Προσεγγίζοντας μία κατηφόρα, ο κάθε οδηγός αυτοκινήτου που εξοπλίζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων εφαρμόζει τη δική του μέθοδο. Θα δείτε πολλούς να επιλέγουν “νεκρά” νομίζοντας ότι συμβάλλουν στην οικονομική οδήγηση, ενώ άλλους να κινούνται με την κατάλληλη σχέση επιλεγμένη στο κιβώτιο ταχυτήτων, ώστε το αυτοκίνητο να διατηρεί την ταχύτητά του (να φρενάρει με τον κινητήρα όσο χρειάζεται).
Διαβάστε επίσης: “Ταχύτητα” ή “νεκρά” στο κιβώτιο όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητο;
Σωστή μέθοδος είναι ξεκάθαρα η δεύτερη, δηλαδή επιλέγουμε τη σωστή σχέση συναρτήσει της ταχύτητας του αυτοκινήτου μας την δεδομένη στιγμή. Οι λόγοι που πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο είναι σαφείς. Αρχικά η άποψη ότι η κύλιση με “νεκρά” συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης, τις περισσότερες φορές είναι εσφαλμένη.
Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο κινείται ελεύθερα στην κατηφόρα με “νεκρά” καταναλώνει καύσιμο για να διατηρηθεί στο ρελαντί. Σε αυτοκίνητα όπου ο υπολογιστής ταξιδιού απεικονίζει τη στιγμιαία κατανάλωση, θα παρατηρήσετε στον μετρητή να αναγράφεται περίπου 0,5-1 λίτρο ανά ώρα.
Αντίθετα, με επιλεγμένη ταχύτητα και μηδενικό φορτίο στην κατηφόρα, ο κινητήρας μπαίνει σε φάση «fuel cut off» και δεν ψεκάζεται καύσιμο (οι κινητήρες πλέον διακόπτουν την παροχή καυσίμου σε τέτοιες περιπτώσεις). Σε κάποιες περιπτώσεις, η κινητική ενέργεια που θα κερδίσει το αυτοκίνητο κυλώντας ελεύθερο (χωρίς το «φρενάρισμα» του κινητήρα), ίσως να συμφέρει οικονομικά. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να απεμπλακεί το κιβώτιο. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Διαβάστε επίσης: Οδήγηση με αναμμένο λαμπάκι καυσίμου. Δημιουργεί βλάβη;
Όπως γνωρίζετε, με επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, ο κινητήρας «φρενάρει» μειώνοντας με ήπιο τρόπο την ταχύτητα. Έτσι, σε κατηφόρες με έντονη κλίση, το σύστημα πέδησης αποκτά έναν «σύμμαχο». Συνεπώς, ελαττώνεται η φθορά στα τακάκια και ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος υπερθέρμανσης των φρένων από την έντονη καταπόνηση.
Τέλος, η διατήρηση της επιλεγμένης σχέσης αντί για “νεκρά” είναι και ζήτημα ασφάλειας. Χωρίς “ταχύτητα” το αυτοκίνητο αφήνεται να κυλήσει ακυβέρνητο αποκλειστικά με το βάρος του. Σε έκτακτη περίπτωση δεν θα προλάβετε να επιταχύνετε άμεσα το όχημα αν χρειαστεί.
Συνεπώς, πέρα από την οικονομία ή τη μείωση της φθοράς στα φρένα, τίθεται και θέμα ασφάλειας.