Έρχεται το ιπτάμενο αυτοκίνητο του λαού (+video)

Η στιγμή που τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα γίνουν πραγματικότητα φαίνεται πως πλησιάζει, όπως αποδεικνύει και το NFT Aska, κατασκευή μιας εταιρείας στη Silicon Valley

Βρείτε μας στο

Τα νέα από την Silicon Valley των Η.Π.Α. σχετικά με το μέλλον της Αστικής Εναέριας Κινητικότητας (Urban Air Mobility – UAM), δείχνουν ιδιαίτερα ευχάριστα. Τουλάχιστον, για όσους αντιμετωπίζουν με θετικό μάτι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Silicon Valley αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο εξέλιξης της παγκόσμιας τεχνολογίας. Εκεί, όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήδη η καθημερινότητα έχει ξεπεράσει το 2050…Μια εταιρεία που έχει τη βάση της εκεί, η NFT Inc., δημιούργησε μια ομάδα ειδικών από Η.Π.Α. και Ισραήλ, για να αναπτύξουν το Aska. Ο λόγος για ένα όχημα eVTOL (Electric Vertical Take-Off and Landing), το οποίο συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αεροναυτικής και αυτοκίνησης. Ως eVTOL, ορίζεται ένα όχημα με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, περίπου σαν τα ελικόπτερα.

Η ονομασία του νέου οχήματος της NFT έχει ως βάση της τα ιαπωνικά, όπου Aska σημαίνει ιπτάμενο πουλί. Το NFT Aska, που μπορεί να κινηθεί τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, διαθέτει μπαταρίες, υβριδικό προωθητικό σύστημα και έλικες. Η αυτονομία του στον αέρα υπολογίζεται στα 350 μίλια, ενώ η αντίστοιχη στο έδαφος είναι περίπου 160 χιλιόμετρα. Το μέγεθός του μοιάζει με ενός SUV, και στην καμπίνα του μπορούν να χωρέσουν έως 3 άτομα. Η τελική του ταχύτητα στον αέρα, δε θα ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πάντως, η στόχευση των ανθρώπων της εταιρείας, οι οποίοι εστιάζουν στους ανθρώπους μεσαίου εισοδήματος ως πιθανούς αγοραστές. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και συνιδρυτής της NFT, Guy Kaplinsky, άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοια οχήματα, τα οποία θα χρησιμεύσουν είτε ως ιπτάμενα ταξί είτε ως μέσα που αποτείνονται σε πολύ πλούσιους ανθρώπους, χάνουν το σημαντικότερο κομμάτι της “αγοράς”.

Ο μέσος άνθρωπος δε μπορεί να πληρώσει 100 δολάρια για μια διαδρομή,δήλωσε ο Kaplinsky. “Πιστεύω πως οι άνθρωποι που κινούνται καθημερινά με συγκοινωνία αποτελούν το 70-80% της αγοράς των UAM, ενώ οι επίσημοι και οι εκατομμυριούχοι είναι μόνο το 20-30%”.

Αυτή είναι και η σημαντική διαφοροποίηση του Aska. Μάλιστα, η NFT θέλοντας να μειώσει το κόστος, στοχεύει να θέσει το Aska υπό μαζική παραγωγή. Το NFT Aska αναμένεται στη μαζική παραγωγή πριν το 2030, ενώ η τιμή του θα πέσει κάτω από τα 50.000 δολάρια.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα; Δείτε το video για να αποκτήσετε πλήρη άποψη…

mm
Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Ιστορία Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στην "Ιστορία και Φιλοσοφία Επιστημών και Τεχνολογίας" (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με MA στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Κοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ESST). Από το 2004, έχει συνεργαστεί με περιοδικά και ιστοσελίδες αυτοκινήτου ως συντάκτης, ενώ ήταν μέλος του Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις από το 2004 έως το 2017. Εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής και του TractioN Magazine το 2013.

E-mail: ndouzinas@traction.gr