Η πρώτη του… βόλτα με αυτοκίνητο: Από το μαιευτήριο στο σπίτι με ασφάλεια!

Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Η μεταφορά του βρέφους από το μαιευτήριο στο σπίτι πρέπει να γίνεται με σχολαστική προσοχή και με εξοπλισμό ασφαλείας.

Βρείτε μας στο

Θα γίνετε γονέας για πρώτη φορά; Ή και δεύτερη; Ή και τρίτη; Θα σας υπενθυμίσουμε εδώ το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε βασικούς κανόνες για τη μεταφορά των βρεφών στο σπίτι.

Έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες συμβουλές για την προετοιμασία της πρώτης διαδρομής που θα κάνετε με το νεογνό σας. Πιθανότατα έχετε ήδη επιλέξει ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, αν όχι, θα πρέπει ήδη να αναζητήσετε ένα. Απλώς γιατί τα μωρά δεν πρέπει να «ταξιδεύουν» στην πατροπαράδοτη «καλαθούνα», το βρεφικό κρεβατάκι που ουσιαστικά καθίσταται λανθασμένα ως το «πρώτο κάθισμα – κρεβατάκι – ξαπλώστρα και ό,τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί ένα τέτοιο αντικείμενο. Το οποίο μπορεί να είναι καλό για μεταφορά από δωμάτιο σε δωμάτιο ή για έναν υπνάκο, αλλά ποτέ για μεταφορά στον δρόμο… 

Αφού λοιπόν βρείτε στην αγορά ένα τέτοιο κάθισμα, το οποίο πλέον στις ημέρες μας τοποθετείται και σε υποδοχές στο γνωστό καροτσάκι, απομνημονεύστε τις παρακάτω συμβουλές, τις οποίες αναζητήσαμε σε όλα τα διεθνή φόρα και σας τις συμπυκνώνουμε εδώ:

  1. Εξασκηθείτε στο πώς γίνεται η εγκατάσταση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο πριν από τη γέννηση του παιδιού. Όποιο κάθισμα και αν επιλέξετε πρέπει να εξασκηθείτε στην εγκατάσταση του καθίσματος πριν από τον τοκετό, ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς με τη διαδικασία όταν φεύγετε από το μαιευτήριο. 

Να θυμάστε να απενεργοποιείτε πάντα τον αερόσακο συνοδηγού όταν τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου.

  1. Αποφασίστε εκ των προτέρων τι πρέπει να φοράει το μωρό όταν θα φύγει από το μαιευτήριο. Εάν το μωρό σας γεννηθεί κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών του έτους, καλό θα ήταν να προγραμματίσετε τι θα φοράει το μωρό κατά την έξοδο από το νοσοκομείο. Τα μωρά δεν πρέπει ποτέ να φορούν «βαριά» ή χοντρά ρούχα όταν βρίσκονται στα παιδικά καθίσματα.

    Πώς να τοποθετήσετε και να στερεώσετε σωστά το μωρό. Να ένα μεγάλο ερώτημα, καθότι πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς θα γίνει αυτό χωρίς να ενοχλήσουν το μωρό.

Ξεκινήστε απελευθερώνοντας και χαλαρώνοντας εντελώς τις ζώνες των καθισμάτων του (όπως θα περιγράφεται αναλυτικά στο εγχειρίδιο χρήσης του παιδικού καθίσματός σας), ανοίξτε την πόρπη, μετακινείστε στα πλαϊνά τις ζώνες έτσι ώστε να έχετε άφθονο χώρο για να τοποθετήσετε το μωρό σας. 

Σφίξτε πρώτα τους ιμάντες του ισχίου τραβώντας τους ιμάντες ώμου προς τα πάνω. Στη συνέχεια, τραβήξτε τον κεντρικό ιμάντα ζώνης προς τα έξω για να σφίξετε τους ιμάντες ώμου. Ενώ σφίγγετε, χρησιμοποιήστε το άλλο σας χέρι για να κρατήσετε τους ιμάντες ώμων κοντά, ώστε να μην μπορούν να γλιστρήσουν από τους ώμους του νεογνού. 

Η ζώνη ασφαλείας πρέπει να είναι σφιχτή πάνω από το στήθος του μωρού και δεν πρέπει να χωράνε περισσότερα από ένα δάχτυλο μεταξύ της ζώνης ασφαλείας και του μωρού (1 cm). Στερεώστε τις ζώνες ασφαλείας σφιχτά! Είναι πιο επικίνδυνο όταν το παιδί είναι πολύ χαλαρό εάν συμβεί ατύχημα. Μια ζώνη πέντε σημείων με επένδυση είναι η καλύτερη, καθότι σταθεροποιεί το μωρό και το κρατά ασφαλές.

