Πρόσφατα η χώρα μας εντάχθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης της αγοράς ηλεκτρικού με οικονομικά κίνητρα. Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ύψος των επιδοτήσεων. Τι συμβαίνει, όμως, στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Ηλεκτροκίνηση: Επιδοτήσεις 1.000.000 € στις πρώτες 18 ώρες του προγράμματος!
Το εν λόγω μοντέλο έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες και στον χάρτη που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσπιστεί κίνητρα αγοράς ηλεκτρικού. Σε γενικές γραμμές, 20 κράτη μέλη της Ε.Ε. προσφέρουν κίνητρα-μπόνους αγοράς σε αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων.
Βέβαια, υπάρχουν και 7 χώρες στις οποίες δεν έχει υιοθετηθεί παρόμοια πολιτική. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Κύπρος, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία με το σημαντικό ποσοστό ηλεκτρικών (4,2%), η Λετονία, η Λιθουανία και η Μάλτα. Ακόμα σε αυτές τις χώρες, μπορεί να μην υπάρχει μπόνους αγοράς, αλλά οι αγοραστές δικαιούνται μειώσεις φόρου. Μόνο στη Λιθουανία δεν ισχύει κανένα απολύτως κίνητρο.
Στις 20 από τις 27 χώρες υπάρχουν φοροελαφρύνσεις, αλλά και κίνητρα-μπόνους αγοράς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Ελλάδα. Ενδεικτικά, στην αγορά της Αυστρίας επικρατεί καθολική απαλλαγή φορολογίας και μπόνους αγοράς της τάξης των 3.000 για αμιγώς ηλεκτρικά. Στην περίπτωση των plug-in υβριδικών, το ποσό ενίσχυσης μειώνεται στα 1.250 ευρώ. Το μπόνους αγοράς ηλεκτρικού δεν ισχύει σε περίπτωση που το κόστος αγοράς ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
Παρόμοιο σκηνικό επικρατεί και στην Κροατία. Εκεί το οικονομικό μπόνους αγοράς αγγίζει τα 9.000 ευρώ για αμιγώς ηλεκτρικό και τα 4.600 για plug-in υβριδικό. Στην Εσθονία, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ενίσχυση αποκλειστικά για τα αμιγώς ηλεκτρικά. Το μπόνους αγοράς φτάνει τα 5.000 ευρώ, αρκεί το κόστος του αυτοκινήτου να μην ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.
Οι Γερμανοί χωρίζουν τα αυτοκίνητα σε δύο κατηγορίες, αυτά που κοστίζουν πάνω από 40.000 ευρώ και αυτά που κοστίζουν κάτω από 40.000 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση το όφελος μεγιστοποιείται στα 7.500 ευρώ για αμιγώς ηλεκτρικό και στα 5.625 ευρώ για plug-in. Στη δεύτερη περίπτωση τα ποσά αυξάνονται στα 9.000 και 6.750 αντίστοιχα.
Πιο κάτω ακολουθεί ο διαδραστικός χάρτης και πατώντας σε κάθε χώρα μπορείτε να δείτε τι ακριβώς ισχύει: