Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη νυχτερινή οδήγηση είναι τα φώτα των αυτοκινήτων που βρίσκονται πίσω μας. Ειδικά στην περίπτωση που το όχημα πίσω μας δεν έχει σωστά ρυθμισμένα τα φώτα του, η οδήγηση γίνεται ιδιαίτερα κουραστική, ακόμη και επικίνδυνη. Τη λύση έρχεται να δώσει η αυτόματη σκίαση του εσωτερικού καθρέφτη.
Τεχνικό: Πώς λειτουργεί η πέδηση με ανάκτηση ενέργειας; (+video)
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι σε αρκετά αυτοκίνητα το χρώμα του ειδώλου που απεικονίζει ο καθρέφτης γίνεται σκουρόχρωμο, όταν ακολουθεί αυτοκίνητο με δυνατά φώτα. Πώς λειτουργούν, όμως, οι συγκεκριμένου είδους καθρέφτες; Η όλη φιλοσοφία της σχεδίασης έγκειται σε δύο φωτόμετρα.
Το ένα φωτόμετρο βρίσκεται στο πίσω μέρος του καθρέφτη, είναι στραμμένο προς το εμπρός παρμπρίζ και μετρά τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος. Το δεύτερο φωτόμετρο είναι ορατό από τον οδηγό, στρέφεται προς το πίσω παρμπρίζ και μετρά την φωτεινότητα από τα φώτα των αυτοκινήτων που ακολουθούν.
Τεχνικό: Πώς λειτουργεί το σύστημα ελέγχου κατάβασης; (+video)
Οι αισθητήρες φωτομέτρησης δεν είναι τίποτα περισσότερο από αισθητήρες μέτρησης ποσότητας φωτός. Υπάρχει και άλλος ένας στο αυτοκίνητο ώστε να ενεργοποιεί αυτόματα τα φωτιστικά σώματα σε ένα τούνελ για παράδειγμα. Μόλις, λοιπόν, γίνει αντιληπτή μεγάλη διαφορά στους δύο αισθητήρες του καθρέφτη, σημαίνει ότι έχει ανιχνευθεί πως είναι νύχτα, αλλά δυνατό φως έρχεται από το πίσω αυτοκίνητο.
Αμέσως η αυτόματη σκίαση τίθεται σε λειτουργία. Ρεύμα χαμηλής τάσης στέλνεται σε ένα ηλεκτροχρωμικό φιλμ στο εσωτερικό του καθρέφτη και αυτό σκουραίνει. Με αυτό τον τρόπο, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου ο εσωτερικός καθρέφτης έχει γίνει σκουρόχρωμος προστατεύοντας την ορατότητα του οδηγού.
Φυσικά, να θυμίσουμε πως δεν χρειάζεται ο καθρέφτης σας να έχει αυτόματη λειτουργία σκίασης για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματά της. Όλοι οι καθρέφτες διαθέτουν ανάλογη, μηχανική λειτουργία, η οποία ενεργοποιείται με τον μοχλοδιακόπτη που βρίσκεται κεντρικά και στο κάτω μέρους του εσωτερικού καθρέφτη.