  1. Ρυθμίστε το κάθισμα αυτοκινήτου για να ταιριάζει στο παιδί σας. Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και κατά συνέπεια υπάρχουν στην αγορά παιδικά καθίσματα που προσαρμόζονται καθώς μεγαλώνει το μωρό σας. 

Αφαιρέστε τα μαξιλαράκια και στις δύο πλευρές στο προσκέφαλο όταν το παιδί έχει περάσει την ηλικία των τριών μηνών ή αν το κεφάλι του δεν στηρίζεται πλέον άνετα. 

Αφαιρέστε το κάτω μαξιλαράκι και το αντίστοιχο στο άνω μέρος όταν το παιδί είναι ψηλότερο από 65 cm ή άνω των έξι μηνών. Επίσης, να θυμάστε ότι μπορείτε να σηκώσετε τις ζώνες ασφαλείας καθώς το παιδί μεγαλώνει, καθότι αυτές θα πρέπει να είναι πάντα σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με τους ώμους του παιδιού. Να θυμάστε πως όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και αυτοί οι αριθμοί είναι προσεγγιστικοί. Άρα προσαρμόστε όλες αυτές τις λειτουργίες τους στο παιδί σας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο και ασφαλές.

Πόση ώρα μπορεί ένα μωρό να κάθεται στο παιδικό κάθισμα; Τα νεογέννητα μωρά δεν θα πρέπει να κάθονται περισσότερο από περίπου μία ώρα σε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και τα μεγαλύτερα μωρά περισσότερο από περίπου 1,5 – 2 ώρες. Καθώς οι μύες τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, καλό θα ήταν να μην κάθονται στην ίδια καμπυλωτή θέση για πολλή ώρα.

Όλα τα παραπάνω είναι προτρεπτικά και ενημερωτικά ώστε να αντιληφθείτε τη χρησιμότητα της επιλογής ενός σωστού παιδικού καθίσματος για την πρώτη ηλικιακή ζώνη του παιδιού σας. Θα πρέπει να αναζητήσετε με υπομονή το τι υπάρχει στην αγορά, τι υπόσχεται ή τι προτείνει ο κάθε κατασκευαστής και, σε κάθε περίπτωση, να αναζητήσετε την ειδική σήμανση των προδιαγραφών που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή αυτών των καθισμάτων.

Τέλος, να γνωρίζετε ότι χρειάζεται «προπόνηση» όλων των μελών της οικογένειας που τυχόν αναλαμβάνουν να τοποθετήσουν το κάθισμα στο αυτοκίνητο. Αμφότεροι οι σύζυγοι, οι κοντινοί συγγενείς κ.ά. θα πρέπει να κάνουν τις κινήσεις τοποθέτησης και προσαρμογής του καθίσματος στο αυτοκίνητο μόνοι τους, ώστε να υπάρχει η σχετική αυτονομία κινήσεων του καθενός.

Και να γνωρίζετε πάντα κάτι: ένα μωρό που αντιλαμβάνεται από τα πρώτα βήματα της ζωής του ότι υπάρχουν κανόνες ασφάλειας στο αυτοκίνητο, αύριο θα έχει αποκτήσει ουσιαστική παιδεία και ως οδηγός και ως συνεπιβάτης. Και θα ξέρει ότι οι ζώνες είναι εκεί για να προστατεύουν και να ζώσουν.

Να σας ζήσει!

mm
Ο Θωμάς «μύρισε» τον κόσμο του αυτοκινήτου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ζωγραφίζοντάς τα και στο τέλος της, τα άγγιξε στις Ειδικές Διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις. Μετά, όλα μπήκαν στην σωστή σειρά… Σπούδασε υπολογιστές, αλλά τους «πάρκαρε» για την δημοσιογραφική πένα, αρχίζοντας το 1986. Έχει εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες, έχει διατελέσει υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Ράλι Ακρόπολις και Χαλκιδικής, αλλά και αγωνιστικών ομάδων. Μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας Traction από το 2007, έχει διαχρονικό του μότο, ότι «αγώνες αυτοκινήτου θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι». Μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ. και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

E-mail: tefthymiou@traction.gr