Η σπανιότητα ενός ντοκουμέντου είναι αυτή που καθορίζει την αξία της φωτογραφικής στιγμής! Μίας σκηνής που με βεβαιότητα θα ζήλευαν πολλοί… Στον σκληρότερο αγώνα της γης, στο μοναδικό ράλι Dakar, τον αγώνα που φέτος συμπλήρωσε 40 χρόνια διεξαγωγής επί Αφρικανικού και Νοτιοαμερικανικού εδάφους, η καθημερινότητα της πάλης ανθρώπων και μηχανών έχει δώσει διαχρονικά σπάνιες φωτογραφικές στιγμές!
Στη σπάνιας σύλληψης σκηνή της φωτογραφίας μας, ο Περουβιανός φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει δύο «αλλόκοτα» στοιχεία σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, ενώ η παρουσία του ανθρώπου είναι καθοριστική! Το να συναντά κάποιος ένα πανάκριβο, οριακά τέλειο αγωνιστικό αυτοκίνητο στην έρημο του Περού, είναι κάτι που οφείλετε μόνο στο Dakar…
Το να συναντά επίσης κάποιος έναν κόνδορα των Άνδεων στην ίδια έρημο, είναι επίσης λογικό, και το κατανοούμε έαν μάλιστα συμβουλευτούμε και την πλούσια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η οποία μας ενημερώνει ότι: «Ο κόνδορας των Άνδεων είναι είδος άρρηκτα συνδεδεμένο με τα μεγάλα ανοικτά λιβάδια των αλπικών περιοχών των Άνδεων, έως και τα 5.000 μ. Προτιμά σχετικά ανοικτές, μη δασικές εκτάσεις ώστε να μπορεί να εντοπίζει τα θνησιμαία από τον αέρα. Τέτοια οικοσυστήματα περιλαμβάνουν υψηλή, τροπική ορεινή βλάστηση, πάνω από τη γραμμή των δένδρων ή άλλες βραχώδεις ορεινές περιοχές, σε γενικές γραμμές. Κατά καιρούς “κατεβαίνει” σε πεδιάδες στην Α. Βολιβία και την ΝΔ Βραζιλία, σε περιοχές της ερήμου στη Χιλή και το Περού και πάνω από το δασοόριο της οξιάς στην Παταγονία».
Πόση τύχη λοιπόν πρέπει να έχεις όταν έχεις εστιάσει με τον φακό σου στο Peugeot 3008 DKR Maxi των Sainz-Cruz και σου βγει μπροστά σου ένας κόνδορας που εφορμά – πιθανόν – για κάτι που είδε να κινείται στη λεία επιφάνεια της ερήμου; Αλλά, μήπως, αυτό που είχε δει από ψηλά, ήταν το «μηχανοκίνητο τέρας» και, την τελευταία στιγμή, κατάλαβε ότι δεν είναι για τα νύχια του;
Πληροφοριακά, να σημειώσουμε ότι ο κόνδορας των Άνδεων είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό της οικογενείας των Καθαρτιδών, ένας από τους επτά γύπες του Νέου Κόσμου και, ειδικότερα, ένας από τους δύο κόνδορες της αμερικανικής ηπείρου.
«Κλασική» φιγούρα των ουρανών της Νότιας Αμερικής, αποτελεί ίνδαλμα για τους λαούς της μεγάλης Κορδιλιέρας και εθνικό σύμβολο έξι κρατών της ηπείρου, χωρίς να είναι το μεγαλύτερο ούτε το βαρύτερο πουλί της υφηλίου. Εν τούτοις θεωρείται από τους ειδικούς ως το ογκωδέστερο πτηνό – χωρίς απώλεια πτητικής ικανότητας – της ξηράς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον μέσο όρο βάρους σώματος και ανοίγματος πτερύγων.