Ο Γιώργος Γεωργιάδης ξεκίνησε το ταξίδι του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και σήμερα βρίσκεται στο Wolfsburg της Γερμανίας, όπου και στεγάζεται το “στρατηγείο” του Volkswagen Group. Εργάζεται ως υπεύθυνος στον τομέα Στρατηγικής και Διαχείρισης Νέων Τεχνολογιών, έχοντας ήδη φέρει εις πέρας τη διαχείριση μέρους του project Volkswagen T-Roc και δείχνοντας για ακόμη μια φορά, πως οι Έλληνες επιστήμονες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ιάπωνες ομολόγους τους.
– Η σχέση μου με την αυτοκίνηση ξεκίνησε νωρίς. Φοιτώντας στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ερχόμενος σε επαφή με τη γερμανική κουλτούρα, βιομηχανία και αυτοκίνηση, στόχευσα στη μηχανολογία. Έτσι πέρασα στο Ε.Μ.Π., όπου μεταξύ άλλων, υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ομάδας Formula Student. Ήμουν πλέον βέβαιος πως ο κόσμος της αυτοκινητοβιομηχανίας με συγκινεί, οπότε, αποφοιτώντας και θέλοντας να εμβαθύνω περαιτέρω στην επιστήμη και τεχνολογία, επέλεξα να συνδυάσω διδακτορικό και εργασία στο τμήμα τεχνολογιών παραγωγής της VW.
– Ο λόγος που βρέθηκα στη Γερμανία είναι ότι, κατά την άποψή μου, οι Γερμανοί είναι κορυφαίοι σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Μηχανολογίας. Για αυτό στόχευσα να εργαστώ στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, το Volkswagen Group, ώστε να έχω την ευκαιρία να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα σε υψηλό επίπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν η καθημερινή δουλειά να μου προσφέρει σπουδαίες εμπειρίες, μεγάλες προκλήσεις και συγκινήσεις.
– Το αντικείμενο της εργασίας μου είναι οι στρατηγικές και η διαχείριση νέων τεχνολογιών στον τομέα Ανάπτυξης, στοχεύοντας να εντοπίσουμε τις βασικές τεχνολογίες που θα κάνουν τα αυτοκίνητά μας πιο ελκυστικά και διαδραστικά στο μέλλον. Ασχολούμαι με στρατηγικές ανάπτυξης τεχνολογιών και καινοτομιών σε τομείς όπως οι ελαφριές κατασκευές και το 3D Printing. Προσωπική μου άποψη είναι πως οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, ώστε να προσφέρει ένα πακέτο υπηρεσιών που θα έχουν μεν ως επίκεντρο το αυτοκίνητο, αλλά θα αφορούν τις μετακινήσεις συνολικά.
– Η κύρια διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας είναι ότι εκεί, συχνά, αν αποδείξεις την αξία σου, θα πάρεις ευκαιρίες ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Τέτοια περίπτωση για εμένα ήταν ο ρόλος μου στο management του T-Roc, μια ευκαιρία που δε νομίζω ότι θα έπαιρνα στην Ελλάδα στα 26 μου χρόνια. Αν και είναι δύσκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, εφόσον αυτό συμβεί δύσκολα την αναιρούν. Προσωπικά πήρα ευκαιρίες και είμαι ευγνώμων. Θα προσπαθήσω και εγώ με τη σειρά μου στο μέλλον να δώσω ευκαιρίες σε νέους με όραμα και όρεξη για δουλειά.
– Όνειρο για το μέλλον είναι να έχω τη δυνατότητα να εξελίσσομαι καθημερινά σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ευελπιστώ να μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω στη χώρα μας, με συνθήκες που θα επιτρέψουν να προσφέρω κοινωνικά, εφόσον μου προσφέρουν την απαραίτητη ποιότητα ζωής.
Who is who: Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έκανε Διδακτορικό στον τομέα της “Βελτιστοποίησης γραμμών παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία” στη Volkswagen σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κατεργασιών και Ελαφρών Κατασκευών του Πολυτεχνείου του Dortmund, Εργάζεται στη VW από το 2012, αρχικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής, στη συνέχεια στο Project Management του T-ROC από την πλευρά της παραγωγής και από τον Σεπτέμβριο του 2016, ως υπεύθυνος στον τομέα Στρατηγικής και Διαχείρισης Νέων Τεχνολογιών για το Volkswagen Group.
* Η σειρά συνεντεύξεων “Διαπρεπείς Έλληνες” είναι αφιερωμένη σε συμπατριώτες μας οι οποίοι διακρίνονται στον τομέα τους στο εξωτερικό, τιμώντας με αυτό τον τρόπο και τη χώρα μας.