Volvo έρευνα: Λανθασμένη χρήση παιδικών καθισμάτων στα αυτοκίνητα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Volvo σχετικά με τη λανθασμένη χρήση των παιδικών καθισμάτων στα αυτοκίνητα μετά και από σχετική έρευνα.

Βρείτε μας στο
Volvo παιδικά καθίσματα ασφάλεια συμβουλές

Η χρήση του σωστού τύπου παιδικού καθίσματος αλλά και η σωστή τοποθέτηση του στο αυτοκίνητο είναι δύο ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τους γονείς, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Volvo στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας ένα μεγάλο ποσοστό γονέων χρησιμοποιούν τα παιδικά καθίσματα με τρόπο που είναι αντίθετος με τις συμβουλές της Volvo και αυτό αυξάνει σίγουρα την πιθανότητα τραυματισμού των παιδιών σε περίπτωση ατυχήματος.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή Volvo XC40 T5 Twin Engine 262 PS

Ειδικότερα η Volvo αναφέρει πως η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων που κινούνται στους δρόμους της Μ. Βρετανίας χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά κάθισμα που “κοιτάζει” προς τη φορά κατεύθυνσης όταν το παιδί τους είχε ηλικία ίση ή μικρότερη από τέσσερα χρόνια. Η Vovlo παροτρύνει να χρησιμοποιείται το κάθισμα που τοποθετείται αντίθετα με τη φορά κατεύθυνσης σε ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες.

Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους Σουηδούς είναι το γεγονός πως περίπου το 20% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα της τοποθέτησαν τέτοιου τύπου κάθισμα όταν το παιδί ήταν μόλις έξι μηνών. Η Volvo συμβουλεύει τις οικογένειες να χρησιμοποιούν “ανάποδα” τοποθετημένα παιδικά καθίσματα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς αυτά μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού στην ευαίσθητη περιοχή του αυχένα. Για τους Σουηδούς τα τέσσερα έτη είναι το ελάχιστο όριο για τη χρήση συμβατικής τοποθέτησης παιδικού καθίσματος, ανάλογα φυσικά και με την σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Διαβάστε επίσης: Τα δικά της ηλεκτρικά μοτέρ θα εξελίσσει η Volvo

“Τα παιδιά ηλικίας έως τέσσερα έτη πρέπει να ταξιδεύουν μέσα σε αυτοκίνητα με καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω πολύ απλά επειδή ο λαιμός του είναι κόμη πολύ αδύναμος για να υποστηρίξει το κεφάλι τους. Γι αυτό και εσείς θα πρέπει να τα προστατέψετε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει σε όλους ώστε να καταλάβουν τη σημασία που έχει αυτή η θέση και στάση του σώματος. Αν γίνει μια εμπρόσθια σύγκρουση μεγάλης έντασης τότε είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου”, εξηγεί η δρ. Lotta Jakobsson, της Volvo Cars, η οποία εξειδικεύεται στην αποφυγή τραυματισμών.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr