Η Ford είναι από τις εταιρείες εκείνες που διαρκώς ψάχνουν νέες τεχνολογίες οι οποίες θα μπορέσουν να κάνουν ακόμη καλύτερη τη ζωή μας στο μέλλον. Και επειδή όπως λέει και η ίδια τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν απέχουν και πολύ από την καθημερινότητά μας, διερευνά τρόπους με τους οποίους αυτά θα επικοινωνούν με τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων.
Για αυτό το λόγο δοκιμάζει μια πρωτοποριακή γλώσσα οπτικών σημάτων που θα συμβάλει στην καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα αυτόνομα οχήματα και τους πεζούς. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιεί τα χρωματιστά φώτα στην οροφή του αυτοκινήτου για να διαπιστώσει εάν αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτόνομα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους.
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε, ένα Transit Connect, δεν ήταν αυτόνομο, αλλά είχε οδηγό που ήταν κρυμμένος σε ένα “ειδικό κάθισμα”. Με αυτό τον τρόπο η Ford ήθελε να κάνει ποδηλάτες και πεζούς να πιστέψουν πως πρόκειται για αυτόνομο αυτοκίνητο και να δει αν θα το εμπιστευτούν.
Οι δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γερμανία απέδειξαν ότι οι άνθρωποι αποδέχονται και εμπιστεύονται τα οπτικά σήματα, γεγονός που αποτελεί μία καλή βάση για την περαιτέρω εξέλιξη της νέας οπτικής αυτής γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και αυτόνομων οχημάτων.
Η Ford πιστεύει πως οι χειρονομίες και τα νεύματα που κάνουν σήμερα οι οδηγοί σε πεζούς ή ποδηλάτες κλπ. για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, θα δώσουν τη θέση τους σε φωτεινά σήματα.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, το 60% από τους 173 ανθρώπους που συμμετείχαν και συνάντησαν το Transit Connect στο δρόμο, πίστεψε ότι επρόκειτο για αυτόνομο όχημα. Από τις αντιδράσεις 1600 επιπλέον ατόμων αποδείχτηκε ότι το γαλάζιο χρώμα ήταν πιο ευδιάκριτο από το λευκό και συγχεόταν λιγότερο με το κόκκινο από ό,τι το πορφυρό, συγκεντρώνοντας έτσι τις περισσότερες προτιμήσεις.