Η Οδική Ασφάλεια απασχολεί ιδιαίτερα τους Αυστραλούς, οι οποίοι ξοδεύουν πολλά χρήματα για τη βελτίωσή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο οργανισμός TAC (Transport Accident Commission) που έχει ως έδρα τη Victoria, έκανε μια διαφορετική κίνηση. Συνδύασε την επιστήμη και την τέχνη, για να δείξει σε όλους πόσο ευάλωτοι είμαστε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
Πώς το έκανε αυτό; Αποτάθηκε σε έναν χειρουργό, έναν πανεπιστημιακό ερευνητή ατυχημάτων και μια εικαστικό, για τη δημιουργία γλυπτού ομοιώματος ανθρώπου. Έτσι, καρπός της συνεργασίας των Christian Kenfield, David Logan και Patricia Piccinini αντίστοιχα, είναι ο Graham.
Έχοντας υπόψιν αριθμητικά δεδομένα από συγκρούσεις στους δρόμους, οι δημιουργοί του Graham διαμόρφωσαν αναλόγως τα σωματικά χαρακτηριστικά του. Η απουσία λαιμού είναι χαρακτηριστική, ενώ τα πλευρά και τα πόδια του είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, που δε μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα. Ωστόσο, μόνο ένα τέτοιο ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να αντέξει τις δυνάμεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει δυνάμεις συγκρούσεων, εφόσον αυτές συμβαίνουν με ταχύτητες που ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει μόνος του. Αυτές οι ταχύτητες δεν ξεπερνούν τα 50 χλμ./ώρα, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι ειδικά για ταχύτητες άνω των 100 χλμ./ώρα, η κατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος, γίνεται πολύ δύσκολη.
Για να γνωρίσετε καλύτερα τον Graham, δείτε το video
“Οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν από μια σύγκρουση σε τοίχο, εφόσον κινούνται οι ίδιοι τρέχοντας”, δήλωσε ο Joe Calafiore, διευθυντής της TAC. “Αυτό όμως δε συμβαίνει στην περίπτωση των αυτοκινήτων. Οι ταχύτητες και δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι μεγαλύτερες και κατά συνέπεια, οι πιθανότητες επιβίωσης, πολύ μικρότερες. Τα αυτοκίνητα είναι πια πολύ ταχύτερα από τους ανθρώπους. Ο Graham μας βοηθά να κατανοήσουμε τους λόγους που απαιτείται βελτίωση του οδικού συστήματος, για να προστατευθούμε από τα δικά μας λάθη. Ως άνθρωποι θα κάνουμε πάντα λάθη, αλλά οι σύγχρονες τεχνολογίες των αυτοκινήτων και ο σωστός σχεδιασμός των υποδομών, μπορούν να μειώσουν δραστικά τις δυνάμεις που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα σε περίπτωση σύγκρουσης.”
Πάντως οι ακραίες και συχνά παράλογες αντιδράσεις, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ενώ η πλειονότητα του κοινού, σε Αυστραλία και διεθνώς, υποδέχθηκε θετικά τον Graham υπήρξαν και κάποιοι που αντέδρασαν. Ο λόγος; Ότι εξαιτίας της άσχημης εμφάνισης του γλυπτού, τα παιδιά που έχουν το ίδιο όνομα θα αντιμετώπιζαν bullying από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο…
Δείτε το video του τηλεοπτικού TractioN για τον Graham, που παρουσίασε ο Κώστας Στεφανής