Ford: Νέα γενιά SYNC και ντεμπούτο στη Mustang Mach-E

Με την ηλεκτρική Mustang Mach-E η Ford λανσάρει την τελευταία και πιο προηγμένη γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και επικοινωνίας SYNC.

Βρείτε μας στο
Ford SYNC Mustang Mach-E 2020

Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο της στην αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E, η νέα γενιά του συστήματος Ford SYNC της Ford διασφαλίζει στο οδηγό άριστο έλεγχο με τη βοήθεια μεγάλων οθονών αφής, διαθέτοντας διαισθητικό σχεδιασμό και αναγνώριση φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα.

H νέα γενιά του συστήματος SYNC της Ford ουσιαστικά μαθαίνει από τη συμπεριφορά του οδηγού για να προβαίνει στη συνέχεια σε έξυπνες υποδείξεις. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει αναγνώριση φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα, αποτελέσματα αναζήτησης στο internet και δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης, ώστε να προχωρά κατόπιν σε υποδείξεις που εξοικονομούν χρόνο αξιοποιώντας μάλιστα δεδομένα από προηγούμενα ταξίδια.

Η Ford παρουσίασε το νέο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω μιας διαδικτυακής εκδήλωσης, καθώς και το Remote Vehicle Setup, τη νέα λειτουργία που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να εξατομικεύουν το νέο τους αυτοκίνητο πριν καν το παραλάβουν διαμορφώνοντας εκ των προτέρων επιμέρους ρυθμίσεις – από επιθυμητά προφίλ οδήγησης έως και το χρώμα φωτισμού του εσωτερικού.

“Εργαστήκαμε με πάθος προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της ηλεκτρικής Mustang Mach-E θα μπορεί να απολαμβάνει την πιο προσωποποιημένη και διασυνδεδεμένη οδηγική εμπειρία” δήλωσε ο Jan Schroll, υπεύθυνος συνδεσιμότητας της Ford Ευρώπης και πρόσθεσε: “Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC είναι η πιο έξυπνη έκδοση που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τη χρήση του αυτοκινήτου. Το SYNC είναι σχεδιασμένο για να γνωρίζει τι χρειάζεστε αλλά και πότε το χρειάζεστε. Μπορείτε λοιπόν να καθίσετε αναπαυτικά και να απολαύσετε το ταξίδι.”

Διαβάστε επίσης: Ford Mustang, τώρα και σε ηλεκτρικό SUV μετά από 55 χρόνια (+videos)

Προσωπική εμπειρία οδήγησης
Ο κώδικας για το λογισμικό του νέου SYNC γράφτηκε εξ αρχής, προκειμένου να φέρει την ανθρωποκεντρική σχεδιαστική φιλοσοφία της Ford στην καρδιά της οδηγικής εμπειρίας, σύμφωνα με την εταιρία. Επιτρέπει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων της Mustang Mach-E: από τη θερμοκρασία της καμπίνας και τη θέση των καθισμάτων μέχρι τον φωτισμό του εσωτερικού, προσφέροντας έτσι μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη in-car εμπειρία.

Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά από το smartphone ή το μπρελόκ του και να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο και πριν καν εισέλθει σε αυτό. Έτσι κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί άμεσα να βιώνει τη δική του προσωποποιημένη εμπειρία οδήγησης, με επιλογές και ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

Το σύστημα εφαρμόζει έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης για να κατανοεί καλύτερα τις συνήθειες του οδηγού με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε Παρασκευή; Τηλεφωνείτε στο σπίτι επιστρέφοντας από τη δουλειά; Το νέο SYNC μαθαίνει συνήθειες κάθε ιδιοκτήτη και προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις πλοήγησης και επικοινωνίας την κατάλληλη στιγμή, ώστε οι οδηγοί να είναι συγκεντρωμένοι στο δρόμο.

Στο εσωτερικό της Mustang Mach-E, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC διαθέτει μία full HD οθόνη αφής με διαγώνιο 15,5 ιντσών. Η μεγάλη, φιλική προς το χρήστη οθόνη είναι ευανάγνωστη, ενώ η διεπαφή της έχει αναθεωρηθεί για να προσφέρει πληροφορίες με οργανωμένο, εύπεπτο τρόπο. Το «παρών» δίνουν οι γνωστές χειρονομίες αφής (pinch, ζουμάρισμα, περιστροφή), ενώ το μπουτόν αφής στο κάτω μέρος της οθόνης προορίζεται για γρήγορη ρύθμιση της έντασης του ήχου για να ακούει κανείς μουσική ή να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις.

Η πλοήγηση στη διεπαφή του συστήματος SYNC έχει αναθεωρηθεί ώστε οι οδηγοί να μπορούν με μία ή δύο χειρονομίες να ενεργοποιούν μια λειτουργία, να λαμβάνουν μία πληροφορία ή να ελέγχουν το σύστημα που επιθυμούν. Η μεγάλη οθόνη και η διάταξη της κάρτας επιτρέπουν την ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών εφαρμογών, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να λαμβάνει μία κλήση και η πλοήγηση να συνεχίζεται κανονικά, χωρίς να εξαφανίζονται οι οδηγίες από την οθόνη.

Ετοιμαστείτε, ρυθμίστε και φύγατε!
Με τη Mustang Mach-E, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαμορφώνουν εκ των προτέρων το νέο τους όχημα πριν την παράδοση, χρησιμοποιώντας τη νέα λειτουργία Remote Vehicle Setup. Οι ιδιοκτήτες δημιουργούν απλά ένα εξατομικευμένο προφίλ για να αποθηκεύουν σε αυτό τις αγαπημένες ρυθμίσεις και μέρη στα οποία μεταβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, όπως τον τόπο εργασίας, τα σούπερ μάρκετ και – για πρόσθετη ξεγνοιασιά – τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης.

Η ρύθμιση μπορεί να γίνεται online ή μέσω του FordPass, της εφαρμογής smartphone για ιδιοκτήτες οχημάτων της Ford. Σκοπός είναι η εξατομίκευση ρυθμίσεων, όπως οι καθημερινές ώρες αναχώρησης, οι επιθυμητές ρυθμίσεις άνεσης στην καμπίνα και τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, μεταξύ άλλων επιλογών.

Τα προφίλ οδήγησης (drive modes) της Mustang Mach-E μπορούν επίσης να προσωποποιηθούν: η επιλογή μεταξύ Active, Whisper ή Untamed θα προσαρμόσει την απόκριση των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου σε επίπεδο συμπεριφοράς με ταυτόχρονη εναρμόνιση του ήχου του οχήματος και του ατμοσφαιρικού φωτισμού της καμπίνας.

Το προφίλ εξατομίκευσης αποθηκεύεται στο cloud της Ford, ώστε όταν ο οδηγός παραλαμβάνει τα κλειδιά και κάνει για πρώτη φορά τη σύζευξη του smartphone του με τη νέα Mustang Mach-E, όλες οι ρυθμίσεις να μεταφέρονται στο όχημα. Έτσι, οι κουραστικές ρυθμίσεις της “πρώτης φοράς” ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι οδηγοί απλά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν. Οι μελλοντικές over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις θα επιτρέπουν επίσης εξατομίκευση των προεπιλεγμένων ραδιοφωνικών σταθμών πριν την παράδοση.

“Η φιλοσοφία one-size-fits-all δεν ταιριάζει σε όλους” δηλώνει η Sheryl Connelly, Ford Global Consumer Trends & Futuring Manager. “Οι καταναλωτές θέλουν προϊόντα, υπηρεσίες και εμπειρίες που να είναι απολύτως κατάλληλα για τις ανάγκες τους – γι αυτό η Ford προσφέρει με την Mustang Mach-E τη δυνατότητα εξατομίκευσης πριν την παράδοσή της στον πελάτη. Για όσους εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, το σίγουρο είναι καμία Mustang Mach-E δεν θα είναι ολόιδια με κάποια άλλη.”

Οι ιδιοκτήτες της Mach-E μπορούν επίσης να ξεκλειδώνουν το όχημά τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Phone-as-a-Key, το όχημα θα αναγνωρίζει αμέσως ποιος πλησιάζει, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις και προτιμήσεις κάθε οδηγού. Εάν η φόρτιση της μπαταρίας του smartphone του οδηγού έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο τελευταίος θα μπορεί απλά να εισάγει τον προσωπικό του κωδικό στο πληκτρολόγιο, που βρίσκεται στην πόρτα του αυτοκινήτου.

Διαβάστε επίσης – Ford Mustang Mach-E: Ηλεκτρικό αγωνιστικό με 1.419 ίππους (+video) 

Υποστήριξη καθομιλουμένης γλώσσας
Οι προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης φωνής του SYNC επιτρέπουν σε όλους τους οδηγούς να είναι συγκεντρωμένοι στην οδήγηση, αντί να προσπαθούν να θυμούνται εντολές που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Το σύστημα κατανοεί το φυσικό, καθημερινό λόγο σε 15 γλώσσες της Ευρώπης, ώστε οι ιδιοκτήτες να μιλούν στο αυτοκίνητό τους όπως θα έκαναν με έναν συνοδηγό, ελέγχοντας τα πάντα – από λειτουργίες ψυχαγωγίας και πλοήγησης, μέχρι το περιβάλλον της καμπίνας και τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Για να προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις σε εντολές και ερωτήσεις, η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη της με αποτελέσματα από αναζητήσεις στο internet, ώστε οι πληροφορίες που δίνει να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και ενημερωμένες.

Τα Apple CarPlay και Android Auto είναι προ-εγκατεστημένα και προσφέρονται χωρίς έξτρα χρέωση. Τώρα, χάρη στην ασύρματη συνδεσιμότητα, οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλή και άνετη πρόσβαση στις αγαπημένες τους εφαρμογές στο smartphone και στις επαφές τους σε αυτό, μέσω φωνητικών εντολών ή μέσω της οθόνης αφής του οχήματος.

Παράλληλα η μεγάλη οθόνη αφής βοηθά ώστε το Apple CarPlay ή το Android Auto να μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη ταυτόχρονα με άλλες εφαρμογές του νέου συστήματος SYNC, όπως η πλοήγηση ή το ραδιόφωνο. Με τον τρόπο αυτό, οι οδηγοί διατηρούν πάντα τον έλεγχο και έχουν ταχεία πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες.

Η συνδεσιμότητα έχει βελτιωθεί περαιτέρω με το SYNC AppLink, με υποστηριζόμενες εφαρμογές, όπως οι what3words, Waze και Webex, να επιτυγχάνουν πιο ουσιαστική διάδραση μεταξύ οχήματος και smartphone.

Φόρτιση
Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC αυξάνει την αυτοπεποίθηση των κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων συμβουλεύοντας τους πού και πότε να φορτίσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα, το SYNC είναι σε θέση να ενημερώσει τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε σταθμού φόρτισης, καθώς και για το κόστος της όλης διαδικασίας.

Επίσης, η τεχνολογία Intelligent Range προσφέρει στους οδηγούς up-to-date πληροφορίες για την αυτονομία του ηλεκτρικού τους οχήματος, βασιζόμενη σε παράγοντες και παραμέτρους, όπως η κυκλοφορία, το είδος του οδοστρώματος και ο καιρός, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά, η σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της εξηγώντας του ταυτόχρονα για ποιο λόγο άλλαξε.

Πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας και την αυτονομία διατίθενται με χρήση της εφαρμογής FordPass, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να προγραμματίζουν τις επιθυμητές ώρες φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύονται τα οικονομικά τιμολόγια χρέωσης ενέργειας φροντίζοντας παράλληλα να υπάρχει η απαραίτητη αυτονομία για την ολοκλήρωση των προσεχών ταξιδιών τους. Με την εφαρμογή FordPass, οι οδηγοί μπορούν επίσης να ορίζουν τις ώρες που θα αναχωρήσουν, ενεργοποιώντας τη λειτουργία pre-conditioning για την επίτευξη της ιδανικής θερμοκρασίας στην καμπίνα, ενώ το όχημα φορτίζεται.

Συνδεδεμένη πλοήγηση
Το νέο, συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης βοηθά τους οδηγούς να μειώνουν το χρόνο που ταξιδεύουν αποφεύγοντας καθυστερήσεις και αλλαγές διαδρομών λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο παρέχονται κατά τόπους από τους ειδικούς της TomTom, ενώ η «in-vehicle» και «in-cloud» πλοήγηση από την Garmin διασφαλίζει στους οδηγούς τις καλύτερες διαδρομές για τον προορισμό τους.

Οι τελευταίες εκδόσεις χαρτών είναι πάντα αποθηκευμένες στο όχημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης ακόμα και σε περιοχές χωρίς σύνδεση δικτύου.

Όταν οι οδηγοί φτάνουν στον προορισμό τους μπορούν να βλέπουν τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στο δρόμο ή εκτός αυτού, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χάνουν πολύτιμα λεπτά Όταν οι οδηγοί φτάνουν στον προορισμό τους μπορούν να βλέπουν τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στο δρόμο ή εκτός αυτού, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χάνουν πολύτιμα λεπτά της ώρας προσπαθώντας να εντοπίσουν πού να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Η εφαρμογή FordPass μπορεί ακόμα να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια πού έχουν αφήσει το αυτοκίνητο τους σε άγνωστες πόλεις ή σε μεγάλους σταθμούς στάθμευσης.

Το FordPass συνεργάζεται ακόμα καλύτερα με το σύστημα πλοήγησης του νέου SYNC, κάνοντας τον προγραμματισμό των ταξιδιών ευκολότερο με χαρακτηριστικά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Τα ταξίδια μπορούν να προγραμματίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις στάσεις σε σταθμούς φόρτισης, τις γειτονικές υποδομές, καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος (POI). Όταν οι οδηγοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν δεν έχουν παρά να προωθήσουν τη διαδρομή τους από την εφαρμογή FordPass στο αυτοκίνητο.

Συνεχής εξέλιξη
Όπως συμβαίνει με τις εφαρμογές των smartphone, οι οποίες λαμβάνουν κάθε τόσο αναβαθμίσεις που αφορούν βελτιώσεις και νέες δυνατότητες, οι over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις διασφαλίζουν ότι τα οχήματα Ford εξελίσσονται συνεχώς και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Οι ασύρματες ενημερώσεις παρέχουν νέες λειτουργίες, σε συνδυασμό με βελτιώσεις στους τομείς της ποιότητας και της απόδοσης στο σύστημα SYNC καθώς και σε υπολογιστικές μονάδες σε όλο το όχημα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση των επισκέψεων στους επίσημους επισκευαστές του δικτύου. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέγουν πότε θα πραγματοποιούνται οι ενημερώσεις, καθώς και να προγραμματίζουν την ενεργοποίησή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, ώστε να αποφεύγουν καθυστερήσεις στο ταξίδι.

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα διατίθεται σε επιλεγμένα μοντέλα της Ford στην Ευρώπη, ξεκινώντας με την πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E.

mm
Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης Ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005 μπαίνοντας στο χώρο παράλληλα με τις σπουδές του και έπειτα από μια τριετία στο εξωτερικό, στη λατρεμένη του Σκωτία. Ξεκίνησε την καριέρα του σε καθημερινή οικονομική εφημερίδα αλλά το πάθος του για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα τον οδήγησε γρήγορα στο σωστό δρόμο. Στο πνεύμα των καιρών, είναι από τους λίγους "υβριδικούς" δημοσιογράφους που αρθρογραφούν και τρέφουν τα ίδια τρυφερά αισθήματα για τους τέσσερις και δύο τροχούς. Έχει εργαστεί στα δημοφιλέστερα περιοδικά και sites μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου φτάνοντας στην θέση και του διευθυντή σύνταξης. Απόφοιτος Επικοινωνίας του New York College και μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ., με αγάπη για τη φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται! Στη δημοσιογραφική ομάδα του TractioN από το 2019.

E-mail: txidis@traction.gr