Project Triumph TE-1: Έρχεται η πρώτη ηλεκτρική Triumph (+video)

Με το project Triumph TE-1 η βρετανική εταιρία εισέρχεται και επίσημα στην εποχή του εξηλεκτρισμού ετοιμάζοντας την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της.

Βρείτε μας στο
Project Triumph TE-1 2021 μοτοσυκλέτα

Όπως και με τους περισσότερους μεγάλους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, η Triumph έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και ακόμη περισσότερο με τον “σήμα κατατεθέν” εν σειρά τρικύλινδρο. Η εποχή του εξηλεκτρισμού ωστόσο δεν αφήνει περιθώρια σε κανένα και η βρετανική εταιρία είναι η πρώτη που παρουσιάζει ηλεκτρικό μοντέλο. Με το project Triumph TE-1 οι Βρετανοί μας δείχνουν τι θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης – Triumph Speed Triple: Νέα γενιά καλύτερη από ποτέ

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Triumph έδωσε στη δημοσιότητα και τα πρώτα σκίτσα της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας της τα οποία και σας παραθέτουμε. Ναι, μοιάζει με συμβατική μοτοσυκλέτα σε μεγάλο βαθμό και αυτός ήταν και ο στόχος των Βρετανών που δεν ήθελαν να παρουσιάζουν ένα ριζοπαστικό design για να ξεχωρίσουν το μοντέλο τους από τα συμβατικά. Αποτελεί με λίγα λόγια λογική συνέχεια της σχεδιαστικής ταυτότητας της Triumph όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρία από το Hinckley της Αγγλίας, το project Triumph TE-1 μπαίνει πλέον και επίσημα στη δεύτερη φάση του. Αυτό σημαίνει ότι υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή βρίσκεται τόσο η κοινή πλατφόρμα πάνω στην οποία θα βασιστούν οι μελλοντικές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες των Βρετανών όσο και το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, που, από ό,τι καταλαβαίνουμε σε αυτή τη φάση, θα αποτελεί επίσης κοινή βάση για τα μοντέλα των Βρετανών.

Διαβάστε επίσης: Επίσημη αποκάλυψη για τη νέα Triumph Trident 660 (+video)

Οι άνθρωποι της Triumph εξελίσσουν παράλληλα και όλα τα “περιφερειακά εξαρτήματα” για τις ηλεκτρικές τους μοτοσυκλέτες όπως για παράδειγμα είναι οι φορτιστές των μπαταριών, όλα σε συνεργασία με βρετανικές εταιρίες και ιδρύματα μεταξύ των οποίων και η γνωστή από συμμετοχή της ομάδας της στην Formula 1, Williams Advanced Engineering. Να σημειωθεί ότι η Triumph σε αυτό το στάδιο έχει και την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν η Triumph αποκάλυψε μαζί με κάποια σκίτσα και το φυσικό σύνολο πλαισίου, μπαταρίας και ηλεκτρικού κινητήρα για το νέου τους project. Σε αυτό το κομμάτι η συμμετοχή της Williams Advanced Engineering είναι μεγάλη καθώς έχει αναλάβει τόσο την εξέλιξη της επόμενης γενιάς μπαταρίας, με την οποία θέλει να θέσει τα στάνταρ στους δύο τροχούς αναφορικά με το χαμηλό βάρος και την αυτονομία, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου του κινητήρα.

Η κάσα της συστοιχίας μπαταριών αποτελεί φέρον τμήμα του πλαισίου αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα στιβαρότητας, ενώ για πρώτη φορά στον κόσμο των δύο τροχών, τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κινητήρα και μοτοσυκλέτας συγκεντρώνονται όλα σε μία μονάδα.

Ο κινητήρας και ο εναλλάκτης του ρεύματος αποτελούν προϊόντα εξέλιξης του τμήματος ηλεκτρικών κινητήρων της Integral Powertrain, η οποία κάνει λόγο για υψηλά επίπεδα απόδοσης που δεν συναντώνται προς το παρόν σε άλλα μοντέλα της αγοράς και ειδική απόδοση 19 ίππους ανά κιλό βάρος ή 14kW/κιλό αν προτιμάτε. Αν το μοτέρ ζυγίζει δηλαδή 10 κιλά, όπως αναφέρουν οι Βρετανοί τότε μιλάμε για μια απόδοση που φτάνει περίπου κοντά στους 180-190 ίππους!

Στην επόμενη φάση του project Triumph TE-1 το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Triumph μεγαλώνει καθώς τότε θα μας παρουσιάσουν το πρώτο πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο με το νέο μοτέρ και πλαίσιο, κάτι που θα γίνει εντός του 2021.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr