Ο δεύτερος τίτλος του Lewis

Βρείτε μας στο

Η ψυχρολουσία στον Max Verstappen ύστερα από τον αγώνα της Βραζιλίας απέδειξε ότι ο Lewis Hamilton δεν είναι απλώς ένας πολυπρωταθλητής. Είναι ο κυρίαρχος της Formula 1 σε πολλά επίπεδα.

Η 72η νίκη του Lewis Hamilton δεν ήταν από αυτές που πιστοποιούν το φυσικό του ταλέντο, τα εξαιρετικά του οδηγικά προσόντα κ.λπ. Όμως, το ότι τερμάτισε πρώτος στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο του, ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή στη σταδιοδρομία του.

Απέδειξε ότι ξέρει να κερδίζει όταν οι άλλοι αυτοπυροβολούνται και του προσφέρουν μια απροσδόκητη πρωτιά στο πιάτο. Όταν οι αντίπαλοί του, εν προκειμένω ο Max Verstappen, θέτουν εαυτόν εκτός μάχης. Κυρίως όμως με τη νίκη του στη Βραζιλία ο Lewis Hamilton κατέστησε απολύτως σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και το έκανε αυτό όχι τόσο επειδή οδήγησε «μετά φόβου Θεού» και με τις προσευχές από σύσσωμη την ομάδα της Mercedes να αντέξει η μονάδα ισχύος έως ότου πέσει η καρό σημαία.

Ο πραγματικός θρίαμβος του Hamilton ήταν το πώς αντιμετώπισε αυτόν που θα έπρεπε να είναι ο νικητής της συγκεκριμένης κούρσας, δηλαδή τον Max Verstappen. Ο Ιπτάμενος Ολλανδός (που είχε καταρριφθεί όμως από τον Sebastian Ocon σε μια σύγκρουση η οποία συζητήθηκε όσο τίποτε άλλο στο φετινό πρωτάθλημα), λίγο πριν η τριάδα των νικητών βγει στην εξέδρα με το βάθρο και τις σαμπάνιες θέλησε να μοιραστεί την αγανάκτησή του με τον Hamilton. Ήταν προφανές ότι ο Max ανέμενε κατανόηση από τον πρωταθλητή, εκείνος όμως τον αιφνιδίασε: «Ο Ocon είχε δικαίωμα να “ξεδιπλώσει” τον γύρο» (σ.σ.: δηλαδή να ξαναπεράσει τον Verstappen ώστε να παραμείνει στον ίδιο γύρο με τον πρωτοπόρο της κούρσας). «Ναι, αλλά δεν επιτρέπεται να πέσει πάνω μου και να τρακάρουμε» αντέτεινε ο Max. Και τότε ο Lewis έδωσε ένα πολύ μεγάλο μάθημα στον επίδοξο σφετεριστή της δόξας του: «Εσύ είχες πολύ περισσότερα να χάσεις από εκείνον. Εκείνος δεν είχε να χάσει τίποτα» είπε ο Hamilton. Σκληρό μάθημα ζωής, υπό μορφήν ενός φραστικού μαστιγώματος, κάτι σαν χαριστική βολή σε μια φανταστική μονομαχία.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα λόγια του Hamilton που μετέφεραν στον Verstappen το έμμεσο μήνυμα ότι «έχεις πολλά να μάθεις – ή και να πάθεις – ακόμη πριν φτάσεις στο δικό μου status». Κυρίως ήταν το ύφος του, που ταπείνωσε τον Ολλανδό, υπενθυμίζοντάς του ποιος είναι το αφεντικό, ποιος είναι ο βασιλιάς – σοφός της Formula 1 στην τρέχουσα περίοδο. Ατάραχος, χωρίς την παραμικρή ένταση στη φωνή του, σαν να μιλούσε για κάτι που δεν τον αφορά, αλλά που το σωστό και το λάθος είναι ηλίου φαεινότερον, ο Lewis Hamilton επιτίμησε τον ασυγκράτητο και βιαστικό Max Verstappen. Το ότι ο Max θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του Βρετανού πεντάκις πρωταθλητή είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο, είναι νομοτελειακό – και, τηρουμένων των αναλογιών, συμβαίνει ήδη. Οι δυο τους, άλλωστε, βρίσκονται σε διαφορετική φάση της τροχιάς τους, εφόσον ο Hamilton στα 33 του χρόνια μεσουρανεί και ο Verstappen μόλις στα 21 του καλπάζει προς τη δόξα. Όμως ούτε έχει φτάσει ακόμη σε αυτήν, ενώ συχνά – πυκνά σκοντάφτει και χάνει έδαφος λόγω απειρίας, υπερβολικής αυτοπεποίθησης ή και αλαζονείας. Ασχέτως εάν ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί και να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο δρόμος προς την κορυφή είναι μια ευθεία, στην οποία έχει αποκλειστικό προνόμιο να κινείται τέρμα γκάζι.

Από την άλλη, ο Lewis Hamilton ξέρει ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά, ακριβώς επειδή έχει διατελέσει και ο ίδιος ένας ταχύτατος, θρασύς, όχι σπάνια επιπόλαιος εν δυνάμει πρωταθλητής. Το ότι κατάφερε να απαλλαχτεί από αυτό το «εν δυνάμει» και να εγκατασταθεί στον θρόνο του κυρίαρχου είναι το βήμα που δεν έχει κάνει ακόμη ο Max Verstappen. Ένα βήμα μεγάλο σαν νίκη, σαν πρωτάθλημα, σαν την ίδια τη ζωή.