Πόρος: Για κοσμοπολίτικη… χαλάρωση!

Πρόκειται για το ελληνικό νησί που, όπως είπε και ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, θυμίζει περισσότερο από κάθε άλλο τη Βενετία, λόγω των κοινών χαρακτηριστικών που έχουν.

pornohub
sex videos
mallu sex blonde girlfriend wants to fuck point of view.
Βρείτε μας στο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομπελίστας ποιητής, “Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: Κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακό πειρασμό, τόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους…“! Αυτό αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για να βρεθεί κάποιος στον νησί, που δεν είναι όμως ο μοναδικός.

Φωτογραφίες: Θωμάς Ευθυμίου

Ο Πόρος αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο -από τους πολλούς που έχουμε ακόμη στη χώρα μας- που όμως πολλοί από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως απέχει μία ανάσα από την πρωτεύουσα, αφού βρίσκεται νοτιοδυτικά του Σαρωνικού κόλπου. Μόλις 2 ώρες αρκούν ώστε, είτε χρησιμοποιώντας πλοίο είτε αυτοκίνητο, να μπορεί να φτάσει κάποιος σε ένα νησί που έχει τις υποδομές να υποδεχθεί τουρίστες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς συνδυάζοντας καταπράσινη φύση, καταγάλανα νερά, κανάλι, αριστοκρατική αρχιτεκτονική, παραλίες, ταβερνάκια και ουζερί κατά μήκος του λιμανιού, ξενοδοχειακές υποδομές και φυσικά, πολιτιστική κληρονομιά που φτάνει στην εποχή μας από την αρχαιότητα.


Ο αειθαλής Πόρος…
… δεν έχει ονομαστεί τυχαία έτσι, αφού “Πόρος” ουσιαστικά σημαίνει “Πέρασμα“, καθώς το σημείο που βρίσκεται, αποτελεί το συνδετικό κρίκο του Σαρωνικού με τις ακτές της Πελοποννήσου. Η πρώτη εμφάνιση του νησιού στην ιστορία, γίνεται ουσιαστικά κατά την αρχαιότητα, όχι όμως με αυτή την ονομασία. Ο Πόρος, αποτελείται από δύο διαφορετικά νησιά, τη Σφαιρία και την Καλαυρία, που χωρίζονται μεταξύ τους από ένα μικρό θαλασσινό κανάλι. Η Καλαυρία (αποτελεί σύνθεση των λέξεων καλή και αύρα), που ήταν η ονομασία του Πόρου κατά την αρχαιότητα, ήταν αφιερωμένη αρχικά στον Απόλλωνα, ο οποίος έπειτα την παραχώρησε στον Ποσειδώνα, σε επίπεδο ανταλλαγής για τους Δελφούς. Η Σφαιρία, ένας βράχος που προέρχεται από ηφαίστειο, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ηνιόχου του Πέλοπα, Σφαίρου.

Όμως ο μύθος δε σταματάει εκεί, καθώς η μητέρα του Θησέα, Αίθρα, θεωρείται πως συνευρέθηκε εκεί με τον Ποσειδώνα, ενώ κατευθυνόταν προς τη Σφαιρία για να αποδώσει τιμές στο μνήμα του Σφαίρου. Στο μέρος που συνευρέθηκε με τον Ποσειδώνα, δημιούργησε ναό και ονόμασε τη Σφαιρία, Ιερά. Σημειώνουμε, πως στο Βόρειο κομμάτι του Πόρου, βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και εκεί κατέφυγε ο Αθηναίος Ρήτορας Δημοσθένης το 322 π.Χ., για να διαφύγει από τον Φίλιππο τον Μακεδόνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με κώνειο, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Η ιστορική πορεία του Πόρου ανά τους αιώνες, δε σταματά στα Ελληνιστικά χρόνια. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σημάδεψε τον Πόρο, με πολλά μνημεία να σώζονται μέχρι σήμερα σε ένα νησί, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έφτασε να αποτελεί για 3 μήνες, την έδρα της νεοσύστατης κυβέρνησης, το 1827. Ακόμη, την ίδια χρονιά ο συμμαχικός στόλος είχε ξεκινήσει από τον Πόρο τη διαδρομή προς τη νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη στιγμή που τρία χρόνια αργότερα, το 1830, το νησί αυτό φιλοξένησε τον πρώτο πολεμικό ναύσταθμο της Ελλάδας. Κλείνοντας την ιστορική μας περιήγηση, ο Πόρος αποτέλεσε το επίκεντρο και της εμφύλιας διένεξης του 1831 μεταξύ του τότε Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και των Υδραίων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ανατίναξη μέρους του Ελληνικού Στόλου, που είχε ρίξει άγκυρα στον όρμο του νησιού.

Ο Πόρος σήμερα…
Καλή η ιστορία, όμως σήμερα τι συμβαίνει στον Πόρο; Σήμερα αποτελεί προορισμό για διακοπές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό ακόμη και για μια μονοήμερη απόδραση! Τα ολάνθιστα γραφικά σοκάκια, συνδυάζονται ιδανικά με τους γραφικούς οικισμούς πέριξ του λιμανιού, αναδύοντας αμφότερα ένα κοσμοπολίτικο άρωμα και θυμίζοντας στη δομή του, τη Βενετία.

Ο Πόρος λοιπόν αποτελεί έναν προορισμό για όλα τα γούστα, καθώς οι λάτρεις της ιστορίας θα μπορέσουν να επισκεφθούν σημαντικά μνημεία ή μουσεία, όπως το Ναό του Ποσειδώνα που προαναφέραμε ή το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή και φιλοξενεί ευρήματα από την περιοχή της Τροιζηνίας και αρχαία ναυάγια. Ακόμη, οι φυσιολάτρες θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν τοποθεσίες όπως το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι γεμάτη από πεύκα και πλατάνια, ενώ ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένας πανέμορφος κόλπος, ή να γνωρίσουν τα μονοπάτια στις πευκόφυτες περιοχές του νησιού, που προσφέρονται για Mountain Bike ή πεζοπορία.

Επιπλέον, διακρίνεται για τους αμμουδερούς-κολπίσκους παραλίες, όπως το Λιμανάκι της Αγάπης, ένα από τα “Highlights” του νησιού, για όσους ρομαντικούς το έχουν επισκεφθεί. Ένα ακόμη μέρος του Πόρου με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, είναι το Διατηρητέο Μνημείο του Ρωσικού Ναυστάθμου, που χρησιμοποιούνταν για τον ανεφοδιασμό του Ρωσικού στόλου στο Αιγαίο και χτίστηκε το 1834, ενώ σήμερα έχει αναπτυχθεί σε μια ιδιαίτερη και πολύ γνωστή παραλία του νησιού. Αφού φτάσαμε και στο θεμελιώδες για όλα τα ελληνικά νησιά, ζήτημα της παραλίας, πέραν του Λιμανιού της Αγάπης ή του Ρωσικού Ναυστάθμου, αξίζει να επισκεφθείτε το Ασκέλι, την αμμουδερή παραλία που αποτελεί το πιο αναπτυγμένο τουριστικά σημείο του νησιού, απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Λιμάνι και προσελκύει οικογενειάρχες και λοιπούς αλλοδαπούς τουρίστες, οι οποίοι γεύονται τις νοστιμιές που προσφέρουν οι αρκετές ταβέρνες της περιοχής και συνήθως, διαμένουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχουν δημιουργηθεί εκεί. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παραλία, είναι αυτή της Βαγιονιάς, που ενδείκνυται περισσότερο για τις ημέρες που δεν έχουν πολύ αέρα.

Όμως, πέραν όλων των προαναφερθέντων, το σημείο που δεσπόζει από την πρώτη οπτική επαφή με τον Πόρο, είναι το Ιστορικό Ρολόι του, που βρίσκεται σε τοποθεσία γεμάτη από φραγκοσυκιές και πεύκα, στην υψηλότερη κορυφή του λόφου. Δημιουργήθηκε το 1927, έχει αμφιθεατρική θέα που παρά τον όποιο κόπο μέχρι να φτάσετε εκεί θα σας αποζημιώσει και θεωρείται, ως το σημείο αναφοράς της παραδοσιακής πόλης του Πόρου.

Εκτός Πόρου…
Εφόσον κάποιος αποφασίσει να ταξιδέψει στον Πόρο, υπάρχουν κάποια σημεία που αξίζουν προσοχής, αν και δε βρίσκονται μέσα στο νησιωτικό σύμπλεγμα. Ένα από αυτά είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Τροιζήνας, που θεωρείται ως η περιοχή που γεννήθηκε ο Θησέας και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τον Γαλατά. Επίσης, αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στο Λεμονοδάσος, που βρίσκεται στα ανατολικά του Γαλατά και είναι ένας πλημμυρισμένος με ευωδίες λεμονιών και πορτοκαλιών λόφος, λόγω της μεγάλης βλάστησης αυτών των φυτών. Ακόμη, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Τροιζήνα, βρίσκεται ένα φυσικό γεφύρι σμιλεμένο σε βράχο στο πλάι ενός ολάνθιστου ρέματος, το γνωστό και ως “Διαβολογέφυρο”.

