Χάρτης με τα έσοδα της Ελλάδας και άλλων χωρών από την φορολόγηση οχημάτων

Δες πόσα είναι τα έσοδα της χώρας μας αλλά και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την φορολόγηση οχημάτων. Τα λεφτά είναι πολλά...

Βρείτε μας στο

Εδώ στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι κυβερνώντες βλέπουν τα οχήματα ως έναν ακόμη τρόπο να έχει έσοδα το κράτος. Το βιώνουμε εξάλλου στην καθημερινότητά μας. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μ. Βρετανίας. Πόσα όμως είναι τα χρήματα τα οποία οι χώρες βάζουν στα ταμία τους από την φορολόγηση των οχημάτων;

Διαβάστε ακόμη: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα έρχεται να δώσει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), μέσα από τον ετήσιο οδηγό της, που αφορά την φορολογία των οχημάτων. Σύμφωνα με αυτόν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν έσοδα 440,4 δις ευρώ ετησίως από τη φορολογία των αυτοκινήτων. Όσον αφορά την χώρα μας, τα έσοδά της για το 2019, ήταν 7,4 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την χώρα μας τα 5,6 δις αφορούν σε φορολόγηση στους τομείς των καυσίμων και λιπαντικών, το 1,2 δις ευρώ φόρους ιδιοκτησίας οχημάτων, τέλη κυκλοφορίας, 300 εκατομμύρια ευρώ σε Φ.Π.Α. 300 εκ. ευρώ σε αγορές-ταξινομήσεις νέων οχημάτων και τα υπόλοιπα είναι επισκευές, ανταλλακτικά και άλλης μορφής έσοδα.

Πιο κάτω ακολουθεί αναλυτικά ο πίνακας με τα έσοδα της κάθε χώρας, ενώ στον σύνδεσμο εδώ μπορείτε να βρείτε τον διαδραστικό χάρτη της Ευρώπης.

 

 

Πηγή: ACEA