Στο προηγούμενο, πρώτο μέρος του οδοιπορικού μας στην Ισλανδία, πήραμε μια πρώτη γεύση από το ταξίδι στη χώρα των Βίκινγκς και την ιστορία της. Αυτή τη φορά θα τη δούμε πιο αναλυτικά, δίνοντας έμφαση στη φυσική της ομορφιά. Και για να καταλάβετε με τι έχουμε να κάνουμε θα αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν. Στην Ισλανδία μπορεί να συναντήσει κανείς 800 θερμές πηγές, 10.000 καταρράκτες, 35 ενεργά ηφαίστεια αλλά και τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης. Σε αυτά προσθέστε τώρα τα πάνω από εκατό πανέμορφα φιόρδ που κοσμούν σαν δαντέλα τα παράλιά της αλλά και τις εύφορες κοιλάδες, τα βουνά, τις σπηλιές και τις παραλίες και έχετε μια παραμυθένια χώρα. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για τις φυσικές ομορφιές της Ισλανδίας, συντροφιά με τις υπέροχες φωτογραφίες μας.
Παγετώνες
Οι παγετώνες καλύπτουν περισσότερο από το 10% της επιφάνειας της Ισλανδίας. Αυτά τα ανθεκτικά, ψυχρά, γοητευτικά «αντικείμενα» αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες της χώρας. Η Ισλανδία φιλοξενεί τρεις από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ευρώπης, τον Langjokull και τον Hofsjokull στα κεντρικά υψίπεδα και τον Vatnajokull στα νοτιοανατολικά, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος από όλους τους παγετώνες της Ευρώπης. Με έκταση 8.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3.200 τετραγωνικά μίλια) καλύπτει έναν αριθμό ηφαιστείων όπως συμβαίνει συχνά με τους παγετώνες στην Ισλανδία. Παρόλο που πολλοί από τους παγετώνες της Ισλανδίας είναι προσβάσιμοι για συναρπαστικές δραστηριότητες, πρέπει να τονίσουμε πως είναι και επικίνδυνοι, οπότε οι ταξιδιώτες πρέπει να τους επισκέπτονται μόνο σε οργανωμένες εκδρομές με έμπειρους οδηγούς.
Ηφαίστεια
Τα ηφαίστεια πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία της Ισλανδίας, η οποία σχηματίστηκε από έκρηξη στον πυθμένα του ωκεανού πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ηφαιστειακά hotspots στον κόσμο. Κατά μέσο όρο η Ισλανδία βιώνει μία ηφαιστειακή έκρηξη κάθε πέντε χρόνια, ενώ το ένα τρίτο της συνολικής ροής λάβας του πλανήτη τα τελευταία 500 χρόνια προέρχεται από την Ισλανδία. Υπάρχουν πάνω από 100 ηφαίστεια στο νησί, 35 από τα οποία είναι ενεργά. Οι Ισλανδοί έχουν μάθει να συνυπάρχουν εποικοδομητικά με αυτά, εκμεταλλευόμενοι την ηφαιστειακή γεωθερμική ισχύ για να παράγουν καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια για να θερμαίνουν σπίτια, επιχειρήσεις και φυσικά υπέροχες εξωτερικές πισίνες (δείτε περισσότερα στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας).
Αξίζει να κάνουμε ειδική αναφορά στον ηφαιστειακό κρατήρα Kerid, ο οποίος βρίσκεται στα νότια της Ισλανδίας. Έχει ηλικία 3.000 ετών και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι πλαγιές του έχουν κόκκινο χρώμα και όχι ηφαιστειακό μαύρο. Τα αποθέματα σιδήρου είναι, από γεωλογική άποψη, φρέσκα. Αυτό το χρώμα είναι που τον κάνει και τόσο ελκυστικό και ιδιαίτερο. Το βάθος του είναι περίπου 55 μέτρα, ενώ το πλάτος του είναι στα 170 μέτρα. Μετρά συνολική περίμετρο 270 μέτρα. Μάλιστα, μπορείτε να ακολουθήσετε το σχετικό μονοπάτι μέχρι την άκρη του κρατήρα, να τον περπατήσετε περιμετρικά και να κατεβείτε μέχρι τα νερά του. Ο λόγος για τον οποίο η λίμνη είναι τόσο έντονα χρωματισμένη είναι τα ορυκτά από τα βράχια, που εισχωρούν και βάφουν το νερό της σε χρώμα γαλαζοπράσινο, για το οποίο είναι γνωστή.
Καταρράκτες
Οι καταρράκτες έχουν και αυτοί έντονη παρουσία στην Ισλανδία. Υπάρχουν περίπου 10.000+ καταρράκτες, με πολλούς από αυτούς να είναι επιβλητικοί. Το κλίμα και η τοποθεσία της Ισλανδίας, σε συνδυασμό με το πλήθος των παγετώνων που λιώνουν το καλοκαίρι, ευνοούν τον σχηματισμό τους αλλά και τη συνεχή ροή τους. Ο Dettifoss είναι ο πιο ισχυρός καταρράκτης στην Ευρώπη. Έχει ύψος 100 μέτρα και είναι εύκολα προσβάσιμος από τον δρόμο. Ίσως ο πιο διάσημος καταρράκτης στην Ισλανδία είναι ο Gullfoss που πέφτει σε δύο βαθμίδες, από ύψος 11 και 22 μέτρων. Ο Skogafoss από την άλλη είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ισλανδία. Παράγει ένα τεράστιο νέφος ψεκασμού και τις ηλιόλουστες μέρες είναι σχεδόν πάντα ορατό ένα ουράνιο τόξο ή ακόμη και ένα διπλό ουράνιο τόξο. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του από τα 370 σκαλιά.
Ένα γεωλογικό θαύμα
Η Ισλανδία είναι ένα πραγματικό στολίδι που πρέπει να επισκεφθείτε και να μελετήσετε. Το νησί, μέσα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν εξωγήινο τοπίο, με διάφορα ηφαιστειακά χαρακτηριστικά. Φυσικά ιαματικά λουτρά, εθνικά πάρκα με μεγάλη ποικιλία και ιστορικό ενδιαφέρον θα σας μαγέψουν. Το εθνικό πάρκο Vatnajokull. Σε ολόκληρη την περιοχή κυριαρχεί ο παγετώνας Vatnajokull, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από όλους τους παγετώνες της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Ευρώπη, καλύπτει έκταση 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα μπορούσε να εξερευνηθεί για εβδομάδες. Ειδική μνεία αξίζει και το Grjotagja. Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο λάβας που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Myvatn στη βόρεια Ισλανδία, φημισμένο για το ότι διαθέτει μια όμορφη γεωθερμική ιαματική πηγή στα βάθη του. Χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν οι απρόβλεπτες γεωθερμικές δυνάμεις της Ισλανδίας τους εμπόδισαν να συνεχίσουν τη χρήση του. Η κολύμβηση δεν επιτρέπεται πλέον στο Grjotagja. Το σπήλαιο λάβας κατά καιρούς έχει προσελκύσει πολλούς παραγωγούς του Χόλιγουντ. Τελευταία ηχηρή παρουσία του στην οθόνη ήταν στο «Game of Thrones».
Μια παραλία διαμάντι…
Η Diamont Beach είναι μια παραλία μαύρης άμμου, η οποία εκτείνεται σε μήκος 18 χιλιομέτρων. Σε αυτή συναντά κανείς ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς κομμάτια πάγου, σε ακαθόριστο και μοναδικό κάθε φορά σχήμα, σμιλεμένο από την ίδια τη φύση, καταλήγουν στην ακτή και, σε συνδυασμό με το μαύρο κοντράστ της άμμου, δημιουργούν ένα οπτικό υπερθέαμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο αυτό είναι από τα πιο ιδιαίτερα σε όλο τον πλανήτη. Το πραγματικό ισλανδικό όνομα της παραλίας Diamond είναι Breidamerkursandur ή Fellsfjara ή Vestri-Fellsfjara ανάλογα με την πλευρά του παγετώδους ποταμού Jokulsa που επισκέπτεστε. Έτσι θα πρέπει να την αναζητήσετε και στους χάρτες Google και όχι με το όνομα Diamond Beach. Αυτό είναι το τουριστικό της όνομα, καθώς είναι πιο εύκολο και ελκυστικό από το πραγματικό ισλανδικό τοπογραφικό όνομα. Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη, καθώς υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης στη νότια πλευρά της περιφερειακής οδού 1, ακριβώς πάνω από την παραλία και λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια μέχρι τη θάλασσα.