Renault MORPHOZ: Το αυτοκίνητο που αλλάζει μήκος (+videos)

Η Renault παρουσίασε το πρωτότυπο, ονόματι MORPHOZ, το οποίο είναι γεμάτο καινοτομίες και στοιχεία τα οποία θα δούμε σε μελλοντικά αυτοκίνητα της μάρκας.

Βρείτε μας στο

Το Renault MORPHOZ είναι ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο για να ταιριάζει σε διάφορα οικοσυστήματα και για να προωθεί την έννοια της αλληλεπίδρασης. Ένα αυτόνομο όχημα για να το οδηγείτε εσείς ή να σας οδηγεί…

Δείτε επίσης: Όλα τα νέα μοντέλα που… δεν παρουσιάστηκαν στην Γενεύη 

Το φουτουριστικό αυτό μοντέλο αντιπροσωπεύει το όραμα της Renault σε ό,τι αφορά την προσωπική και την κοινόχρηστη ηλεκτροκίνηση, από το 2025 και μετά. Βασίζεται στην νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα με τον κωδικό CMF-EV. Πρόκειται για μία πλατφόρμα για ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρει ποικίλες δυνατότητες διαμόρφωσης όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, την ισχύ και την αυτονομία, αλλά και στον τομέα των επιλογών από το χρήστη, ακόμα και του χώρου αποσκευών.

Το MORPHOZ αποτελεί μία πρόγευση των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων της γκάμας της Renault. Μοντέλα που θα εφοδιάζονται με μπαταρίες διαφορετικής ισχύος. Μοντέλα που θα ενσωματώνουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες ώστε να προσφέρουν βέλτιστη αποδοτικότητα της μπαταρίας τους, αλλά και του κινητήρα τους.

Η εξαιρετικά πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της πλατφόρμας του πρωτότυπου γαλλικού μοντέλου επιτρέπει την ύπαρξη ενός μεγάλου μεταξονίου με τους τροχούς τοποθετημένους στις 4 γωνίες του αμαξώματος, προβόλους περιορισμένων διαστάσεων και εντελώς επίπεδο πάτωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική τροποποίηση των φυσικών αναλογιών.

Ο ηλεκτροκινητήρας είναι μικρότερος από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσεως και μπορεί να τοποθετηθεί στην ιδανική θέση, το ταμπλό μπορεί να βελτιωθεί και να μετακινηθεί προς τα εμπρός για να ελευθερωθεί χώρος αποθήκευσης και ο χώρος για τους επιβάτες.

Το Renault MORPHOZ είναι ένα 100% ηλεκτρικό crossover που φορτίζεται επαγωγικά ακόμα και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Μάλιστα προσφέρει δύο επιλογές. Την “κοντή” επιλογή City και τη “μακριά” επιλογή Travel. Η επιλογή City εφοδιάζεται με μπαταρία ικανής ισχύος για καθημερινές μετακινήσεις, ενώ η επιλογή Travel μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρία με έξτρα ισχύ που είναι απαραίτητη για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Στην κοντή επιλογή «City» το Renault MORPHOZ έχει μήκος 4,4 μ. με μεταξόνιο 2.73 μ. Στη μακριά επιλογή «Travel» έχει μήκος 4.8 μ. και μεταξόνιο αυξημένο στα 2.93 μ. ώστε να μπορεί να δεχθεί τη μεγαλύτερη μπαταρία και να προσφέρει ένα ακόμα πιο ευρύχωρο εσωτερικό.

Η κανονική μπαταρία των 40 kWh της επιλογής City προσφέρει ονομαστική αυτονομία 400 χλμ. Το MORPHOZ μπορεί να φιλοξενήσει και μία έξτρα συστοιχία μπαταριών που ονομάζεται ‘Travel Extender’. Το αυτοκίνητο μπορεί να μετατραπεί σε Travel καθώς υπάρχει μία ειδική θυρίδα στο πάτωμα που αποκαλύπτει μία θέση που μπορεί να φιλοξενήσει μία μπαταρία 50 kWh. Η συστοιχία των 50 kWh μπορεί να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Το MORPHOZ με αυτή την επιλογή, αναχωρεί από το σταθμό ανεφοδιασμού με αυτονομία 700 χλμ. για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, στο μέλλον οι λύσεις μπορεί να είναι πολύ περισσότερες από όσο νομίζουμε σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, την φόρτιση και την αυτονομία και η Renault με το MORPHOZ μας το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Μένει να δούμε ποια στοιχεία του θα περάσουν στην παραγωγή.

mm
Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων. Η επαγγελματική του ενασχόληση με τον ειδικό τύπο του αυτοκινήτου ξεκίνησε με την αυγή της νέας χιλιετίας και έκτοτε δεν σταμάτησε, καθώς έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα περιοδικά και sites του χώρου. Λατρεύει τα αυτοκίνητα σε κάθε... κλίμακα και όταν δεν ασχολείται με αυτά, δημιουργεί videos.

E-mail: mdiveris@traction.gr