Δύσκολα τα έχει βρει η Tesla στη Γερμανία με τις τελευταίες εξελίξεις να αφορούν απόφαση δικαστηρίου στο Μόναχο που έκρινε το διαφημιστικό της υλικό ως παραπλανητικό σχετικά με τη δυνατότητα πλήρους αυτόνομης οδήγησης που προσφέρουν τα μοντέλα της.
“Η χρήση του όρου “Autopilot” αλλά και άλλες διατυπώσεις (σ.σ. που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη εταιρία σε διαφημιστικό υλικό αλλά και στην ιστοσελίδα της) υπονοούν ότι το όχημα είναι τεχνικά ικανό για πλήρως αυτόνομη οδήγηση”, έκρινε το γερμανικό δικαστήριο προσθέτοντας πως το Autopilot είναι ένα σύστημα υποβοήθησης του οδηγού και ότι εν κινήσει, η οδήγηση χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατή. Ο οδηγός του θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του Autopilot.
Το δικαστήριο είπε επίσης πως η Tesla δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής αυτούς τους ισχυρισμούς στην προώθηση των αυτοκινήτων της. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο γερμανικός νόμος δεν επιτρέπει ακόμη την πλήρως αυτόνομη οδήγηση σε κανένα δρόμο, ενώ η Tesla μπορεί να προχωρήσει σε έφεση για αυτή την απόφαση.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο έπειτα από παρέμβαση του γερμανικού Wettbewerbszentrale (Κέντρο Ανταγωνισμού), το οποίο υποστηρίζεται και από αυτοκινητοβιομηχανίες και έχει ως στόχο την εφαρμογή των νόμων περί αθέμιτου ανταγωνισμού σε όλη τη χώρα.
Από την μεριά του ο Elon Musk αντέκρουσε την απόφαση του δικαστηρίου μέσω του λογαριασμού του στο Twitter αναφέροντας ότι στα αεροπλάνα ο όρος Autopilot αναφέρεται στην τεχνολογία που επιτρέπει σε ένα αεροπλάνο να πετά αυτόνομα υπό την επίβλεψη του πιλότου.΄
“Το Tesla Autopilot ονομάστηκε κυριολεκτικά από τον όρο που χρησιμοποιείται στην αεροπορία” έγραψε ο Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος θέλοντας να καυτηριάσει την απόφαση του δικαστηρίου αναρωτιέται παράλληλα την ονομασία Autobahn, που έχουν οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι…
Η Tesla έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταγγελίες για παραπληροφόρηση και στις Η.Π.Α. με τον Elon Musk να κάνει παράλληλα λόγο για πλήρη αυτόνομη οδήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Αν και όπως είπαμε, στη Γερμανία δεν επιτρέπεται ακόμη από το νόμο…