Οι νέες ετικέτες ελαστικών: Οι αλλαγές που έρχονται και τι σημαίνουν

Βρείτε μας στο
ετικέτες ελαστικών

Νέοι βελτιωμένοι κανόνες αναφορικά με τις ετικέτες σήμανσης των ελαστικών που κυκλοφορούν και πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από 1 Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε επίσης: Έρχονται τα ελαστικά που δεν κλατάρουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τελευταίας, αναφέρεται ότι με τους νέους κανόνες επεκτείνεται το σύστημα σήμανσης ώστε να καλύπτει και τα βαρέα οχήματα και πρόκειται να ισχύουν για όλα τα ελαστικά που θα πωλούνται στην Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα λοιπόν, οι ετικέτες των ελαστικών μας πληροφορούσαν για την κατανάλωση καύσιμου με την οποία επιβαρύνουν το αυτοκίνητο (μέσω της αντίστασης κύλισης), το φρενάρισμα σε βρεγμένο έδαφος (απόσταση ακινητοποίησης) και τον θόρυβο κύλισης σε Db.

Και όλα τα παραπάνω γινόταν με μία κατηγοριοποίηση στην κλίματα A – G (A, B, C, D, E, F, G). Μάλιστα υπήρχε και το ειδικό εικονίδιο με τις τρεις κορυφές και τη νιφάδα χιονιού, το οποίο μας πληροφορεί πως πρόκειται για χειμερινό ελαστικό.

Έτσι θα είναι οι νέες ετικέτες ελαστικών. Βασική διαφορά τους το QR Code, η κατηγοριοποίηση από A έως και Ε και τα εικονίδια χιονιού και πάγου.

Πλέον, με τους νέους κανονισμούς, δίπλα στο εικονίδιο μέτρησης θορύβου θα υπάρχει και αυτό την πρόσφυσης σε ακραίες συνθήκες χιονιού και πάγου, δίνοντας επιπλέον τέσσερις συνδυασμούς απεικόνισης στην ετικέτα. Μάλιστα στο εξής, η κατηγοριοποίηση των επιδόσεων των ελαστικών δεν θα είναι από το A στο G, αλλά θα σταματά στο E (A, B, C, D, E), καθώς στο εξής δεν θα επιτρέπεται η πώληση σε τέτοιας κατηγορίας ελαστικά.

Τέλος, στις ετικέτες θα απεικονίζεται και κωδικός QR, ο οποίος θα μπορεί να σκανάρεται από το κινητό του υποψήφιου αγοραστή και έτσι θα προβάλλονται περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν.

ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr