Μετά τον πρώτο κύκλο δοκιμών για το 2019, κατά τον οποίο αξιολογήθηκαν μεγάλα εκτός δρόμου αυτοκίνητα το Euro NCAP προχώρησε στην αξιολόγηση της επόμενης “ομάδας”. Η οποία περιλάμβανε πιο μικρού μεγέθους, αλλά ξανά με εκτός δρόμου προσανατολισμού οχήματα, όπως τα Citroen C5 Aircross και Ranger Rover, σε εκδόσεις με κινητήρα πετρελαίου.
Αμφότερα έφτασαν στο στόχο των 5 αστεριών, με το Evoque να πετυχαίνει αυτή την επίδοση διαθέτοντας τον βασικό εξοπλισμό. Από την άλλη, το Citroen C5 Aircross απέσπασε 5 αστέρια στην έκδοση Safety+ Pack, τη στιγμή που με τον βασικό εξοπλισμό πήρε 4 αστέρια. Σημειώνουμε, ότι από την αρχή του έτους τα νέα μοντέλα υπόκεινται σε ακόμη πιο αυστηρές μετρήσεις αναφορικά με τις επιδόσεις τους στον τομέα της ασφάλειας. Ας δούμε πιο αναλυτικά την αξιολόγηση του εκάστοτε οχήματος,
Citroen C5 Aircross
Το μικρό γαλλικό SUV στη βασική του έκδοση απέσπασε 4 αστέρια, ενώ εκείνη με το προαιρετικό “Safety+ Pack” πέτυχε το μέγιστο αριθμό, δηλαδή 5 αστέρια. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται συστήματα υποβοήθησης οδηγού και εμπρός κάμερα, ενώ με το Safety+ Pack προστίθεται αισθητήρας ραντάρ για ενίσχυση της κάμερας αναφορικά με το σύστημα φρεναρίσματος Emergency Braking. Επιστρέφοντας στην αξιολόγηση, το Citroen C5 Aircross τα καταφέρνει καλά στην ασφάλεια ων επιβατών, καθώς η προστασία ενηλίκων βαθμολογήθηκε με 87%, ενώ εκείνη των παιδιών με 86%. Τα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας απέσπασαν βαθμολογία 75%, ενώ τροφή για περαιτέρω βελτίωση προσφέρει το 58% στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου (πεζοί, ποδηλάτες κλπ.)
Range Rover Evoque
Η δεύτερη γενιά του πολυτελούς SUV ανταποκρίθηκε θετικά στις δοκιμές αξιολόγησης, αποσπώντας 5 αστέρια με τον βασικό εξοπλισμό ασφαλείας. Ιδιαίτερη μνεία αποδόθηκε από το EuroNCAP στη δουλειά που έχει γίνει για την προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, η οποία βαθμολογήθηκε με 72%, χάρη και στη χρήση ενεργού εμπρός καπό. Αναλυτικά, το Ranger Rover Evoque πέτυχε 94% στην προστασία ενήλικων επιβατών και 87% στην αντίστοιχη των παιδιών. Τέλος, τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού βαθμολογήθηκαν με 73%.
“Αυτά τα αποτελέσματα δείχνει πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέλουν και μπορούν να επιτύχουν τους υψηλότερους βαθμούς ασφαλείας,” δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του EuroNCAP, Michiel van Ratingen. “Το γεγονός ότι κάποιες βασικές τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού θα γίνουν υποχρεωτικές από το 2022, όμως ευτυχώς οι περισσότεροι κατασκευαστές βρίσκονται ήδη πολύ πιο μπροστά από αυτό το σημείο.”