Έρευνα: Οι υποψήφιοι οδηγοί “ψηφίζουν”… αυτόματο κιβώτιο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι υποψήφιοι οδηγοί προτιμούν το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Μήπως η φράση «Save The Manual» γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ;

Βρείτε μας στο

Πρόσφατα η Ford είχε γνωστοποιήσει, μέσω τον στοιχείων της, ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί στρέφονται στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Μία νέα μελέτη που αφορά τους υποψήφιους οδηγούς αποδεικνύει ότι στο μέλλον το χειροκίνητο σασμάν θα είναι είδος προς εξαφάνιση.

Διαβάστε επίσης: Χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; 

Τα στοιχεία του Οργανισμού Πρότυπων Οχημάτων(DVSA) έδειξαν ότι υποψήφιοι οδηγοί επιλέγουν ξεκάθαρα το αυτόματο σασμάν. Ενδεικτικά, τη χρονιά 2011-12 μόλις 70.429 υποψήφιοι οδηγοί επέλεξαν να μάθουν να οδηγούν και να εξεταστούν με αυτόματο σασμάν. Ο αντίστοιχος αριθμός τη χρονιά 2018-19 εκτοξεύθηκε στις 185.043 εξετάσεις με αυτόματο κιβώτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται, λοιπόν, για μία αύξηση της τάξης του 163%.

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στους εξετασθέντες με μηχανικό σασμάν υπάρχει ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 47%. Στην αντίθετη περίπτωση, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μειωμένο στο 39%.

«Οι νέοι οδηγοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την οδήγηση. Απλά αναζητούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μάθουν να οδηγούν και αυτός είναι αναμφισβήτητα το αυτόματο σασμάν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Stuart Masson, ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής εταιρείας αυτοκινήτου «The Car Expert».

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η έλευση της ηλεκτροκίνησης, η οποία επιβάλλει το αυτόματο σασμάν, είναι ακόμα ένας λόγος που οι νέοι «γυρνούν» την πλάτη στο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων αυξήθηκε κατά 70% την τελευταία 10ετία (2007-2017).