Το Dakar μεταφέρεται στη Σαουδική Αραβία

Το Dakar αλλάζει ήπειρο, καθώς μεταφέρεται από το 2020 και για τα επόμενα 5 χρόνια, στη Σαουδική Αραβία

Βρείτε μας στο

Εδώ και αρκετό καιρό είχαν αναπτυχθεί φήμες πως το φετινό, θα ήταν το τελευταίο Dakar στη Νότια Αμερική. Οι φήμες που ανέφεραν ότι για το 2020, το Dakar θα μεταφερθεί στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα, στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαιώθηκαν. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονται σε συμφωνία 5ετούς διάρκειας, με τον αγώνα του 2020 να ξεκινά τον επόμενο Ιανουάριο από το Ριάντ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο θρυλικός αγώνας αντοχής μεταφέρθηκε από την Αφρική στη Νότια Αμερική το 2009, μετά την ακύρωση του αγώνα το 2008 υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαυριτανία. Το φετινό Dakar ήταν το πρώτο που διεξήχθη ολοκληρωτικά στα σύνορα μίας μόνο χώρας, του Περού, αφού κοντινές χώρες όπως Χιλή, Εκουαδόρ και Βολιβία δεν ήρθαν σε συμφωνία με τη διοργανώτρια αρχή, ASO. Παρά το προβλήματα, η αρχική σκέψη ήταν ο αγώνας να παραμείνει για ακόμη μια χρονιά στη Λατινική Αμερική, όμως οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν σε άμεσες διαπραγματεύσεις για μετακίνηση σε Μέση Ανατολή ή Νότιο Αφρική.

Πάντως, το εγχείρημα της διεξαγωγής του Dakar στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Αρκετοί εγείρουν το ερώτημα της διαχείρισης των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς η Σαουδική Αραβία άρχισε να δίνει visa για τουρίστες μόλις το 2018. Επιπλέον, ερωτηματικό αποτελεί και η αντιμετώπιση των γυναικών, από όποιο πόστο και αν εμπλέκονται αυτές στον αγώνα. Πάντως, η οργάνωση του Dakar στη Σαουδική Αραβία έχει βρει έναν δημοφιλή σύμμαχο, στο πρόσωπο του 3 φορές νικητή στα αυτοκίνητα, Nasser Al Attiyah. Ο 49χρονος οδηγός που κατάγεται από το γειτονικό Κατάρ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός για τη μεταφορά του αγώνα, τονίζοντας πως το σπορ είναι πάνω από την πολιτική.

Μπορεί τα προβλήματα να φαντάζουν αρκετά, ωστόσο αυτό που δε θα δυσκολέψει τους διοργανωτές για το Dakar στη Σαουδική Αραβία, είναι η εύρεση ειδικών διαδρομών. Για αυτό εγγυώνται τα 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια έκτασης της Αραβικής ερήμου, καθώς και η οροσειρά Asir, που συνδυάζουν επιλογές με θερμοκρασίες από -2 έως 30 βαθμούς Κελσίου κατά το μήνα Ιανουάριο.

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr