Η αύξηση των ορίων ταχύτητας τα τελευταία 25 χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε 37.000 ανθρώπους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η νέα μεγάλη μελέτη του αμερικάνικου Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων (IIHS).
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί συνέχεια άλλης μεγάλης έρευνας η οποία διενεργήθηκε το 2016, η αύξηση του ανώτατου ορίου ταχύτητας κατά 8 χλμ./ώρα συνεπάγεται και αύξηση των θανάτων από τροχαίο δυστύχημα κατά 8% στον αυτοκινητόδρομο και κατά 3% στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
Ο αντιπρόεδρος του IIHS, Charles Farmer ανέλυσε τα δεδομένα από το 1993 έως και το 2017 καθώς και την επίδραση που έχει η αύξηση του ορίου ταχύτητας. Λαμβάνοντας υπόψιν τους ετήσιους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά διανυθείσα απόσταση αλλά και άλλες παραμέτρους κατέληξε πως “το να οδηγούμε με 113 χλμ./ώρα (70 μίλια/ώρα) αντί για 105 χλμ./ώρα (65 μίλια/ώρα), μπορεί να μας εξοικονομήσει στην καλύτερη περίπτωση εξήμισι λεπτά σε μια απόσταση 113 χιλιομέτρων (100 μιλίων). Αξίζει όμως για εξήμισι λεπτά να αυξήσουμε την πιθανότητα θανάσιμου τροχαίου κατά 8%;”. Έτσι, προκαλεί τους νομοθέτες να σκεφτούν καλά αν τελικά αξίζει να αυξάνουν τα όρια ταχύτητας.
Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά την μελέτη του IIHS.