Tο Lada Niva ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται!

Το αειθαλές Lada Niva δέχτηκε εκτεταμένη ανανέωση με την ρώσικη εταιρία να το φέρνει αρκετά πιο κοντά στα σύγχρονα πρότυπα.

Βρείτε μας στο
Lada Niva


Το σκληροτράχηλο από όλες τις απόψεις off roader της Lada που ονομάζεται πλέον απλά “4Χ4” στην Ρωσία, δέχτηκε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν σημαντικά την εργονομία και τις ανέσεις που προσφέρει στους επιβαίνοντες, χωρίς όμως να είναι ικανές να αλλάξουν τον χαρακτήρα του.

Οι περισσότερες αλλαγές αφορούν το εσωτερικό του 4X4 με την Lada να αναθεωρεί σχεδόν πλήρως την σχεδίαση του ταμπλό, τη διάταξη των χειριστηρίων, την σχεδίαση των τελευταίων, αλλά και γενικότερα τα υλικά της καμπίνας και τις επενδύσεις.

Ο πίνακας οργάνων είναι καινούριος και ανάμεσα σε ταχύμετρο και στροφόμετρο έχει τοποθετηθεί μια νέα ψηφιακή οθόνη που αντικαθιστά τις δύο προηγούμενες και μικρότερες που βρίσκονταν εντός των οργάνων.

Πλήρως ανασχεδιασμένη παρουσιάζεται και η κεντρική κονσόλα. Τα παραδοσιακά χειριστήρια για το air condition αντικαταστάθηκαν από σύγχρονα περιστροφικά, ενώ τα νέα κουμπιά που ελέγχουν διάφορες λειτουργίες τοποθετήθηκαν πάνω από χειριστήρια, ακριβώς κάτω από τους ανασχεδιασμένους αεραγωγούς για το κλιματιστικό. Θέση εκεί βρήκε και το κουμπί για τα αλάρμ. Οι αεραγωγοί είναι νέας σχεδίασης και μεγαλύτεροι, και στα άκρα του ταμπλό, ενώ σαφώς μεγαλύτερο παρουσιάζεται και το νέο ντουλαπάκι.

Οι αλλαγές στο Niva συνεχίζονται και στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας με διαφορετική διάταξη για τις ποτηροθήκες. Εκεί έχουν μετακομίσει και τα κουμπιά για τα θερμαινόμενα καθίσματα, τον έλεγχο των ηλεκτρικών καθρεπτών και των παραθύρων, ενώ μπροστά από τα μικρά λεβιέ για τον έλεγχο του κιβωτίου και του διαφορικού έχουν τοποθετηθεί και δύο παροχές ρεύματος 12 volt.

Η Lada κάνει λόγο για αυξημένα επίπεδα άνεσης που προέρχονται από τα ολοκαίνουρια καθίσματα, τα οποία προσφέρουν παράλληλα και καλύτερη πλευρική στήριξη. Ανανεωμένος είναι και ο μηχανισμός αναδίπλωσης των εμπρός καθισμάτων στις 3θυρες εκδόσεις με τα πίσω να έχουν αποκτήσει προσκέφαλα που βελτιώνουν την άνεση αλλά και την ασφάλεια των επιβατών.

Από τον αέρα των αλλαγών δεν ξέφυγε ούτε η επένδυση, οι χειρολαβές της οροφής και τα σκιάδια, ενώ βλέπουμε και μια νέα πλαφονιέρα που προσφέρει ισχυρότερο φωτισμό και φέρει και κουμπί έκτακτης ανάγκης. Οι Ρώσοι φρόντισαν και για την ανανέωση της ηχομόνωσης με νέα υλικά, ενώ μείωσαν και τους κραδασμούς που φτάνουν στο εσωτερικό του 4X4.

Για την έκδοση Urban η Lada αναφέρει και αλλαγές και στον εμπρός προφυλακτήρα του Niva, στον οποίο έχουν ενσωματωθεί οι προβολείς ομίχλης, ενώ δεν αναφέρονται αλλαγές στα μηχανικά μέρη του δημοφιλούς μοντέλου της Lada που αποτελεί παράλληλα και το πιο προσιτό off-roader της ρώσικης αγοράς.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr