Το όχημα για να φτάσεις μέχρι το τέλος του κόσμου

Οι σπεσιαλίστες της EarthCruiser παρουσίασαν το νέο όχημα περιπέτειας EXP που έχει ό,τι χρειάζεται κανείς για να φτάσει μέχρι το τέλος του κόσμου.

Βρείτε μας στο
EarthCruiser EXP 2020

Οχήματα για το… τέλος του κόσμου, για να φτάσει κανείς το τέλος του κόσμου ή απλά να ζήσει μια μοναδική πολυήμερη περιπέτεια στο δρόμο, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει δρόμος. Όπως και να χαρακτηριστούν τα οχήματα “ειδικών αποστολών” που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία, καταφέρνουν να ασκούν την δική τους ιδιαίτερα έντονη και μοναδική γοητεία στο κοινό. Αυτό ακριβώς κάνει και η νέα EXP πρόταση της αμερικάνικης EarthCruiser.

Το όχημα της αμερικάνικης εταιρίας ονομάζεται EXP και βασίζεται πάνω στην πλατφόρμα Fuso της Mitsubishi. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία αφού οι Αμερικάνοι αναφέρουν ότι με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορούν να βρεθούν εύκολα και γρήγορα ανταλλακτικά, αν χρειαστούν, σε έξι ηπείρους καθώς αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες στον κόσμο. Παράλληλα οι προδιαγραφές του EXP το καθιστούν μοναδικό στην κατηγορία αφού είναι το μόνο που μπορεί να χωρέσει χωρίς προβλήματα σε container πλοίου για να μεταφερθεί όπου επιθυμούν οι ιδιοκτήτες του. Η πλατφόρμα ωστόσο δεν παρέμεινε ως είχε με την EarthCruiser να πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές σε όλα τα καίρια σημεία για απροβλημάτιστη κίνηση σε κάθε τερέν.

EarthCruiser EXP 2020

Το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο της αμερικάνικης εταιρίας χρησιμοποιεί για την κίνηση του έναν V8 κινητήρα βενζίνης με χωρητικότητα έξι λίτρα που προέρχεται από την General Motors και αποδίδει 300 ίππους και 489 Nm ροπής. Το κιβώτιο είναι αυτόματο έξι σχέσεων και προέρχεται από την επίσης αμερικάνικη Allison με το λογισμικό του νά εχει αναθεωρηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της EarthCruiser. Αναθεωρημένο είναι και το σύστημα πέδησης όπου έχουν τοποθετηθεί δίσκοι διαμέτρου 14 ιντσών που συνεργάζονται με δαγκάνες βαρέως τύπου δύο εμβόλων, ενώ παρόν είναι φυσικά και το ABS.

Για την ανεμπόδιστη κίνση του τροχόσπιτο σε κάθε έδαφος, οι στάνταρ άξονες έχουν δώσει την θέση τους σε δύο μονάδες Pro Series 80 της DynaTrac, με τη νέα ανάρτηση από φύλλα σούστας και αμορτισέρ αερίου να προσφέρει σημαντικό εύρος άρθρωσης για το πέρασμα από δύσκολα εμπόδια. Υπάρχει επίσης επιλογή για κοντές σχέσεις αλλά και προγράμματα οδήγησης που ρυθμίζουν την συνολική απόδοση κινητήρα και κιβωτίου ανάλογα με τις συνθήκες.

EarthCruiser EXP 2020

Το… σπίτι μακριά από το σπίτι που βρίσκεται στην καρότσα της πλατφόρμας Fuso είναι πραγματικά ξεχωριστό και έχει φτιαχτεί με τα υψηλότερα στάνταρ, ενώ εξασφαλίζει και την διαβίωση των επιβατών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από οποιαδήποτε μορφή πολιτισμού.

Στα highlights της κατασκευής περιλαμβάνεται η ηλεκτρικά πτυσσόμενη οροφή που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τον διαθέσιμο χώρο, με την σκάλα και την εξωτερική τέντα να ανοίγουν επίσης ηλεκτρικά.

Για να φουσκώνετε και να ξεφουσκώνετε τα εκτός δρόμου ελαστικά το EXP φέρει δύο διαθέσιμα αεροπίστολα, ενώ φροντίζει τόσο για τις ανάγκες παροχής ρεύματος όσο και για την παροχή πόσιμου νερού. Μεταξύ των πραγμάτων που εξασφαλίζουν την επιβίωση των επιβατών μακριά από τον πολιτισμό βλέπουμε τρία ηλιακά πάνελ των 160 W έκαστο που τροφοδοτούν με ρεύμα το τροχόσπιτο, με την ηλεκτρική ενέργεια να αποθηκεύεται και σε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι τελευταίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εκκίνηση του κινητήρα παρακάμπτοντας τις συμβατικές μπαταρίες. Το σύστημα καθαρισμού του νερού κάνει περιττή την ανάγκη να κουβαλάτε μαζί πόσιμο νερό, ενώ οι μεγάλες δεξαμενές νερού φέρουν και σύστημα θέρμανσης του νερού αλλά και σύστημα ανακύκλωσης του που αποτρέπει το νερό από το να παγώσει.

Γενικά από τον εξοπλισμό επιβίωσης αλλά και άνεσης δεν φαίνεται να λείπει κάτι από την πρόταση της EarthCruiser που προσφέρει όλες τις ανέσεις που θα βρει κανείς και στο συμβατικό του σπίτι, όπως είναι η τουαλέτα, το μπάνιο, η κουζίνα και φυσικά χώρος για ύπνο.

Δείτε περισσότερα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr