Νέο Opel Mokka: Τώρα και ηλεκτρικό (+video)

Αυτή είναι η δεύτερη γενιά του δημοφιλούς Opel Mokka. Το νέο crossover διαφοροποιήθηκε τελείως σχεδιαστικά και μπήκε στην πρίζα...

Βρείτε μας στο

Στην αποκάλυψη του νέου Opel Mokka προχώρησε η γερμανική φίρμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα στοιχείο δεν το συνδέει με τη γενιά που αντικατέστησε. Το μέγεθος του έχει μειωθεί αισθητά, ενώ για πρώτη φορά διαθέτει αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Διαβάστε επίσης: Τιμές Opel Grandland X Hybrid4: Στην Ελλάδα το ισχυρότερο Opel

Η δεύτερη γενιά Opel Mokka, έχασε… το μονόγραμμα Χ από το όνομά της, μαζί του έφυγαν και 120 κιλά. Το εμπρός τμήμα υιοθετεί για πρώτη φορά τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία «Opel Vizor», που συνδυάζεται με led φωτιστικά σώματα (Matrix Led προαιρετικά) και στο μέλλον θα βρίσκεται σε κάθε μοντέλο της Opel.

Το Opel Vizor είναι μία κομψή μάσκα που εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα κάτω από το καπό και πλαισιώνει οριζόντια στοιχεία της μάρκας όπως η τελευταία γενιά προβολέων, ενώ το θρυλικό Opel Blitz κυριαρχεί στο κέντρο. Το Opel Vizor που δημιούργησε η ομάδα σχεδίασης με επικεφαλής τον Mark Adams θα περιλαμβάνεται σε όλα τα μοντέλα Opel που θα κυκλοφορήσουν τη δεκαετία του 2020.

«Τολμηρή και απέριττη, αυτές οι λέξεις συνοψίζουν τη μελλοντική σχεδίαση της Opel. Το νέο Mokka διαθέτει σπορ αναλογίες σε συνδυασμό με ακριβείς, ρέουσες επιφάνειες. Έχουμε αναπτύξει αυτή τη φιλοσοφία με γνώμονα τη χαρακτηριστική Γερμανική σχεδίαση που συνδυάζει προηγμένη τολμηρή αισθητική με αυθεντικότητα» εξήγησε ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης της Opel, Mark Adams.

Η φιλοσοφία αυτή συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου κεντρικό στοιχείο είναι το Pure Panel, που επαναλαμβάνει τις σχεδιαστικές προθέσεις της Opel Vizor. Δύο διευρυμένες οθόνες με διαστάσεις 10” και 12” υποδέχονται τους επιβάτες. Η κεντρική οθόνη είναι σκόπιμα κεκλιμένη προς τον οδηγό και οι αεραγωγοί τοποθετούνται πιο πίσω αναδεικνύοντας την πιο “εστιασμένη” σχεδίαση. Το Pure Panel προσφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες και τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον οδηγό, ενώ απουσιάζει κάθε τι που θα μπορούσε να ενοχλεί οπτικά. Ομοίως, η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας καταργεί κάθε τι περιττό: χάρη στο ηλεκτρικό χειρόφρενο και στο νέο ηλεκτρικό επιλογέα σχέσεων, δεν προεξέχει κανένα στοιχείο.

Το νέο Mokka βασίζεται σε μία νέα έκδοση της multi-energy πλατφόρμας της CMP (Common Modular Platform). Αυτό το ελαφρύ και αποδοτικό αρθρωτό σύστημα παρέχει μέγιστη ευελιξία στην εξέλιξη οχημάτων και επιτρέπει τόσο τη χρήση αμιγούς ηλεκτροκίνησης με μπαταρία όσο και κινητήρων εσωτερικής καύσης. Μπορεί το μήκος να μειώθηκε κατά 12,5 ολόκληρα εκατοστά, φτάνοντας στα 4,15 μέτρα, αλλά το μεταξόνιο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, ενώ το βάρος έχει μειωθεί κατά 120 κιλά. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την αύξηση του πλάτους, το νέο Opel Mokka έχει γίνει πιο ευρύχωρο. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο αποσκευών, ο οποίος παρέμεινε κοντά στα 350 λίτρα.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή νέο Opel Corsa 1.2 λτ. 100 PS 

Το νέο Opel Mokka κινείται με τον γνωστό πλέον ηλεκτροκινητήρα του ομίλου απόδοσης 136 ίππων και 260 Nm ροπής. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 150 χλμ./ώρα, ενώ η μπαταρία 50 kWh προσφέρει αυτονομία της τάξης των 322 χιλιόμετρων (μέτρηση WLTP). Για τη φόρτιση των μπαταριών μέχρι το 80% αρκούν μόλις 30 λεπτά σύνδεσης σε ταχυφορτιστή. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης – Normal, Eco και Sport – για καλή ισορροπία ή μέγιστη απόλαυση, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Επίσης, η εγγύηση οκτώ ετών συνοδεύει τη μπαταρία.

Οι πρώτες παραδόσεις του αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ πέρα από την ηλεκτρική έκδοση θα διατεθούν και μηχανικά σύνολα βενζίνης και πετρελαίου (για τα οποία ακόμη δεν γίνεται επίσημη αναφορά από την εταιρεία, αλλά θεωρούμε πως θα είναι τα βενζίνης 1.2 λτ. turbo και πετρελαίου 1.5 λτ. που συναντάμε και σε άλλα μοντέλα του ομίλου PSA).