Έρευνα: Το κοινό “εγκαταλείπει” τα ΜΜΜ λόγω κορωνοϊού. Θα στραφεί στο αυτοκίνητο;

Μεγάλη μερίδα του κοινού φαίνεται να γυρνά την πλάτη της στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς (ΜΜΜ) σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία.

Βρείτε μας στο
ΜΜΜ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Κορωνοϊός

Η νέα τάξη πραγμάτων που έχει φέρει ο κορωνοϊός, έστω και προσωρινά, επιβάλλει αποστασιοποίηση ακόμη και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που αναμένεται να έρθει τις επόμενες ημέρες. Αυτό αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην πώληση νέων αλλά και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων λειτουργώντας ταυτόχρονα αρνητικά για τη χρήση των ΜΜΜ από το κοινό σύμφωνα με την βρετανική ψηφιακή πλατφόρμα αγοράς και πώλησης αυτοκινήτων Auto Trader, τη μεγαλύτερη που υπάρχει στη Μ.Βρετανία.

Η βρετανική πλατφόρμα πραγματοποίησε σχετική έρευνα σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί (48%) από αυτούς που χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ πριν από τον κορωνοϊό δεν φαίνονται διατεθειμένοι να τα χρησιμοποιούν με την ίδια συχνότητα μετά την άρση των μέτρων. Το ποσοστό που δείχνει να συμφωνεί με το παραπάνω μεγαλώνει στο 66% για τις ηλικίες 18-24.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας

Παράλληλα από την έρευνα προκύπτει πως περισσότεροι από τους μισούς (56%) που έλαβαν μέρος πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία ενός οχήματος στο μέλλον θα είναι πιο σημαντική σε σχέση με σήμερα. Για εκείνους μάλιστα που ζουν σε αστικά κέντρα και για τις ανάγκες κίνησης του εξαρτώνται περισσότερο από τα ΜΜΜ το νούμερο αυτό ανεβαίνει στις 64 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-17 Απριλίου περιελάμβανε τρεις διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και αφορούσε περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες. Η έρευνα εστίασε σε τρεις διαφορετικούς τομείς: τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε σχέση με την κατοχή ενός οχήματος (1.067 συμμετέχοντες), την αγοραστική συμπεριφορά υπό το πρίσμα της COVID-19 (1.051 συμμετέχοντες) και μια έρευνα που αφορούσε καταναλωτές που έχουν άδεια οδήγησης αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή αυτοκίνητο ή μηχανοκίνητο δίκυκλο.

Η Auto Trader αναφέρει παράλληλα ότι το ενδιαφέρον του κοινού για αγορά αυτοκινήτου, εν μέσω κορωνοϊού, παραμένει υψηλό, με το 25% των ερωτηθέντων να δηλώνουν παράλληλα ότι θα προβούν σε αγορά αμέσως ή σύντομα μετά την άρση των μέτρων αν και το μεγαλύτερο ποσοστό (57%) δήλωσε πως θα αναβάλει την αγορά για αργότερα μέσα στη χρονιά. Μάλιστα, μόλις το 2% επί του συνόλου ανέφερε ότι αποφάσισε να μην προβεί σε αγορά ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού.

Εσείς τι αλλαγές πιστεύετε ότι θα φέρει ο κορωνοϊός αναφορικά με τα ΜΜΜ. Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να τα χρησιμοποιεί όπως και πριν ή θα στραφεί περισσότερο σε προσωπικά μέσα μετακίνησης;

Φωτογραφία: Brett Sayles

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr