Με τεράστια…. καφέ γραφικά στις πόρτες του, που δείχνουν με σαφήνεια την πηγή ενέργειας του, αυτό το ηλεκτρικό Hyundai Kona δεν διαφέρει έναντι των άλλων μοντέλων της κορεάτικης εταιρίας παρά μόνο στον τρόπο που φορτίζει την μπαταρία του. Η εταιρία ύδρευσης και διαχείρισης αποβλήτων Urban Utilities από την Αυστραλία είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο project δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο πως οι… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βρεθούν και αλλού.
Άνεμος και Ήλιος οδήγησαν τη χώρα μας σε νέο ιστορικό ρεκόρ “πράσινης ενέργειας”!
Η Urban Utilities συλλέγει κάθε μέρα ανθρώπινα απόβλητα ίσα με 60 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και διαχωρίζει από αυτά το νερό για την επαναχρησιμοποίηση του. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας ανέπτυξε μια φυσική μέθοδο εκμετάλλευσης των αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη καλλιέργεια βακτηρίων.
Τα εν λόγω βακτήρια διασπούν τα απόβλητα και απελευθερώνουν κατά τη διαδικασία καύσιμο αέριο -χωρίς οποιαδήποτε χρήση χημικού, το οποίο έπειτα συλλέγεται και μπορεί να τροφοδοτήσει μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο η εταιρία κατάφερε παράλληλα να παρακάμψει ένα ολόκληρο και ιδιαίτερα δαπανηρό στάδιο σε αυτή τη διαδικασία κάνοντας την παραγωγή ρεύματος οικονομικά συμφέρουσα.
“Μπορεί να μην το συνειδητοποιούν αλλά περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι στο Brisbane βοηθούν στο να δημιουργήσουν καύσιμο για τα αυτοκίνητα μας κάθε φορά που τραβάνε το καζανάκι.”, δηλώνει σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρίας, Anna Hartley. Για την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του Kona απαιτείται η επεξεργασία 150.000 λίτρων αποβλήτων.
Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι τη χρονιά που μας πέρασε η Urban Utilities παρήγαγε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια με τον παραπάνω τρόπο, για να καλύψει τις ανάγκες 4.000 νοικοκυριών για ένα χρόνο!
Η Hartley πρόσθεσε επίσης ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανθρώπινα απόβλητα έχει μειώσει παράλληλα τα ετήσια λειτουργικά κόστη της εταιρίας κατά 1,1 εκατ. ευρώ.
Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αξιοποιούμε και εδώ στην Ευρώπη τα λύματα μας πιο αποδοτικά, μετά από αυτό;