Η ανταπόκριση σας στα θέματά μας για τα “θεωρητικά μαθήματα οδήγησης” είναι τεράστια και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Μάλιστα πολλοί από εσάς μας έχετε στείλει και θέματα με απορίες σας για να απαντήσουμε και ένα από αυτά, τα δικά σας θέματα, είναι το σημερινό.
Δείτε επίσης: Αποτελέσματα έκπληξη για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα
Ρωτήσατε λοιπόν να σας πούμε τι κάνουμε όταν δίπλα (πάνω ή κάτω) σε έναν φωτεινό σηματοδότη, υπάρχει και ένα σήμα παραχώρησης προτεραιότητας και τι γίνεται όταν ο φωτεινός σηματοδότης είναι απενεργοποιημένος. Περνάμε αλλά προσεκτικά; Παραχωρούμε προτεραιότητα και μετά περνάμε; Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη στα ερωτήματά σας.
Ο Κ.Ο.Κ. λοιπόν στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρος και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 του άρθρου 26 αναφέρεται πως «οι ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών κυκλοφορίας υπερισχύουν των ενδείξεων των πινακίδων σήμανσης οι οποίες καθορίζουν την προτεραιότητα».
Στη πράξη λοιπόν, αυτό σημαίνει πως όταν έχουμε “πράσινο” περνάμε (εννοείται φυσικά πως πάντα είμαστε προσεκτικοί) χωρίς να παραχωρούμε προτεραιότητα λόγω του STOP.
Όταν όμως ο φωτεινός σηματοδότης δεν λειτουργεί, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψιν την πινακίδα και να γνωρίζουμε πως πρέπει να σταματήσουμε το όχημά μας και να παραχωρήσουμε προτεραιότητα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχουν δύο φωτεινοί σηματοδότες αριστερά και δεξιά του οδοστρώματος, βεβαιωνόμαστε πως δεν λειτουργούν και οι δύο. Αν δούμε πως ο ένας έστω λειτουργεί, τότε ενεργούμε σύμφωνα με τον φωτεινό σηματοδότη.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η σειρά για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ξεκινώντας από την ισχυρότερη, έχει ως εξής:
Τροχονόμος
Φωτεινοί σηματοδότες
Πινακίδες σήμανσης
Οριζόντια σήμανση οδών (διαγραμμίσεις, σύμβολα)
Εκ δεξιών προτεραιότητα