Χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο: Δείτε τι ισχύει σε “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές

Δείτε τι ισχύει σχετικά με την χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές. Πότε είναι υποχρεωτική και πότε όχι.

Βρείτε μας στο

Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων και την γενικευμένη χρήση μάσκας σε “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές, επικρατεί μία σύγχυση σχετικά με τη χρήση της εντός του αυτοκινήτου.

“Τι ισχύει τελικά για τη χρήση μάσκας μέσα στα αυτοκίνητα στις περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινο» συναγερμό;” είναι αυτό που μας έχετε ρωτήσει αρκετοί με μηνύματά σας.

Σε αυτή την ερώτηση λοιπόν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η απάντηση είναι πως “η χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο δεν είναι αναγκαία όταν σε αυτό επιβαίνουν συγγενείς πρώτου βαθμού και κανείς άλλος”. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως αναλυτικά για τη χρήση μάσκας ισχύουν τα εξής:

*Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.
*Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική μόνο αν ο οδηγός και οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
*Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
*Σε ό,τι αφορά στις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική (δεν έχει διευκρινιστεί τι ισχύει σε περίπτωση που το κράνος δεν είναι full face).

*Υπενθυμίζεται πως στις «κίτρινες» περιοχές ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα 4 άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα 3.

Στους παραβάτες επιβάλλεται Διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ στον οδηγό του οχήματος και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr