Ford: Η ηλεκτροκίνηση θα αλλάξει τις συνήθειές μας

Η Ford, μέσα από νέα της έρευνα, προσπαθεί να δώσει λύση στο θέμα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τονίζοντας πάντως πως η ηλεκτροκίνηση θα αλλάξει τις συνήθειές μας.

Βρείτε μας στο

Η ηλεκτροκίνηση είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της αυτοκινητοβιομηχανίας και σίγουρα θα μας κάνει όλους μας να θέλουμε να… αλλάξουμε αυτοκίνητο. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να λυθούν προβλήματα όπως η αυτονομία και τα σημεία καθώς και ο χρόνος φόρτισης των αυτοκινήτων.

Η ίδια η Ford αναφέρει χαρακτηριστικά πως πολλοί ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες επιθυμούν ήδη να κάνουν στροφή σε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα, έχουν όμως ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης, αλλά και την αυτονομία των οχημάτων που τους ενδιαφέρουν.

Προκειμένου η Ford να δώσει τέλος σε τέτοιου είδους προβληματισμούς μελετά ήδη τα ιδανικά σημεία για την εγκατάσταση νέων σταθμών ταχείας φόρτισης. Και προκειμένου να βρει την ιδανική λύση επεξεργάζεται δεδομένα -συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου στάσεων των αυτοκινήτων- προκειμένου να εντοπίσει τα πλέον κατάλληλα σημεία ώστε οι οδηγοί να εντάξουν τη φόρτιση στην πορεία των δρομολογίων τους, αντί να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έξτρα διαδρομές, καθυστερώντας την άφιξή τους στον τελικό προορισμό.

Η ομάδα της Ford κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσβαση σε σημεία φόρτισης καθ’ οδόν προς τον προορισμό μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με ένα σχετικά μικρό αριθμό στρατηγικά τοποθετημένων σταθμών ταχείας φόρτισης. Ο John Scott, ο οποίος ηγείται του project City Data Solutions, της Ford Mobility δήλωσε πως “η αξιοποίηση, ανάλυση και εκμετάλλευση των τεραστίων ποσοτήτων δεδομένων που παρέχει η χρήση υφιστάμενων αυτοκινήτων μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στις ευκολότερες μετακινήσεις στις πόλεις του μέλλοντος”.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Ford City Data Solutions Report, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2018, η Ford εφοδίασε 160 συνδεδεμένα van με μία απλή plug-in συσκευή για την καταγραφή δεδομένων ταξιδιού. Με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων, συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δεδομένων από 15.000 ημέρες χρήσης των οχημάτων, τα οποία στάλθηκαν μέσω cloud για ανάλυση. Από αυτά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσα σε περίοδο οκτώ μηνών, η ομάδα Global Data Insight & Analytics της Ford κατάφερε να εντοπίσει ποια σημεία φόρτισης θα ήταν πιο χρήσιμα για ένα στόλο.

Η Ford τονίζει πως οι σταθμοί ταχείας φόρτισης μπορούν να φορτίσουν τη μπαταρία έως το 80% σε χρόνο 30-40 λεπτά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται ότι σε όλο τον κόσμο θα διεκδικούν την πλειοψηφία όλων των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων καθώς και το ένα τρίτο όλων των ταξινομήσεων εταιρικών στόλων μέχρι το 2040. Εντούτοις, ήδη υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη πρόβλεψης για επαρκή αριθμό σημείων φόρτισης.

Τέλος, ο κύριος Scott τόνισε πως θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, καθώς “ο εξηλεκτρισμός αλλάζει τα δεδομένα στην οδήγηση και τον ανεφοδιασμό των οχημάτων μας. Συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος και η φιλοσοφία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διαφέρουν ουσιαστικά από τον ανεφοδιασμό με βενζίνη ή diesel των παραδοσιακών μοντέλων, που διαρκεί μόλις πέντε λεπτά».

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr