Ηλεκτροκινητήρας 10 κιλών αποδίδει 300 ίππους

Δύο εταιρείες εξελίσσουν ένα μοτέρ που δημιουργείται εξ' ολοκλήρου σε 3D-εκτυπωτή. Το αποτέλεσμα είναι ένας ηλεκτροκινητήρας με 27 ίππους ανά κιλό...

Βρείτε μας στο

Ένας επαναστατικός ηλεκτροκινητήρας πρόκειται να παρουσιαστεί σε μερικούς μήνες και ήδη έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα. Αποδίδει 27 ίππους ανά κιλό, επίδοση που όμοια της δεν υπήρξε στο παρελθόν. Πώς τα καταφέρνει άραγε;

Ονομάζεται «Ampere» και πίσω από την εξέλιξή του βρίσκονται οι εταιρείες Equipmake και HiETA. Οι δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και στοχεύουν στη μέγιστη ισχύ των 220kW στις 30.000 σ.α.λ. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε 295 ίππους.

Διαβάστε επίσης: Κιβώτιο ταχύτητας και όχι… ταχυτήτων! Αυτό είναι το μέλλον

Ταυτόχρονα, το βάρος του «Ampere» έχει παραμείνει κάτω από τα 10 κιλά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η τιμή των 27 ίππων ανά κιλό. Η τιμή αυτή είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα ισχύος ενός συμβατικού ηλεκτροκινητήρα.

Για να διατηρηθεί το βάρος σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ο ηλεκτροκινητήρας κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτή με κράματα υψηλής αντοχής. Έτσι, τη θέση των πολλαπλών εξαρτημάτων παίρνει μία ενιαία κατασκευή με πολύπλοκη αρχιτεκτονική και πολύ λεπτά τοιχώματα. Έχει εξαιρετική ικανότητα ψύξης και χαμηλή αδράνεια ώστε να πετυχαίνει υψηλό όριο περιστροφής.

VW ID.3: Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του λαού κοστίζει κάτω από… (+videos)

Μέχρι σήμερα, ο ηλεκτροκινητήρας με την υψηλότερη πυκνότητα ισχύος αποδίδει 125kW στις 12.000rpm και το βάρος αγγίζει τα 14 κιλά. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε πυκνότητα ισχύος της τάξης των 12 ίππων ανά κιλό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αν επιτευχθεί ο στόχος θα μιλάμε για τον απόλυτο ηλεκτροκινητήρα.

Τέλος, να τονίσουμε ότι η εταιρεία Equipmake παρέχει υπηρεσίες εξέλιξης ηλεκτροκινητήρων παντός τύπου, από την ηλεκτροκίνηση έως την αεροδιαστημική. Μάλιστα, ο νέος ηλεκτροκινητήρας «Ampere» θα έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα τη ναυτιλία.