Δοκιμή smart EQ fortwo

Το γνωστό και μη εξαιρετέο smart fortwo έγινε πλέον ηλεκτρικό και εμείς το δοκιμάζουμε και σας αναφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Βρείτε μας στο

Η smart είναι μία μάρκα η οποία όπως και να το κάνουμε τόλμησε πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1998 να φέρει στην πραγματική, αστική αυτοκίνηση ένα ρηξικέλευθο αυτοκίνητο. Ένα μοντέλο που όμοιό του δεν υπήρχε τότε. Ο λόγος για το πρώτο fortwo. Το λιλιπούτειο εκείνο μοντέλο, το οποίο με κύριο όπλο του το μικρό μέγεθός του, έκανε την οδήγηση στην πόλη πιο εύκολη και τα πίσω καθίσματα περιττά εμπρός σε αυτά που προσέφερε. Το 1998 όμως είναι πλέον 23 χρόνια μακριά και χρειάζονται νέες, φρέσκιες ιδέες για να πρωτοστατήσει μια μάρκα αυτοκινήτου. Αυτό κάνει και η smart η οποία αποδεικνύει τα καλά αντανακλαστικά της και την διορατικότητά της αν θέλετε, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα θερμικά μοτέρ, για χάρη της ηλεκτροκίνησης. Έτσι, πλέον στην γκάμα της συναντάμε μόνο ηλεκτρικά μοντέλα. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε το νέο, ηλεκτρικό smart EQ fortwo.

smart είναι και θα είναι!
Αυτό που εννοώ είναι πως το fortwo παραμένει το αυτοκίνητο που ξέραμε. Μικρό σε μήκος, καθώς δεν ξεπερνά τα 2,7 μέτρα διατηρεί την εμφάνισή του αναλλοίωτη σχεδόν, σε σχέση με τα προηγούμενα συμβατικά μοντέλα. Μόνο η κυψελωτή μάσκα εμπρός διαφέρει σημαντικά, από τις εκδόσεις που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν με βενζινοκινητήρα, ενώ υπάρχουν και τα σήματα EQ για να υπογραμμίζουν τον αμιγώς ηλεκτρικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Τα φώτα είναι τεχνολογίας LED στο εμπρός μέρος, ενώ η smart προσφέρει όπως συνηθίζει χρόνια τώρα πάρα πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης/εξατομίκευσης του αυτοκινήτου.

Δυο δυο…
Εντάξει, ούτε εδώ έχουμε ιδιαίτερες αλλαγές. Ο λόγος για το εσωτερικό το οποίο παραμένει διθέσιο (για το fortwo μιλάμε εξάλλου), μόνο που πλέον παρέχει αρκετές χωροταξικές λύσεις, είναι πρακτικό και ευρύχωρο. Πάντα για τα δεδομένα του είδους και του ύφους του μοντέλου φυσικά. Ο χώρος αποσκευών είναι και αυτός ικανοποιητικός, καθώς είναι στα 262 λίτρα, ενώ ανοίγει σε δύο στάδια (μόνο το τζάμι προς τα επάνω αρχικά και μετά με ειδική χειρολαβή πέφτει και η πίσω πόρτα). Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην καμπίνα είναι ποιοτικά και οι χρωματικοί συνδυασμοί δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Η οθόνη αφής δεσπόζει στο κέντρο, ενώ το το “στροφόμετρο” είναι σε ξεχωριστό όργανο εκτός… πίνακα οργάνων. Τα εισαγωγικά στο στροφόμετρο είναι γιατί εκεί πλέον βλέπουμε τη στάθμη της μπαταρίας αλλά και τη λειτουργία του συστήματος ανάκτησης ενέργειας και όχι στροφές κινητήρα…

Στην πρίζα
Το smart EQ fortwo παίρνει πνοή από έναν ηλεκτροκινητήρα 82 ίππων και 160 Nm ροπής, ο οποίος βρίσκεται τοποθετημένος κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών. Οι μπαταρίες που τον τροφοδοτούν έχουν χωρητικότητα 17,6 kWh. Οι επιδόσεις του λιλιπούτειου αυτοκινήτου πόλης είναι αξιοπρεπείς. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 11,6 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 130 χλμ./ώρα. Στην πράξη μπορεί όχι μόνο να ακολουθήσει αλλά να θέσει με ευκολία τον ρυθμό στην κυκλοφορία της πόλης, καθώς οι εν κινήσει επιταχύνσεις του εκπλήσσουν ευχάριστα. Αυτά όμως περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα αστικό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και αυτό γιατί εδώ πρωταγωνιστούν στοιχεία όπως η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης. Η smart λοιπόν υπόσχεται ότι το EQ μπορεί να καλύψει 159 χλμ. με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Και εμείς στην πράξη μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια πως αυτό το νούμερο είναι εφικτό. Συγκεκριμένα βγάλαμε με μία φόρτιση 156 χλμ. (στο οικονομικό πρόγραμμα οδήγησης ECO και χωρίς χρήση κλιματισμού λόγω εποχής) με τη μέση πραγματική κατανάλωση να είναι περίπου στα 18 kWh/100 χλμ. Όσον αφορά τον χρόνο φόρτισης, από απλή οικιακή πρίζα χρειάζεται 6 ώρες, ενώ από wallbox 3,5 ώρες. Σε ταχυφορτιστή απαιτούνται περίπου 40 λεπτά.

Ίδιο αλλά… ήσυχο
Οδηγικά το ηλεκτρικό smart fortwo δεν έχει αλλάξει από αυτό που μου είχε δείξει με το μοτέρ βενζίνης. Ίσα ίσα που σε αυτή την περίπτωση είναι πιο σβέλτο, εντελώς αθόρυβο και χωρίς κραδασμούς από το μοτέρ. Σημαντικό καθώς σε ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο και δει πόλης, είναι σημαντικό όταν είσαι σταμάτα ξεκίνα να απουσιάζουν οι κραδασμοί. Εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευέλικτο, με έναν κύκλο στροφής που θα ζήλευε και… ποδήλατο, ενώ η άνεση είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Με λίγα λόγια, το ηλεκτρικό smart fortwo είναι φιλικό σίγουρα και πιο στιβαρό από ότι το παρελθόν.

Το ηλεκτρικό smart fortwo ξεκινά από τα 25.100 ευρώ, ενώ με το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκίνητων οχημάτων και απόσυρσης, μπορεί να πέσει λίγο κάτω από τα 19.000 ευρώ.