Προορισμός για όλα τα γούστα…
Ο Πόρος αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών. Κοντά στην Αθήνα, με γραφικότητα αλλά και όλες τις σύγχρονες ανέσεις, αφού οι υποδομές (ξενοδοχειακές και μη) βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, είναι ένα νησί που προσφέρεται για αποδράσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ιδανικές εποχές είναι η άνοιξη, που η χλωρίδα της περιοχής βρίσκεται στα καλύτερά της και φυσικά, το καλοκαίρι, που αποτελεί την εποχή-σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών. Τοποθεσίες όπως το Κανάλι, το Ασκέλι και το Νεώριο θα ικανοποιήσουν τους παραθεριστές, ενώ τα πολυάριθμα μαγαζάκια, οι ταβέρνες και τα μικρά καφέ ντύνουν αρμονικά μια χαλαρωτική βόλτα στην κοσμοπολίτικη προβλήτα. Επιπρόσθετα, οι φυσικοί κόλποι του νησιού έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη αθλημάτων όπως η κωπηλασία, ενώ ο Πόρος θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα της Ευρώπης, αναφορικά με τα θαλάσσια σπορ. Αντί επιλόγου, να τονίσουμε πως όσοι έχουν επισκεφθεί τον Πόρο τονίζουν πως το βασικό πλεονέκτημα του νησιού είναι ότι λόγω της μικρής του έκτασης, κάθε σημείο του είναι εύκολα προσβάσιμο. Πρόκειται δηλαδή για ένα νησί που “περπατιέται” όπως θα μπορούσαμε να πούμε, στοιχείο πολύ σημαντικό για τοποθεσία που ο κύριος λόγος επίσκεψης είναι η χαλάρωση και η απόδραση από το άγχος της καθημερινότητας!

Πρόσβαση
Οι τρόποι πρόσβασης στον Πόρο είναι δύο. Από τον Πειραιά, ή από το Γαλατά.
Στην πρώτη περίπτωση, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ξεκινούν σε καθημερινή βάση Ferry Boats και Δελφίνια, με τη διαδρομή να διαρκεί δύο ώρες για το Ferry Boat (στο οποίο μπορεί να εισέλθει αυτοκίνητο) και μία ώρα για το Δελφίνι (στο οποίο εισέρχονται μόνο οι επιβάτες, χωρίς αυτοκίνητο).

Η πιο “εκδρομική” διαδρομή, είναι αυτή από το Γαλατά Αργολίδας. Εκεί μπορεί να φτάσει κάποιος είτε με πούλμαν από το Σταθμό Πελοποννήσου, είτε με αυτοκίνητο. Ο χρόνος που απαιτείται από την Αθήνα στην τελευταία περίπτωση (μέσω Ναυπλίου) είναι περίπου 2 ώρες. Ο Γαλατάς, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Πόρο και το πέρασμα γίνεται είτε ,ε μικρά ferry boats που μεταφέρουν αυτοκίνητα, είτε με βάρκες, μέσω των οποίων απαιτούνται μόλις 5 λεπτά και μικρό οικονομικό αντίτιμο. Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο Πόρος συνδέεται μέσω τακτικής συγκοινωνίας με τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου όπως το Πόρτο Χέλι, η Ερμιόνη και η Επίδαυρος!

Μετακίνηση
Όσοι βρεθούν στον Πόρο έχουν αρκετές επιλογές μετακίνησης. Η πρώτη είναι με αυτοκίνητο, το οποίο πρέπει ή να φέρουν μαζί τους ή να νοικιάσουν στον Γαλατά. Η δεύτερη, είναι η μετακίνηση με την συγκοινωνία του νησιού, η οποία ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα χρηστική, αφού τα δρομολόγια είναι συχνά, ενώ το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Η τρίτη επιλογή, είναι η ενοικίαση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, με τα καταστήματα ενοικίασης να στεγάζονται στην παραλία ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης προς τις γύρω ακτές του νησιού, με βάρκες.

Το ξέρατε;
Η συνάντηση που καθόρισε τα σύνορα του νεοσύστατου -τότε- Ελληνικού Κράτος από τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε στον Πόρο το 1828!

tamilsexstories
sex videos nice view on my hungry gaping pussy.
https:/www.auntysextube.com cream pie cravings.
mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: [email protected]