμόρφωση της προσωπικής μετακίνησης”. Ενσωματώνει φυσικά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της BMW στους τομείς της ασφάλειας, της συνδεσιμότητας, των υπηρεσιών και της αυτοματοποιημένης οδήγησης, ενώ μας δείχνει και τη νέα σχεδιαστική γλώσσα που θα εκφράζεται και μέσα από τα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής εταιρίας.

Σε σχέση με τα SUVs των Βαυαρών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, στην αμιγώς ηλεκτρική BMW iX βλέπουμε μια διαφορετική εξωτερική προσέγγιση όπου ο δυναμισμός δίνει προτεραιότητα στις λιτές και εκλεπτυσμένες γραμμές και στις χυτές επιφάνειες. Τα φώτα είναι μίνιμαλ σχεδίασης τόσο στο εμπρός (τα λεπτότερα που έχει σχεδιάσει ποτέ η BMW) όσο και στο πίσω μέρος, ενώ η νέα “μάσκα” της BMW έχει ταιριάξει στο σύνολο με αρμονικό τρόπο και όσον αφορά στις αναλογίες των όγκων. Ο ρόλος της είναι τώρα ψηφιακός και λειτουργεί ως ένα “έξυπνο” πάνελ συλλογής πληροφοριών. Τεχνολογία κάμερας, λειτουργίες ραντάρ και λοιποί αισθητήρες ενσωματώνονται στη μάσκα πίσω από τη διάφανη επιφάνεια.

Διαβάστε επίσης: Νέες First Edition εκδόσεις για BMW X5 και X6 M Competition

Ανάμεσα στα εξωτερικά χαρακτηριστικά της BMW iX που ξεχωρίζουν είναι, οι πτυσσόμενες χειρολαβές θυρών, τα πλαϊνά παράθυρα χωρίς πλαίσιο, η πίσω πόρτα – χωρίς διαχωριστικούς αρμούς που εκτείνεται σε όλο το πίσω τμήμα – και τα επίσης πολύ λεπτά πίσω φώτα.

Οι Βαυαροί τονίζουν επανειλημμένα στη σχετική του ανακοίνωση το γεγονός πως η νέα BMW iX σχεδιάστηκε από μέσα προς τα έξω με το design της καμπίνας να έχει κυρίαρχο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που πήραν. Η έμπνευση προέρχεται από την αρχιτεκτονική με τους ανθρώπους της BMW να προσπαθούν να δώσουν μια οικεία εικόνα που θυμίζει σπίτι, ένα ιδιαίτερα μοντέρνο και μίνιμαλ σαλόνι θα προσθέταμε εμείς. Η λογική στη σxεδίαση δεν ξεφεύγει πολύ από εκείνη που έχουμε δει και στην i3 αποτελώντας τη λογική εξέλιξη της με το τελικό αποτέλεσμα να δίνει την αίσθηση ευρυχωρίας, εκμεταλλευόμενο και τις διαστάσεις της iX που δεν είναι πολύ μακριά από εκείνες των X5/X6. Φυσικά στο πάνω μέρος του ταμπλό κυριαρχούν οι μεγάλων διαστάσεων κυρτές οθόνες για τον πίνακα πληροφοριών και το σύστημα πολυμέσων αντίστοιχα με το εξαγωνικό τιμόνι να συμπληρώνει την εικόνα, όπως και οι υφασμάτινες επενδύσεις που δίνουν το “παρών” σχεδόν παντού.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση θαλπωρής, ενώ οι λεπτομέρειες κλέβουν την παράσταση σε σε πολλά σημεία, όπως για παράδειγμα είναι το νέο πιεζοπεριστροφικό χειριστήριο στην κεντρική κονσόλα για τον έλεγχο του συστήματος πολυμέσων που λειτουργεί και με την αφή και θυμίζει κρύσταλλο, όπως και τα χειριστήρια των ηλεκτρικών καθισμάτων στις πόρτες.

Διαβάστε επίσης: Νέα έκδοση BMW 116i Advantage πιο προσιτή από ποτέ

Αναφορικά με το σύστημα κίνησης της, η BMW iX θα φέρει το 5ης γενιάς eDrive της γερμανικής εταιρίας με τους δύο ηλεκτροκινητήρες και τη νέα μπαταρία υψηλής τάσης και μεγάλης χωρητικότητας. Η BMW σημειώνει πως στα ηλεκτρικά μοτέρ δεν έχει γίνει χρήση σπάνιων γαιών, ενώ σύμφωνα με α πρώτα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα η ισχύς του θα ανέρχεται στους 500 ίππους, αρκετούς για 0-100 σε λιγότερο από πέντε δεύτερα.

Την ίδια στιγμή, στόχος της iX είναι να έχει την καλύτερη δυνατή κατανάλωση στην κατηγορία της, κάτω από 21 kWh/100 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP και τις μετρήσεις της BMW. Με ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο πάνω από 100 kWh, η μπαταρία υψηλής τάσης τελευταίας γενιάς υπολογίζεται να παρέχει αυτονομία πάνω από 600 χλμ. κατά το πρότυπο WLTP.

Με συνεχές ρεύμα (DC) ισχύος έως 200 kW, η φόρτιση από το 10 έως και το 80% ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 40 λεπτά, ενώ με Wallbox των 11kW απαιτούνται λιγότερο από 11 ώρες για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.

“Θέτουμε νέα πρότυπα στη βιομηχανία με την τεχνολογία της BMW iX. Η iX έχει περισσότερη υπολογιστική ισχύ για επεξεργασία δεδομένων και ισχυρότερη τεχνολογία αισθητήρων από τα πιο καινούργια μοντέλα της τρέχουσας γκάμας μας, είναι συμβατή με 5G, θα έχει νέες και βελτιωμένες λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης και χρησιμοποιεί την υψηλών επιδόσεων πέμπτη γενιά του ηλεκτρικού μας συστήματος κίνησης”, δήλωσε ο Frank Weber, Μέλος Δ.Σ. της BMW AG, τομέας Εξέλιξη

Η BMW iX θα παράγεται στο εργοστάσιο του Dingolfing από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ως η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα του BMW Group και το εμπορικό της λανσάρισμα αναμένεται στο τέλος του ερχόμενου έτους, οπότε θα την δούμε και στην χώρα μας.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr