Τα συστήματα Head-Up Display ξεκίνησαν από τα πολεμικά αεροσκάφη και σήμερα βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετά αυτοκίνητα. Τι είναι, όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία, πως λειτουργεί και ποια τα οφέλη της;
ESP: Τι είναι και πως λειτουργεί (+video)
Όλα ξεκίνησαν, όπως αναφέραμε από τα πολεμικά αεροσκάφη στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Πάνω στο τζάμι του πιλοτηρίου απεικονίζονταν πληροφορίες όπως η ταχύτητα, ο ορίζοντας και το υψόμετρο. Άμεσα πέρασε και στα αεροπλάνα πολιτικού τύπου, ενώ η πρώτη εφαρμογή στον τομέα της αυτοκίνησης έγινε το 1988 από την General Motors.
Οι μηχανικοί της εποχής σκέφτηκαν ότι η απεικόνιση βασικών πληροφοριών επάνω στο παρμπρίζ συμβάλλει στην αναβάθμιση της ενεργητικής ασφάλειας. Ο χρόνος έδειξε ότι είχαν δίκιο, αφού σταδιακά η τεχνολογία πέρασε στα αυτοκίνητα της premium κατηγορίας και πλέον απαντάται σε μοντέλα κάθε κατηγορίας.
Ο τρόπος λειτουργίας είναι σχετικά απλός. Μία μονάδα ψηφιακής προβολής προβάλει τις πληροφορίες σε σημείο του παρμπρίζ που υπάρχει ειδική μεμβράνη. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και aftermarket συστήματα Head-Up Display που κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Euro NCAP: “Reset” και νέες πιο αυστηρές δοκιμές ασφάλειας (+video)
Στα «εφηβικά» χρόνια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι πληροφορίες που απεικονίζονταν στο παρμπρίζ ήταν περιορισμένες. Η ταχύτητα του οχήματος και οι στροφές λειτουργίας ήταν μερικές από τις ενδείξεις. Σήμερα, όμως, οι πληροφορίες είναι πολύ περισσότερες. Ο οδηγός μπορεί να δει το όριο ταχύτητας στον δρόμο που κινείται, το GPS και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να βλέπει καλύτερα τις λωρίδες του οδοστρώματος, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα κι ούτω καθ΄ εξής. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγω να χάνεται το βλέμμα από το δρόμο.