Η φυσική ομορφιά και η κοντινή απόσταση από την Αττική καθιστά την Αίγινα μία απάντηση για πολλά ερωτήματα. Είτε επιθυμείτε μια ανάσα απόδρασης λίγων ωρών είτε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα για μεγαλύτερη διάρκεια, το νησί του Αργοσαρωνικού προσφέρει ιδανικό καταφύγιο. Και όλα αυτά, σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την πρωτεύουσα!
Με ιστορία, παρόν και μέλλον…
Για πολλούς λόγους η Αίγινα είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία. Η εγγύτητα στην Αθήνα την κατέστησε από τα αρχαία χρόνια σε στρατηγική τοποθεσία. Θεωρείται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από το 3.500 π.Χ., ως αποικία της Επιδαύρου. Από τότε μέχρι σήμερα το όνομά της δεν λείπει σχεδόν ποτέ από μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Διόλου τυχαία, η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, την περίοδο 1826-1827. Σήμερα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού, που έχει μέγεθος 87 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μήκος ακτών 57 χιλιομέτρων, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Το γεωγραφικό πλεονέκτημα που προσφέρει η εγγύτητα στην Αττική δεν φτάνει από μόνο του. Όμως η Αίγινα, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν ελκυστική.
Τα “hashtags” της Αίγινας
Όμορφες τοποθεσίες, σημαντικά αξιοθέατα, παραλίες για κάθε γούστο, πλειάδα καταλυμάτων είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν την Αίγινα σε ελκυστικό προορισμό. Καθώς η έννοια των «hashtags» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ας προσδιορίσουμε με αυτόν τον τρόπο τα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Κατ’ αρχάς, η πόλη της Αίγινας αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο. Το όμορφο λιμάνι συνδυάζεται με τον αρχαιολογικό χώρο στην έξοδο της πόλης, δημιουργώντας αμέσως την όμορφη αίσθηση της επίσκεψης σε νησί. Η προμενάδα δίπλα στα σκάφη ή τα κότερα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στα όμορφα καλντερίμια της πόλης είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε. Κτήρια όπως το Κυβερνείο ή το Μουσείο Καπράλου διαμορφώνουν τον ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης.
Από εκεί και έπειτα, δύο μνημεία-αξιοθέατα αποτελούν πόλο έλξης από μόνα τους. Σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από την Αίγινα βρίσκεται η γυναικεία μονή της Αγίας Τριάδας, που συνδυάζεται με τον επιβλητικό ναό του Αγίου Νεκταρίου. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, που δημιουργήθηκε στη μνήμη του αγίου, ο οποίος στις αρχές του αιώνα αναστήλωσε το μοναστήρι. Το μέρος, όπου οι επισκέπτες μπορούν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπως η Ρουμανία. Πολύ κοντά στον Άγιο Νεκτάριο βρίσκονται τα εκκλησάκια της Παλαιοχώρας, που διασκορπισμένα στον ορεινό όγκο, αποτελούν ένα ενδιαφέρον θέαμα.
Μια ακόμη τοποθεσία μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας. Ο λόγος για τον δωρικού ρυθμού ναό, που διαμορφώθηκε όπως τον βλέπουμε σήμερα κατά το 500 π.Χ., προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Είναι χτισμένος σε ένα από τα πιο αμφιθεατρικά σημεία του νησιού, με θέα τόσο στο Αιγαίο όσο και στα νότια της Αττικής. Απέχει 29 χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, ενώ οι ομοιότητες σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, είναι εμφανείς. Λόγω και της όμορφης τοποθεσίας του, σε πευκόφυτο υψόμετρο λίγο πάνω από την Αγία Μαρίνα, ο Ναός της Αφαίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στο νησί.
Ιδανικό για βόλτες
Ανεξάρτητα από το σημείο διαμονής που θα επιλέξει ο επισκέπτης, η Αίγινα έχει το ιδανικό μέγεθος. Ενώ δεν θεωρείται μεγάλη ή δύσβατη, προσφέρει σε όποιον την επισκέπτεται πολλές επιλογές, ανάλογα με το γούστο του. Σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων νότια της Αίγινας, βρίσκεται η Πέρδικα, όμορφο ψαροχώρι που λειτουργεί ως ησυχαστήριο. Η παραλιακή διαδρομή ανάμεσα στα δύο σημεία, προδιαθέτει θετικά, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν από εκεί να περάσουν με το καραβάκι στο νησάκι που ονομάζεται Μονή. Μετά την πόλη της Αίγινας, η πιο γνωστή τοποθεσία είναι η Αγία Μαρίνα, που απέχει κάτι παραπάνω από δέκα χιλιόμετρα. Παραλιακή, με πολλά καταλύματα και ταβέρνες, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για λουόμενους εδώ και αρκετά χρόνια. Η μεγάλη της παραλία είναι πόλος έλξης σε καθημερινή βάση και συνολικά η Αγία Μαρίνα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό ορμητήριο στο νησί, εφόσον δεν προτιμηθεί η πόλη της Αίγινας. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που αξίζει να κάνετε, είναι από την Αγία Μαρίνα προς Αίγινα, από Πόρτες και Παχειά Ράχη. Πρόκειται για το πιο ορεινό σημείο του νησιού, που θυμίζει Κυκλάδες και προσφέρει απεριόριστη θέα. Στα βόρεια του νησιού, αξίζει η παραλιακή βόλτα από Βάγια, Σουβάλα και Βαθύ, με θέα στη Σαλαμίνα.
Φιστίκι: Προϊόν με ονομασία προέλευσης
Καλές οι βόλτες, καλά τα μπάνια στις παραλίες της Αίγινας, ωστόσο το νησί του Αργοσαρωνικού είναι φημισμένο και για την παραγωγή φιστικιού. Δεν γνωρίζουμε κάποιον που να μην έχει δοκιμάσει τα περίφημα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία στο νησί προσφέρονται σε πολλές παραλλαγές. Από ξηρούς καρπούς, έως παστέλια, παγωτά, αλλά ακόμη και ως συνοδευτικά υλικά στη μαγειρική, τα φιστίκια είναι πανταχού παρόντα στην καθημερινότητα της Αίγινας. Σχεδόν κάθε διαδρομή στο νησί περιλαμβάνει διάβαση κοντά σε φιστικιές. Το να αναφέρουμε ότι, εφόσον βρεθείτε στην Αίγινα, πρέπει να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις με φιστίκι, είναι πλεονασμός. Γι’ αυτό, σημειώνουμε πως στις πολυάριθμες ταβέρνες του νησιού, θα μπορέσετε να γευτείτε τόσο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά όσο και κρεατικά καλής ποιότητας.
Εν κατακλείδι, η Αίγινα αποτελεί διαχρονικό προορισμό, ο οποίος για πολλούς λόγους θα ικανοποιήσει σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι οικογένειες θα βρουν μια τοποθεσία με πολλές επιλογές, οι φοιτητές έναν low budget προορισμό κοντά στην Αθήνα, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα γνωρίσουν ένα ησυχαστήριο δίπλα στη θάλασσα. Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να επισκεφθείτε την Αίγινα. Και εφόσον την επισκεφθείτε, θα το ξανακάνετε σύντομα… Πιστέψτε μας, το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι!
Το γνωρίζατε;
Στην Αίγινα είχε σπίτι ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτό το σπίτι, «το κουκούλι μου» όπως το χαρακτήριζε, έγραψε μεταξύ άλλων την Οδύσσεια.
Το γνωρίζατε;
Η πρώτη ονομασία του νησιού, κατά την αρχαιότητα, ήταν Οινώνη. Σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, ο Δίας ερωτεύτηκε την κόρη του θεού Ασωπού Αίγινα. Για να την κάνει δική του, την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη, το οποίο βρισκόταν σε στρατηγική θέση κοντά στην Αθήνα. Έτσι, η Οινώνη μετατράπηκε σε Αίγινα και ξεκίνησε το ταξίδι της στους αιώνες.
Πρόσβαση
Η πρόσβαση στην Αίγινα είναι πολύ εύκολη, καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό νησί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Τα δρομολόγια πλοίων είναι πολύ συχνά, καθιστώντας την επίσκεψη στο νησί ιδιαίτερα εύκολη σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, το καλοκαίρι αυξάνονται περαιτέρω, καθώς προστίθενται και άλλοι προορισμοί εκτός από το βασικό λιμάνι, όπως εκείνα της Σουβάλας και της Αγίας Μαρίνας. Ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του πλοίου (από δελφίνι έως οχηματογωγό) που θα επιλέξετε, η διαδρομή από το λιμάνι του Πειραιά ως την Αίγινα και αντιστρόφως, κυμαίνεται μεταξύ 35 και 75 λεπτών.