Τα αυτοκίνητα έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο λόγω των εκπομπών ρύπων και η Ευρώπη έχει “πάρει” τα μέτρα της σχετικά με τη μείωση της ρύπανσης που προκαλούν. Φαίνεται, όμως, ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι ακόμα πιο ρυπογόνος σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenpeace.
Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι τρεις μάρκες που «αγγίζουν» τον στόχο ορίων CO2 της Ε.Ε.
Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά η εν λόγω έρευνα αποκαλύπτει ότι η κτηνοτροφία στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη πηγή ρύπων από το σύνολο των αυτοκινήτων και φορτηγών που κυκλοφορούν. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2018, οι εκπομπές ρύπων που προέκυψαν από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά ετησίως έφτασε τους 656 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Στη διάρκεια του ίδιου έτους, ο «Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών» ανακοίνωσε περίπου 502 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στην Ευρώπη. Αυτή η ποσότητα προκύπτει κυρίως από το μεθάνιο που απελευθερώνουν τα ζώα που εκτρέφονται. Η μελέτη, όμως, αναφέρει ότι αν συνυπολογιστούν οι εκπομπές CO2 και από τις καλλιέργειες ζωοτροφών, το νούμερο εκτοξεύεται στα 704 εκατομμύρια.
Τα ζώα εκτροφής, λοιπόν, εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όλα τα αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά της Ευρώπης. Η έρευνα της Greenpeace αναφέρει ότι καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ. Από το 2007 έως το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγής κατά 9,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση των ρύπων κατά 6%. Αυτό θεωρητικά ισοδυναμεί με την πρόσθεση 8,4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους.