Ένα από τα διλήμματα που απασχόλησε τους κατασκευαστές, και συνεχίζει να τους απασχολεί, είναι η τοποθέτηση ιμάντα ή καδένα στον κινητήρα. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ας τα δούμε αναλυτικότερα. Υπάρχει, άραγε, σωστή απάντηση στο ερώτημα ιμάντας εκκεντροφόρων ή καδένα;
Τεχνικό: Σε πόση ώρα το λιπαντικό κυκλοφορεί στον κινητήρα; (+video)
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο λόγος ύπαρξης είναι ακριβώς ο ίδιος. Τα δύο εξαρτήματα αποτελούν τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στον εκκεντροφόρο άξονα και τον στρόφαλο. Οι δύο άξονες πρέπει να κινούνται απόλυτα συγχρονισμένα, ώστε να λειτουργεί απροβλημάτιστα ο κινητήρας.
Τεχνικό: Τι είναι ο εκκεντροφόρος άξονας; (+video)
Υπενθυμίζουμε κάπου εδώ ότι ο εκκεντροφόρος άξονας περιστρέφεται με γωνιακή ταχύτητα ανάλογη με αυτή του στροφάλου. Για την ακρίβεια, για κάθε περιστροφή του εκκεντροφόρου, έχουμε δύο πλήρεις περιστροφές του στροφάλου. Για παράδειγμα, όταν ένας κινητήρας λειτουργεί με 5.000 σ.α.λ., ο στροφαλοφόρος άξονας εκτελεί 5.000 περιστροφές και ο εκκεντροφόρος 2.500 ανά λεπτό. Τα δύο εξαρτήματα συνδέονται μεταξύ τους με καδένα ή ιμάντα.
Γνωρίζοντας πλέον για ποιον λόγο υπάρχει ο ιμάντας εκκεντροφόρων ή η καδένα, ας δούμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της εκάστοτε επιλογής. Στην περίπτωση του ιμάντα παρατηρούνται λιγότερες τριβές και κραδασμοί. Έτσι, ο κινητήρας λειτουργεί αποδοτικότερα και πιο πολιτισμένα, μιας και μειώνεται αισθητά ο θόρυβος που παράγει. Επιπλέον, υπάρχει αισθητή μείωση του κόστους κατασκευής, μιας και πρόκειται για ένα φθηνότερο αναλώσιμο ανταλλακτικό.
Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της καδένας είναι ότι σχεδόν ποτέ δε θα απασχολήσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Είναι ένα ανθεκτικό εξάρτημα που δεν αντικαθίσταται προγραμματισμένα, παρά μόνον όταν υπάρξει αυξημένος θόρυβος. Βασική εργασία για να παραμείνει σε άριστη κατάσταση είναι απλά η τακτική αντικατάσταση του λιπαντικού. Άλλο ένα βασικό προτέρημα της καδένας είναι ότι σπάνια θα σπάσει χωρίς πιο πριν να «προειδοποιήσει» τον οδηγό με τον αυξημένο της ήχο. Αντίθετα, ο ιμάντας κόβεται ακαριαία με τραγικές συνέπειες.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και άλλος ένας τρόπος χρονισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται σε αγωνιστικούς κινητήρες. Πρόκειται για συστοιχία γραναζιών, που επιτρέπει μεγάλη ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα και μεγιστοποιεί την αξιοπιστία. Το video που ακολουθεί, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν ο κινητήρας σας έχει ιμάντα ή καδένα. Τις περισσότερες φορές, αρκεί να δούμε τον τρόπο κατασκευής του ψευτοκάπακου για να απαντήσουμε με βεβαιότητα. Παρ’ όλα αυτά, ξεκάθαρη απάντηση για το ποια επιλογή είναι καλύτερη δεν υπάρχει. Όπως διαβάσατε, η κάθε περίπτωση έχει τις δικές θετικές και αρνητικές πτυχές.