Μέχρι πρότινος, το Zylon ήταν ένα άγνωστο εξωτικό υλικό που έβρισκε εφαρμογή αποκλειστικά σε μονοθέσια της Formula 1. Τώρα όμως πρέπει να μάθουμε τα χαρακτηριστικά του γιατί, σύμφωνα με τον Σπύρο Πανόπουλο, το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ελληνικού «Chaos».
Πιο συγκεκριμένα, το monocoque πλαίσιο έχει κατασκευαστεί 100% από Zylon. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκει εφαρμογή σε επιβατικό αυτοκίνητο το εν λόγω εξωτικό υλικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημιουργός του αυτοκινήτου. Ας δούμε, όμως, ποια στοιχεία το κάνουν τόσο ξεχωριστό.
Διαβάστε επίσης: “Εν αρχή ην το Chaos”: Εκεί όπου δημιουργείται το ελληνικό υπεραυτοκίνητο
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μέχρι τώρα, αυτό το υλικό βρίσκει εφαρμογή σε αεροδιαστημικά συστήματα. Επιπλέον, το συναντάμε σε κάποια εξαρτήματα μονοθεσίων της Formula 1, όπως τα στηρίγματα των τροχών. Μάλιστα, από το 2007 πρέπει να τοποθετούνται πάνελ από αυτό το υλικό και στο πιλοτήριο του οδηγού για λόγους προστασίας.
Η αντοχή του Zylon σε εφελκυσμό είναι 1,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Kevlar. Εφελκυσμό ονομάζουμε την κατάσταση όπου σε ένα υλικό ασκούνται αντίθετης φοράς δυνάμεις που τείνουν να το επιμηκύνουν. Επιπλέον είναι η ισχυρότερη τεχνητή ίνα στον κόσμο. Συμβάλλει λοιπόν στην αύξηση της ακαμψίας του monocoque πλαισίου, αλλά και στη δραματική μείωση της συνολικής μάζας.
Διαβάστε επίσης: Νέες εικόνες από το πίσω μέρος του ελληνικού υπεραυτοκινήτου των 3.000 ίππων
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι τα κυριότερα μέρη του αμαξώματος, όπως τα φτερά, το καπό και ο “ουρανός” δημιουργήθηκαν από ανθρακονήματα. Επιπλέον, έγινε εκτεταμένη χρήση μαγνησίου και τιτανίου σε ψαλίδια και ακρόμπαρα. Στο video που ακολουθεί θα δείτε εξαρτήματα από αγωνιστικό μονοθέσιο κατασκευασμένα από Zylon.