Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής ενός οχήματος MAN TGS 6X6 για τον Ελληνικό Στρατό. Είναι πλήρως εξοπλισμένο για χρήση ως Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και ονομάζεται “Δευκαλίων”. Το τριαξονικό όχημα αποτελεί δωρεά των εταιριών “ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ Α.Ε” και “NK ΤΡΕΗΛΕΡΣ Α.Ε”.
Δείτε επίσης: Το στρατιωτικό όχημα που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το quattro της Audi
Μετά την επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, τον Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ – Συντονιστή Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών – Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα και από τους εκπροσώπους των εταιριών «ΑΡΙΕΞΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ Α.Ε» και «NK ΤΡΕΗΛΕΡΣ Α.Ε» κ. Αλέξανδρο Γιαννακάκη, και κ. Νικόλαο Κιολεΐδη αντίστοιχα.

Κέντρο επιχειρήσεων που φτάνει στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές
Κύρια λειτουργεία του οχήματος “Δευκαλίων” είναι να μπορεί να κινείται σε δυσπρόσιτες περιοχές και να αποτελεί το συντονιστικό κέντρο που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες. Όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες, στο εσωτερικό υπάρχουν δύο χώροι. Ο ένας μπορεί να “φιλοξενήσει” έξι ατομικά γραφεία, ενώ στον δεύτερο έχει δημιουργηθεί μια αίθουσα συσκέψεων με δύο μεγάλες οθόνες που μεταδίδουν ζωντανή εικόνα από τα σημεία των καταστροφών.

Το κινητό κέντρο επιχειρήσεων “χτίστηκε” επάνω σε ένα MAN TGS 6X6. Πρόκειται για τριαξονικό φορτηγό που κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία MAN Truck & Bus. Είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ανθεκτικότητα και την ικανότητά του να λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες, όπως εργοτάξια, στρατιωτικές επιχειρήσεις ή εκτός δρόμου αποστολές. Οι τρεις άξονές του είναι κινητήριοι και το όχημα κινείται συνήθως με μοτέρ MAN D26. Πρόκειται για εξακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 12,4 λίτρων που αποδίδει από 430 έως 510 ίππους, ανάλογα με την έκδοση.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ Ιγνάτιος, o Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Άρης Σαββάκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α Άγγελος Χουδελούδης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κα Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιποί προσκεκλημένοι.