H Peugeot αποκαλύπτει το Hybrid4 των 680 ίππων (+video)

H Peugeot προχώρησε στην αποκάλυψη των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών του Hybrid4, του LMH hypercar που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής.

Βρείτε μας στο
Peugeot Hybrid4 World Endyrance Championship

Το νέο υβριδικό Hypercar LMH Hybrid4 με το οποίο θα αγωνίζονται οι Γάλλοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (FIA World Endurance Championship -FIA WEC) αποτελεί καρπό της συνεργασίας τους με την Total, η οποία κρατά τώρα 25 χρόνια.

To υβριδικό Peugeot Hybrid4 500KW κινείται από έναν twin-turbo V6 βενζινοκινητήρα 2,6 λίτρων ο οποίος αποδίδει 680 ίππους και συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ τοποθετημένο στον εμπρός άξονα το οποίο αποδίδει 272 ίππους. Το σύστημα φέρει επίσης μεγάλης ισχύος-χωρητικότητας μπαταρία, προϊόν συνεργασίας PEUGEOT Sport και Total, με την κίνηση να φτάνει και στους τέσσερις τροχούς, ενώ το κιβώτιο του θερμικού μοτέρ είναι 7 σχέσεων.

Το “παρών” δίνει επίσης ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου ενεργειακής ροής, που έχει εξελιχθεί με την επίβλεψη του François Coudrain, επικεφαλής του προγράμματος κινητήρων της PEUGEOT Sport για το πρωτάθλημα WEC.

Διαβάστε επίσης: Η Peugeot λανσάρει νέο τμήμα αναπαλαίωσης κλασικών

Κινητήρας εσωτερικής καύσης 100% By Peugeot Sport
Η Peugeot Sport χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο την εμπειρία της στους αγώνες αντοχής (V12 και V8 PEUGEOT 908) και την αντίστοιχη της PSA Motorsport στο WRC, εξέλιξε έναν νέο κινητήρα 2.6λίτρων, twin-turbo, V6 με περιεχόμενη γωνία 90 μοίρες. Τοποθετημένος πίσω από τον οδηγό, ο κινητήρας των 680 ίππων ζυγίζει μόλις 165 κιλά.

Το ρομποτικό σειριακό κιβώτιο των 7 ταχυτήτων (συν όπισθεν) θα δέχεται εντολές μέσω των paddles στο τιμόνι, και το εξελιγμένο από την Peugeot Sport σύστημα πέδησης ‘brake-by-wire’, ελέγχεται επίσης ηλεκτρονικά. Ο οδηγός θα είναι σε θέση να προσαρμόσει το βαθμό της δύναμης πέδησης που παράγεται από τον ηλεκτροκινητήρα κατά την επιβράδυνση, και τη δύναμη που ασκείται από τα τακάκια στους δίσκους, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη κατανομή ηλεκτρικής/υδραυλικής δύναμης πέδησης. Η βέλτιστη διαχείριση ενέργειας, τόσο κατά την επιτάχυνση όσο και κατά τη διάρκεια της ανάκτησης ενέργειας (που καθορίζεται από τους κανονισμούς στα 200 kW), θα είναι, κατά συνέπεια, καθοριστική για την απόδοση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου.

Το λιθαράκι της Total
Το ψυκτικό υγρό καθώς και τα λιπαντικά του κινητήρα/κιβωτίου είναι εξελιγμένα από την Total, για έντονη χρήση και αντοχή σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Η Total έχει επίσης εξελίξει ειδικές βαλβολίνες και λιπαντικά για τις ανάγκες του υβριδικού hypercar.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το ισχυρότερο μοντέλο στην ιστορία της Peugeot

Η μεγάλης χωρητικότητας υψηλής ισχύος μπαταρία, εξελίχθηκε από κοινού από την PEUGEOT Sport και τη Saft, θυγατρική της Total. Δουλεύοντας πάνω στις προδιαγραφές που ορίσθηκαν από την Peugeot Sport, οι μηχανικοί της Saft επέλεξαν τον καλύτερο τύπο κυψελών για την μπαταρία, που ευνοεί την ισχύ έναντι της ενεργειακής πυκνότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες των αγώνων αντοχής.

“Βασική παράμετρος θα είναι να βελτιστοποιηθεί ο τρόπος που χρησιμοποιείται η αποθηκευμένη στην μπαταρία ενέργεια,” εξηγεί ο Kamen Nechev, επικεφαλής μηχανικός της Saft. “Η πιο ανταγωνιστική λύση έγκειται στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της φόρτισης και στην ποσότητα ισχύος που διατίθεται σε πραγματικό χρόνο.”

Η νέα μπαταρία τοποθετείται σε περίβλημα από ανθρακονήματα ενσωματωμένο στη δομή του μονοκόκ του αυτοκινήτου, πίσω από τον οδηγό και κάτω από το ρεζερβουάρ καυσίμου. Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει την ανθεκτικότητα με τη σταθερή απόδοση κατά τη διάρκεια αγώνων διάρκειας έως και 24 ωρών, ακόμη και μεγαλύτερης διάρκειας. Η Total είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της μπαταρίας η οποία θα συναρμολογείται σε ένα νέο εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του Versailles-Satory της Peugeot Sport, κοντά στο Παρίσι.

Κινητήρας Peugeot Hybrid4 680 PS
Αν και ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως αποδίδει ισχύ 500kW (680hp) και ο ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 200kW (272hp), οι κανονισμοί περιορίζουν την μέγιστη ισχύ στα 500kW κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για να προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες του αγώνα ο κινητήρας LMH λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο.

Οι κανονισμοί απαγορεύουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τα 120 χλμ./ώρα, οπότε ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται μόνο όταν επιτευχθεί αυτή η ταχύτητα. Το αυτοκίνητο πρέπει να επιταχύνει από στάση μόνο με τη δύναμη του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, σε πλήρη ισχύ, η ισχύς του bi-turbo V6 περιορίζεται στα 300kW, ήτοι τους 408 ίππους και ρυθμίζεται ανάλογα με την ισχύ που παρέχεται από τον ηλεκτροκινητήρα, η οποία εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Μόλις μπαίνει στο παιχνίδι και ο ηλεκτροκινητήρας, το αυτοκίνητο μετατρέπεται αυτόματα σε 4κίνητο, αλλάζοντας έτσι και τη συμπεριφορά του – σε πολύ γρήγορες καμπές για παράδειγμα.

Όταν η μπαταρία υψηλής πυκνότητας είναι άδεια, ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως επανέρχεται αποδίδοντας ισχύ 680 ίππους και η κίνηση επιστρέφει στους πίσω τροχούς. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, η μπαταρία θα φορτιστεί πλήρως πριν από την εκκίνηση μέσω ενός υβριδικού φορτιστή συνδεδεμένου στο δίκτυο. Μόλις το αυτοκίνητο βγει στην πίστα, η μπαταρία λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα και φορτίζεται μόνο από το σύστημα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν και την κατά 3% αύξηση της ισχύος του θερμικού κινητήρα στους 700 ίππους στο τέλος των ευθειών και όταν η μπαταρία είναι άδεια, οπότε ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως εναλλάκτης 15kW. Αυτή η διαμόρφωση εφαρμόζεται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα δοκιμών στην πίστα, στα τέλη του 2021, η Peugeot Sport και η Total θα συνεχίσουν τη μηχανική εξέλιξη του Hybrid4, όπου αναμένεται κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, να δοκιμάσουν τον κινητήρα στον πάγκο και τον προσομοιωτή.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr