Ducati Multistrada 1260 Enduro (+video)

Η Multistrada κυριαρχεί στη μεγάλη κατηγορία των μικτής χρήσης μοτοσυκλετών. Από εκεί μέχρι τη χρήση enduro η άσκηση είναι για δυνατούς λύτες. Η νέα 1260 έχει τις απαντήσεις

Βρείτε μας στο

Στην πρώτη προσπάθεια χρήσης του όρου enduro πριν από δύο χρόνια, η Ducati έδωσε στην αγορά μια Multistrada αλλαγμένη σε 266 σημεία σε σχέση με την «απλή», ώστε να φέρει τη 1200 S όσο πιο κοντά γινόταν στον όρο «enduro», χωρίς να χάσει κάτι από τον βασικό της ρόλο. Μια πληθωρική Adventure, φορτωμένη άλογα, καλούδια και πολυτέλεια.

Η νέα Multistrada 1260 Enduro διευρύνει ακόμη περισσότερο την έννοια του όρου περιπέτεια κάνοντας σημαντικές παρεμβάσεις στην «enduro» έκδοση, δημιουργώντας μια μοτοσυκλέτα αισθητά μεταμορφωμένη στη χρήση και την οδηγική απόλαυση.

Η άνεση και η επιδόσεις είναι εκεί, με τον νέο κινητήρα Ducati Testastretta DVT μεταβλητού χρονισμού να έχει πριμοδοτηθεί με 64 ακόμη κ.εκ. φτάνοντας τα 1.262 κ.εκ. Με ισχύ 158 ίππων και ροπή που αναπτύσσεται κατά 85% μέχρι τις 3.500 σ.α.λ., προσφέρει πιο γραμμική και διαχειρίσιμη απόδοση.

Ο κινητήρας Ducati Testastretta DVT (Δεσμοδρομικό Σύστημα Μεταβλητού Χρονισμού σημαίνουν τα αρχικά αυτά), μεταβάλλει ανεξάρτητα τόσο τον χρονισμό του εκκεντροφόρου που ελέγχει τις βαλβίδες εισαγωγής όσο και εκείνου που ελέγχει τις βαλβίδες εξαγωγής. Έτσι βελτιστοποιεί την απόδοση στις υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα κάνει ακόμα πιο ομαλή τη λειτουργία στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.
Αυτό σημαίνει ότι ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του έναν κινητήρα που αλλάζει τα χαρακτηριστικά του συνεχώς, ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα, και αυτό χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται.
Η συνεχής επένδυση στην ποιότητα και στα προηγμένα υλικά επέτρεψαν την αλλαγή του προγράμματος συντήρησης. Η τακτική συντήρηση δεν χρειάζεται να γίνει πριν τα 15.000 χλμ., ενώ πριν τον έλεγχο των βαλβίδων μπορούν να διανυθούν 30.000 χλμ., κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικό όφελος στο κόστος χρήσης για τον καταναλωτή.

Δομικά, έχουν αλλάξει σημαντικά στοιχεία, με κυρίαρχο τη χαμηλότερα τοποθετημένη σέλα ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος, ακόμη και για χαμηλότερα αναστήματα. Το τιμόνι έχει έρθει πιο χαμηλά και πιο κοντά στον οδηγό ώστε να βελτιωθεί η άνεση, ο έλεγχος στην κίνηση τόσο με χαμηλές ταχύτητες όσο και στο χώμα.

Η θέση του οδηγού είναι τώρα πιο «μέσα» στη μοτοσυκλέτα, ενώ ανάλογα έχει διαμορφωθεί και το ρεζερβουάρ, που επανέφερε τη χωρητικότητά του στα 20 λίτρα. Ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο σχήμα φιλοξενεί τα πόδια του οδηγού, ενώ η επιφάνεια στα γόνατα είναι αντιολισθητική, συμβάλλοντας στη στήριξή του καθώς και στην αισθητική, με τη διχρωμία που δημιουργεί.

Οι διαστάσεις των τροχών παραμένουν στις 19’’ και 17’’ εμπρός και πίσω αντίστοιχα, τη βέλτιστη επιλογή για μικτή χρήση. Από την κίνηση στο χώμα μέχρι την τελική που ξεπερνά τα 250 χ.α.ω.

Οι διαδρομές των αναρτήσεων, παρότι έχουν μειωθεί κατά τρία εκ. σε κάθε άκρο για τον ίδιο λόγο, ασκούν εξαιρετικά τον ρόλο τους σε ανώμαλο έδαφος χάρη στην προοδευτική τους λειτουργία και το πλήθος ρυθμίσεων που δέχονται.

Αυτό που προκύπτει τελικά είναι ένας συνδυασμός άνεσης και απόδοσης σε κάθε χρήση. Από την καθημερινότητα και τα ταξίδια, μέχρι τα πολύωρα ταξίδια και τις αποδράσεις που περιλαμβάνουν και χωμάτινες διαδρομές.

Φορτωμένη ηλεκτρονικά συστήματα, η νέα Multistrada 1260 Enduro διαθέτει ό,τι είναι σήμερα διαθέσιμο από σχετικά βοηθήματα και με δυνατότητα παρέμβασης σε κάθε ένα από αυτά. Η λίστα είναι εντυπωσιακή, καθώς περιλαμβάνει από Cornering ABS, Traction Control και Ducati Quick Shift (DQS) για το ανέβασμα αλλά και το κατέβασμα σχέσεων, μέχρι ημι-ενεργητική ανάρτηση Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution, που γίνεται απόλυτα αντιληπτή σε ικανού εύρους και βάθους ανωμαλίες.

Η λίστα συνεχίζεται και μέσω του ελέγχου του γκαζιού ηλεκτρονικά – Ride by Wire. Περιλαμβάνει στο ηλεκτρονικό της οπλοστάσιο Wheelie Control, Cruise Control, ακόμη και Vehicle Hold Control (VHC) για ασφαλέστερες εκκινήσεις στις ανηφόρες.

Τα φώτα είναι τεχνολογίας LED και διαθέτουν σύστημα Ducati Cornering Lights (DCL) με τους προβολείς να στρέφουν προς το εσωτερικό όταν βρίσκεται υπό κλίση, φωτίζοντας περιοχές που μένουν «σκοτεινές» με τους συμβατικούς προβολείς.

Η συνδεσιμότητα της μοτοσυκλέτας είναι ένας ακόμη τομέας με πλείστες εφαρμογές. Το Ducati Link App παρέχει πληροφορίες, διαθέτει σύστημα Hands Free (δεν απαιτεί κλειδί για την εκκίνηση) και το πρωτοποριακό Human Machine Interface (HMI) επιτρέπει στον οδηγό να διαμορφώνει κάθε παράμετρο ακόμη και ενόσω κινείται.

Με τέσσερα προγράμματα απόδοσης – Sport, Touring, Urban ή Enduro, που αλλάζουν και εν κινήσει –, η μοτοσυκλέτα προσαρμόζεται στην εκάστοτε χρήση, ενώ όλα αυτά εμφανίζονται σε μια όμορφη, πλήρη όσο και λειτουργική έγχρωμη οθόνη TFT 5″.

Στις πινελιές που συμπληρώνουν την εικόνα συγκαταλέγονται οι φωτιζόμενοι διακόπτες στο τιμόνι, τα φλας που απενεργοποιούνται αυτόματα – είτε μετά από μερικά δευτερόλεπτα είτε όταν αντιληφθούν κλίση της μοτοσυκλέτας – και ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών.

Η νέα δομή της Multistrada Enduro γίνεται αμέσως αντιληπτή στη χρήση. Καθώς είναι πιο χαμηλή, με το κέντρο βάρους χαμηλότερα, απολαμβάνει όλα τα οφέλη της αλλαγής αυτής. Αίσθηση μικρότερου βάρους, ευκολότερες αλλαγές κλίσης και μεγαλύτερη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες.

Στον αντίποδα μένουν οι κατά τι μεγαλύτερες κλίσεις που απαιτεί, όμως χάρη στις αναρτήσεις και τη γεωμετρία της προσθέτει και αυτό τον τομέα στη λίστα με τις στιγμές απόλαυσης.
Εντυπωσιακή, καλλίγραμμη όσο και πληθωρική, η νέα Multistrada Enduro προσφέρεται σε δύο χρωματικές επιλογές: στο παραδοσιακό κόκκινο και στο χαρακτηριστικό μπεζ της άμμου, ώστε να δημιουργήσει και τους ανάλογους συνειρμούς…

mm
Ο Θανάσης σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό της μοτοσυκλέτας επί 23 έτη, κέρδισε 3 πρωταθλήματα και δεκάδες νίκες, σημείωσε διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε μέρος στο υπερμαραθώνιο Rally Dakar. Από το 1997 ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια και το 1998, ίδρυσε τη δική του Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης (Riding School). Παράλληλα, τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποιεί Σεμινάρια Οδικής Ασφάλειας σε όλη την επικράτεια, μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Το 2012 δημιούργησε την Παιδική Ακαδημία, για παιδιά ηλικίας από 5 ετών. Από το 2017, είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, προπονητής μηχανοκίνητου αθλητισμού, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το "Riding School-Θανάσης Χούντρας" αποτελεί πρότυπο Κέντρου Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα, με καθημερινή λειτουργία σε δικές του εγκαταστάσεις.

E-mail: tchountras@traction.gr