Ο Απρίλιος είναι ο κατεξοχήν ανοιξιάτικος μήνας του χρόνου, που ενώνει τον χειμώνα με το καλοκαίρι. Με αυτό το σκεπτικό, θελήσαμε να ταξιδέψουμε σε μια περιοχή που να έχει αυτά τα στοιχεία, και η ορεινή Κορινθία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μιλώντας με φίλο που γνωρίζει καλά την περιοχή, καταλήξαμε το «ορμητήριο» να στηθεί στην Γκούρα Κορινθίας, η οποία πράγματι βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο για εξερεύνηση της κορινθιακής φύσης και ενδιαφέρουσες, κοντινές εκδρομές.
Γκούρα
Πρόκειται για κεφαλοχώρι που παλαιότερα ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου Φενεού, ο οποίος πλέον έχει μετονομαστεί σε Δήμο Σικυωνίων και έχει ως πρωτεύουσα το Κιάτο. Χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων, βρίσκεται στα δυτικά του όρους Ζήρεια και «βλέπει» το οροπέδιο του Φενεού, που ειδικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχει πανέμορφα χρώματα. Ο οικισμός είναι προσεγμένος και διαθέτει πολλά όμορφα κτίσματα, με αποκορύφωμα τη χτισμένη από πέτρα εκκλησία του χωριού, η οποία βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Παράλληλα, στην Γκούρα υπάρχουν αρκετά αρχοντικά του 19ου αιώνα, που έχουν μετατραπεί σε διατηρητέα μνημεία, απεικονίζοντας την αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου. Στο χωριό ζουν, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 231 άτομα, όμως η Γκούρα αποτελεί επίκεντρο της γύρω περιοχής διαθέτοντας Κέντρο Υγείας, σχολεία όλων των βαθμίδων, ΚΕΠ, ταχυδρομείο, τράπεζα και αστυνομία. Το κεφαλοχώρι διαθέτει εφτά ξενοδοχειακές μονάδες και ταβέρνες, οι οποίες προσφέρουν ποιοτικό φαγητό σε περιβάλλον χαλάρωσης. Η ορεινή φυσιογνωμία της περιοχής καθιστά ιδανικές εποχές επίσκεψης το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη, δηλαδή την περίοδο από τον Οκτώβριο έως το Πάσχα. Όμως πέραν της διαμονής σε αυτήν, η Γκούρα γεωγραφικά είναι από τα πιο κεντρικά χωριά της ορεινής Κορινθίας και μπορεί να αποτελέσει τη βάση, αν ο επισκέπτης αρέσκεται είτε σε δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία, είτε σε κοντινές εκδρομές με το αυτοκίνητο.
Στον κάμπο του Φενεού…
Σε απόσταση βολής από την Γκούρα βρίσκεται ο κάμπος του Φενεού, μια τοποθεσία που ειδικά υπό το φως του ανοιξιάτικου ήλιου γίνεται πολύ όμορφη χάρη στην πολυχρωμία της βλάστησης αλλά και τη μεγάλη θέα σε αυτήν, καθώς αρκετά χωριά, όπως η Γκούρα ή η Αρχαία Φενεός (Καλύβια), είναι χτισμένα σε αμφιθεατρικές πλαγιές με μεγάλη ορατότητα. Η περιδιάβαση στα χωριά του Φενεού γίνεται μέσα από όμορφες διαδρομές, είτε πρόκειται για τα πιο πεδινά, όπως το Μεσινό, η Μοσιά και το Λούζι, είτε για κάπως πιο ορεινά, όπως το Πανόραμα, οικισμός δίπλα στην Αρχαία Φενεό, ο Φενεός (Σιβίστα) που βρίσκεται λίγο πιο βόρεια ή το Στενό. Όλα αυτά τα χωριά, μαζί με την Γκούρα, ουσιαστικά περιβάλλουν τον κάμπο του Φενεού, δημιουργώντας έναν κύκλο γύρω από αυτόν. Σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου από την Αρχαία Φενεό βρίσκεται η λίμνη Δόξα, μια τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί σε υψόμετρο 900 μέτρων, «τροφοδοτείται» από τα νερά του ομώνυμου χειμάρρου και αποτελεί μία από τις ατραξιόν της περιοχής, χάρη στο πολύ όμορφο τοπίο της που συνδυάζει τα νερά της λίμνης με έλατα και πολλά ακόμη είδη δέντρων. Οι εργασίες για τη δημιουργία της λίμνης ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από το 2000 και έκτοτε προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν κυκλικά γύρω της ή ακόμη και να κάνουν ποδηλασία. Εντός της λίμνης και σε πολύ κεντρικό σημείο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που της προσφέρει ακόμη ένα στοιχείο διαφορετικότητας. Πολύ κοντά βρίσκεται ακόμη η Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία πέραν του θρησκευτικού ενδιαφέροντος προσφέρει και ένα από τα ομορφότερα σημεία θέασης της ορεινής περιοχής συνολικά. Για τη λίμνη Δόξα υπάρχει, εκτός από την ασφάλτινη πρόσβαση μέσω Αρχαίας Φενεού, και χωμάτινη πρόσβαση μέσω Φενεού, ενώ υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή Ντουρντουβάνα, η οποία με ύψος 2.108 μέτρων συνιστά την υψηλότερη κορυφή του βουνού.
Διαδρομές με ενδιαφέρον…
Στο οροπέδιο όπου βρίσκεται ο κάμπος του Φενεού στα νότια ή δυτικά του Όρους Ζήρεια υπάρχουν ενδιαφέρουσες διαδρομές ακόμη και προς τους κοντινούς νομούς. Καταρχάς, μένοντας εντός Κορινθίας μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή προς Τρίκαλα, Καρυά και εντέλει το Χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας. Από την Γκούρα, η απόσταση είναι περίπου 30 λεπτά μέσω μιας διαδρομής με ποικιλομορφία στη χλωρίδα που οδηγεί σε ένα από τα πιο γνωστά και τουριστικά μέρη της περιοχής. Οι φυσιοδίφες θα απολαύσουν τη χωμάτινη διαδρομή προς τη λίμνη Δασίου, ακόμη μια ορεινή λίμνη η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή προς Καλάβρυτα, μέσω Κλειτορίας. Η απόσταση από την Γκούρα έως τα Καλάβρυτα είναι 62 χιλιόμετρα και η διαδρομή ξεκινά από τον κάμπο του Φενεού για να συνεχιστεί δυτικά, περνώντας στον Νομό Αχαΐας μέσω διαδρομών που συνδυάζουν τα στενά μεταξύ ορεινών όγκων με πεδινές περιοχές.
Στυμφαλία
Ένα ακόμη κεντρικό σημείο της περιοχής, με σημαντικό μάλιστα πολιτιστικό ενδιαφέρον, είναι η Στυμφαλία, η οποία απέχει από την Γκούρα περίπου 35 χιλιόμετρα και την οποία, αν κάποιος ακολουθήσει τη διαδρομή από Κιάτο, θα συναντήσει νωρίτερα από την Γκούρα. Έχοντας πάρει το όνομά της από τον πρώτο οικιστή της περιοχής, τον Στύμφαλο, η περιοχή έγινε γνωστή από την αρχαιότητα, όταν σύμφωνα με τη μυθολογία στη λίμνη της περιοχής κατοικούσαν οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, ανθρωποφάγα πουλιά τα οποία σκότωσε ο Ηρακλής πραγματοποιώντας τον 6ο άθλο του. Σήμερα, η λίμνη της Στυμφαλίας αποτελεί έναν υδροβιότοπο και μπορεί εμφανισιακά να μη μοιάζει με τη Δόξα, αφού είναι καλυμμένη ως επί το πλείστον από βλάστηση, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φιλοξενεί αρκετά είδη πουλιών, φυτών και ζώων. Φυσικά, η λίμνη έχει υπάρξει ο καταλύτης και για την οικονομία της περιοχής, καθώς τα νερά της βοήθησαν στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Από την περιοχή της Στυμφαλίας, υπάρχει πρόσβαση μέσω καλού δρόμου και προς τη Νεμέα, ενώ δεν είναι τυχαίο πως το τοπίο σε εκείνη την περιοχή διαφοροποιείται σε σύγκριση με του οροπεδίου του Φενεού, καθώς υπάρχουν πολλά κλήματα. Ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής έχει και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που έχει δημιουργηθεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, κατατοπίζοντας πλήρως τους επισκέπτες τόσο για την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής όσο και για το οικοσύστημα της λίμνης με τη μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα.
Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να περιγράψει έναν τόπο, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την επίσκεψη σε αυτόν καθώς τα χρώματα, οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι τοπικές γεύσεις – μια και η περιοχή ειδικεύεται στην παραγωγή τυροκομικών, μελιού, οσπρίων και καλαμποκιού – θα ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις. Για αυτόν τον λόγο, η εκδρομή είναι πάντοτε προτιμότερη από την ανάγνωση και η εμπειρία του ταξιδιού στην περιοχή της ορεινής Κορινθίας συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Η διαμονή μας
Για να γνωρίσουμε την ορεινή Κορινθία, επιλέξαμε να μείνουμε στην Γκούρα, η οποία αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κοντινές εκδρομές σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες, όπως τα Τρίκαλα, η Στυμφαλία και το οροπέδιο του Φενεού, λόγω της κεντρικής τοποθεσίας της. Για τη διαμονή φρόντισε προσωπικά ο Φίλιππος Πρεδάρης, ιδιοκτήτης του προσεγμένου Αρχοντικού Πρεδάρη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Γκούρας, ακριβώς δίπλα στην εκκλησία. Το παλιό αρχοντικό, που χτίστηκε γύρω στο 1870 για να στεγάσει την οικογένεια, λειτουργεί από το 2006 ως ξενώνας, έχοντας ως κύρια συστατικά την πέτρα και το ξύλο και διατηρώντας έτσι τον χαρακτήρα που είχε το κτήριο κατά το παρελθόν. Ο χώρος διαμονής βρίσκεται στο κυρίως κτήριο, που περιλαμβάνει δύο τετράκλινα και έξι δίκλινα δωμάτια, τα οποία παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Εκτός από το κτήριο όπου φιλοξενούνται τα δωμάτια, υπάρχει ακόμη ένα διώροφο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η καφετέρια, ενώ στον όροφο σερβίρεται το πρωινό. Σε αμφότερους τους ορόφους υπάρχει τζάκι, όπως και σε τέσσερα δίκλινα δωμάτια. Το Αρχοντικό λειτουργεί όλο τον χρόνο κατά τα Σαββατοκύριακα, ενώ στις περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού λειτουργεί κάθε μέρα. Η παραπάνω περιγραφή σε λίγες περιπτώσεις έχει αξία, αν δεν σε κερδίσουν οι άνθρωποι που διαθέτουν τον χώρο. Η οικογένεια Πρεδάρη και όσοι εργάζονταν στο Αρχοντικό μας κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Η φιλοξενία τους ήταν υποδειγματική και η διαπροσωπική επαφή ξεπερνούσε την πελατειακή σχέση, αφού ήταν κυρίως φιλική. Στον χώρο της καφετέριας και του πρωινού, στο όμορφο κλίμα συνέβαλλε η θαλπωρή του τζακιού προσφέροντας τη χαλάρωση που, ειδικά σε περιπτώσεις τέτοιων αποδράσεων, είναι απαραίτητη. Η διαμονή στο Αρχοντικό Πρεδάρη επιβεβαίωσε την άποψη πως η φιλοξενία παραμένει μεγάλο ατού της χώρας στον τομέα του τουρισμού, ειδικά όταν υπεύθυνοι για αυτήν είναι νέοι άνθρωποι με μεράκι και ανοιχτούς ορίζοντες, που τους βοηθούν να εξελιχθούν και να πάνε ένα βήμα παραπέρα σε όλους τους τομείς.
Info
Αρχοντικό Πρεδάρη
Γκούρα Κορινθίας, Τ.Κ. 20014
Τηλ.: 27470 51280, Κρατήσεις: 6938 900200
Website: www.arhontiko-predari.gr
Email: info@arhontiko-predari.gr
Το ταξίδι μας
Η Γκούρα Κορινθίας απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η πιο άνετη πρόσβαση είναι με αυτοκίνητο, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Πατρών. Η έξοδος από την Εθνική Οδό γίνεται στο Κιάτο, το οποίο απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Έπειτα ακολουθεί μια όμορφη, ορεινή διαδρομή 58 χιλιομέτρων μέχρι την Γκούρα, αφού πρώτα ο ταξιδιώτης περάσει από τη Στυμφαλία. Η συνολική διάρκεια δεν ξεπερνά τις 2,5 ώρες, ακόμη κι αν οι ταξιδιώτες κάνουν μία στάση για ξεκούραση. Για το ταξίδι στην ορεινή Κορινθία, χρησιμοποιήσαμε το Ssangyong XLV, το οποίο μας προσέφερε ένα άνετο και οικονομικό ταξίδι, χάρη στην ευρυχωρία του εσωτερικού αλλά και τον κινητήρα πετρελαίου που συνεπάγεται χαμηλή κατανάλωση. Για ένα τέτοιο ταξίδι, συνολικής απόστασης περίπου 500 χιλιομέτρων, αρκεί ένα γέμισμα ώστε μάλιστα το ρεζερβουάρ να μην έχει αδειάσει κατά την επιστροφή, γεγονός που είναι θετικό στις δύσκολες οικονομικά εποχές που βιώνουμε.