Ράλι Μεξικού: Τέρμα η σιέστα (+videos)

Λίγες ώρες απομένουν για την εκκίνηση του πρώτου χωμάτινου γύρου στο φετινό πρωτάθλημα

Βρείτε μας στο

Με το Ράλι Μεξικού, που διεξάγεται στις 7-10 Μαρτίου, θα συνεχιστεί το φετινό WRC. Μετά από δύο αγώνες σε άσφαλτο ή πάγο (Μόντε Κάρλο) και χιόνι (Σουηδία) ο θεσμός περνά για πρώτη φορά φέτος σε χωμάτινο έδαφος. Η ατμόσφαιρα στο Μεξικό είναι εκπληκτική, όμως αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που κάνει τον αγώνα να ξεχωρίζει.

Σημεία-κλειδιά

  • Είναι η πρώτη χωμάτινη συνάντηση της χρονιάς και ως εκ τούτου, η δυναμική των ομάδων δεν είναι δεδομένη.
  • Το μεγάλο υψόμετρο των ειδικών διαδρομών. Καθώς οι περισσότερες εξ αυτών διεξάγονται σε ύψος άνω των 2.500 μέτρων, το οξυγόνο είναι λιγότερο με αποτέλεσμα, η απόδοση των αυτοκινήτων να μειώνεται κατά περίπου 20%. Το σημαντικότερο πρόβλημα που απορρέει από αυτή τη διαφοροποίηση, είναι πως οι οδηγοί θα πρέπει να αλλάξουν το στυλ τους. Ο λόγος είναι πως η λιγότερη δύναμη των αυτοκινήτων, σημαίνει πως δεν αποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως σε κάποιον αγώνα χαμηλότερου υψομέτρου στις οδηγικές απαιτήσεις.
  • Η υψηλή θερμοκρασία, που αγγίζει τους 30°C στην ατμόσφαιρα και τους 50°C στο αυτοκίνητο. Αυτό προκαλεί κούραση στα πληρώματα και πιέζει στα όρια τους κινητήρες και τα συστήματα μετάδοσης των αγωνιστικών
  • Ως πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Οδηγών, ο Ott Tanak θα ξεκινά για πρώτη φορά, πρώτος στις ειδικές διαδρομές της Παρασκευής. Αυτό θα αποτελέσει μειονέκτημα καθώς θα καθαρίζει την αγωνιστική γραμμή για τους επόμενους. Στατιστικά, τις καλύτερες θέσεις εκκίνησης έχουν τα πληρώματα που αποτελούν τις διελεύσεις 5-10 στο πρώτο πέρασμα
  • Η χρονική διαφορά με το Μεξικό είναι 8 ώρες, οπότε η πρώτη ε.δ. της Παρασκευής (El Chocolate 1) που θα εκκινήσει στις 10:18 τοπική ώρα, θα ξεκινήσει στις 18:18 ώρα Ελλάδος.

Αγώνας
Προσμέτρησε για πρώτη φορά στο WRC το 2004 και έκτοτε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού. Επίκεντρο θα είναι για ακόμη μια χρονιά η πόλη της Leon, που είναι η 5η μεγαλύτερη στο Μεξικό και θα φιλοξενήσει επίσης υπερειδική διαδρομή.

Πρόγραμμα
Πέμπτη 7 Μαρτίου
Το Ράλι Μεξικού θα ξεκινήσει με την Πανηγυρική Εκκίνηση στο Guanajuato, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου. Η συνέχεια θα δοθεί με μια εντυπωσιακή νυχτερινή υπερειδική διαδρομή, που περνάει και από τούνελ εξόρυξης.

Παρασκευή 8 Μαρτίου
Η πρώτη μεγάλη ημέρα του αγώνα, που αποτελείται από 8 ειδικές διαδρομές μήκους 115,33 χιλιομέτρων. Οι 3 εξ αυτών είναι υπερειδικές, μεταξύ των οποίων η μία μέσα στην Leon. Όμως, 5 ειδικές διαδρομές είναι πολύ απαιτητικές, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται δύο περάσματα από την περίφημα “El Chocolate” μήκους 31,57 χιλιομέτρων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη θα είναι η εναρκτήρια διαδρομή της ημέρας.

Σάββατο 9 Μαρτίου
Η μεγαλύτερη αγωνιστική ημέρα, που αποτελείται από 9 ειδικές διαδρομές μήκους 138,37 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 επαναλαμβανόμενες μεγάλες ειδικές διαδρομές, ενώ η ημέρα θα ολοκληρωθεί με 3 υπερειδικές διαδρομές.

Κυριακή 10 Μαρτίου
Το Ράλι Μεξικού θα ολοκληρωθεί με 3 ειδικές διαδρομές μήκους 60,17 χιλιομέτρων. Το αγωνιστικό μέρος θα ολοκληρωθεί με την Power Stage (Las Minas), μήκους 10,72 χιλιομέτρων.

Info
WRC 2019, 3ος γύρος, Ράλι Μεξικού
Ημερομηνία: 7-10 Μαρτίου
Επιφάνεια: Χώμα
Ειδικές Διαδρομές: 21
Μήκος: 313,87 αγωνιστικά χιλιόμετρα
Συμμετοχές: 23 (10 WRC)
Πολυνίκης: Sebastien Loeb (6 νίκες)

Αποτελέσματα 2018
1. Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Ford Fiesta RS WRC)
2. Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC)
3. Kris Meeke-Paul Nagle (Citroen C3 WRC)

Συμμετοχές
Το Ράλι Μεξικού συγκέντρωσε 23 συμμετοχές. Το υπερατλαντικό ταξίδι συνεπάγεται αυξημένο κόστος, οπότε η κύρια μάζα των Ευρωπαίων οδηγών που συμμετέχουν σε περιφερειακούς θεσμούς όπως το WRC 2 σπάνια συμμετέχει. Μοιραία λοιπόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μάχη για τη νίκη, με 10 εργοστασιακά πληρώματα να είναι παρόντα στην πρώτη χωμάτινη συνάντηση της σεζόν

Διαβάστε τα νέα της Toyota Gazoo Racing WRT

Διαβάστε τα νέα της Hyundai Shell Mobis WRT

Διαβάστε τα νέα της Citroen Total WRT

Διαβάστε τα νέα της M-Sport Ford WRT

Στιγμιότυπα και απευθείας ειδικές διαδρομές, μεταδίδονται στη χώρα μας από την Cosmote TV.

Νέα, ωράριο, συμμετοχές και ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρέχεται στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr