Είναι γεγονός ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αδύνατο να μείνει κανείς μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και για λίγα λεπτά, χωρίς τον κλιματισμό ενεργοποιημένο. Υπάρχει, όμως, μία συμβουλή που λίγοι κάνουν πράξη, αλλά πρέπει να την υιοθετήσουμε για την ορθή λειτουργία του συστήματος ψύξης της καμπίνας.
Χρήσιμα: Υπολογίσαμε πόσα λίτρα ανά 100 χλμ. “καίει” ο κλιματισμός!
Σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι οδηγοί τοποθετούν την θερμοκρασία κλιματισμού στους 22-24 βαθμούς και πατούν το “AUTO” μέχρι να έρθει η ώρα να σβήσουν τον κινητήρα. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι λάθος και θα εξηγήσουμε τον λόγο ευθύς αμέσως.
Αν ακολουθούμε την παραπάνω τακτική, μετά από λίγο καιρό θα αρχίσει να έρχεται μία βαριά μυρωδιά από τους αεραγωγούς. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργείται μούχλα και συγκέντρωση επιβλαβών βακτηρίων. Αιτία είναι ασφαλώς η υγρασία που δημιουργείται στους παγωμένους αεραγωγούς μόλις σβήσουμε τον κινητήρα. Όπως είναι λογικό, ο θερμότερος αέρας υγροποιείται στις παγωμένες επιφάνειες του κυκλώματος (ακριβώς όπως θα έχετε παρατηρήσει ότι συμβαίνει στα εξωτερικά τοιχώματα ενός παγωμένου ποτηριού).
Η συμβουλή μας
Η λύση ώστε να μην δημιουργηθεί υγρασία μέσα στους αεραγωγούς είναι πολύ απλή! Δύο με τρία λεπτά πριν φτάσετε στον προορισμό σας, απενεργοποιήστε το aircondition πατώντας το κουμπί Α/C που βλέπετε στην κεντρική εικόνα. Ταυτόχρονα, κρατήστε ενεργοποιημένο τον ανεμιστήρα σε μέτρια ένταση τον “αέρα”, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ροή μέσα από τους αεραγωγούς προς την καμπίνα. Έτσι, θα στεγνώσουν οι επιφάνειες του κυκλώματος διώχνοντας τη υγρασία!